Anticonceptie, een vloek of een zege?

Anticonceptie, we hebben als vrouwen veel aan de opkomst van de pil aan te danken. We kunnen onze levens plannen, onderwijs volgen en carrière maken.  Het is bijna taboe om kritisch te zijn over de pil. Maar toch is dat hard nodig! Het is een big deal om iemands hormonen te regelen.

Ik ben lang niet de enige vrouw die flink van slag raakte door de anticonceptiepil. Het vervelende is alleen dat je het lang niet altijd direct aan het gebruik van je chemische anticonceptie zult linken. Ook in mijn praktijk spreek ik veel vrouwen die hier mee kampen. Vaak zonder dat ze zelf in de gaten hebben waar de klachten vandaan komen. Dat komt vooral omdat er nog erg weinig aandacht aan de eventuele bijwerkingen wordt besteed. Ook op het moment dat het voorgeschreven wordt niet. Dat zou wat mij betreft veel meer aandacht mogen krijgen. Ook vind ik het belangrijk dat vrouwen weten dat de klachten die kunnen ontstaan door het gebruik van de chemische anticonceptie, vaak heel langzaam ontstaan en ze voor iedere vrouw weer anders kunnen zijn. En eigenlijk is het geen wonder dat het gebeurt.

Werking (chemische) hormonen

Je kunt niet dagelijks een dosis chemische hormonen naar binnen gooien en verwachten dat die hormonen zich netjes beperken tot het voorkomen van alleen een zwangerschap. Je zult inderdaad niet zwanger raken. Maar, daarnaast doen hormonen nog heel veel meer. Wat ze precies teweegbrengen, is voor iedere vrouw weer anders. De Amerikaanse hoogleraar in de evolutionaire psychologie Sarah E. Hill, auteur van het boek Je brein aan de pil, zegt er dit over: ‘De anticonceptiepil slikken is zoiets als een kaars doven door een atoombom op je huis te gooien.’

Wat de anticonceptiepil doet, is de hormoonspiegel constant houden. Niks geen pieken en dalen in oestrogeen en progesteron. Dat leidt ertoe dat er geen eisprong plaatsvindt. En als er geen eitje is om te bevruchten, kun je ook niet zwanger worden. Maar dat is dus niet het enige wat de hormonen veroorzaken. Geslachtshormonen beïnvloeden namelijk van alles in je lijf: seks, aantrekkingskracht, stress, eetpatroon, agressie, humeur en het vermogen om te leren en emoties te reguleren. Je geslachtshormonen beïnvloeden ook hoe je je voelt en gedraagt. Da’s niet niks.

Verschillende neven-effecten sluipen stiekem naar binnen en worden lang niet altijd in verband gebracht met je chemische anticonceptie gebruik. 

Ik merk dat steeds meer vrouwen zich zorgen maken over de psychologische impact van de pil. Je kunt je namelijk depressief gaan voelen, angsten krijgen, mood swings hebben, je lusteloos voelen, etc. Veel dokters blijken de zorgen die je hierover kunt hebben vaak nog weg te wuiven. En dat terwijl je als vrouw je eigen lichaam vaak heel goed kent en weet en voelt dat dit niet bij je past. Alleen weet je vaak niet dat dit met het gebruik van de chemische hormonen te maken kan hebben. Daarom is het belangrijk dat je als vrouw beter geïnformeerd wordt over de mogelijke effecten. Op deze manier kan je beter overwegen wat je in wilt zetten op het gebied van anticonceptie. Ook kan je dan eventuele klachten die ontstaan beter inschatten en daar naar handelen. De klachten sluipen er namelijk in waardoor het lastig is om vast te stellen waar het van komt. Vooral als je niet weet waar je op moet letten en wat de oorzaak kan zijn.

Iedere vrouw is anders en de hormonencocktails van diverse pillen en andere anticonceptiemethoden hebben op iedere vrouw een andere uitwerking. De een kan depressieve gevoelens ontwikkelen van een pil waar een ander zich prima bij voelt. De wetenschap kan nu nog niet voorspellen wie bij wat gebaat is. Je zult op je eigen ervaringen af moeten gaan. 

Als je aan chemische hormonale anticonceptie begint kan het verstandig zijn een dagboek bij te houden. En om een dierbare te vragen om op veranderingen te letten. Word je stiller, emotioneler, vlakker? Iemand die je goed kent, zal het opmerken. Of doe het omgekeerd: stop een tijdje en kijk hoe je je voelt.

Anticonceptie starten voor andere doeleinden

Ik hoor ook van veel vrouwen dat ze om een hele andere reden met chemische anticonceptie begonnen zijn. Dit kan zijn: heftige krampen tijdens de menstruatie, heftig bloedverlies, acne, of onregelmatige menstruatie. Je krijgt de chemische anticonceptie dan voorgeschreven om deze klachten op te lossen. De chemische anticonceptie verbloemt de klachten; ze worden onderdrukt door de chemische hormonen. Zodra je er mee stopt komen de meeste klachten weer terug.

Als je stopt omdat je graag zwanger wilt worden en je bent er mee begonnen omdat je een onregelmatige menstruatie had, dan is de kans groot dat je cyclus na het stoppen nog steeds onregelmatig is. De periode tijdens het gebruik had je namelijk een chemisch gestuurde cyclus. Daarbij heeft je lichaam na het stoppen tijd nodig om weer over te schakelen op je eigen natuurlijke cyclus en je natuurlijke bloedingen. Vrouwen met een gezonde cyclus voor het starten van de anticonceptie hebben soms al maanden nodig om weer in een natuurlijk verloop terug te komen.

Ook zijn er veel vrouwen die na het stoppen de huidklachten weer terug krijgen of het heftige bloedverlies. Het zou heel mooi zijn als er meer bekent zou worden over de vele mogelijkheden die de homeopathie heeft om jouw klachten rond je menstruatie aan te pakken. 100% natuurlijk maatwerk speciaal voor jou als vrouw. Zonder vervelende bijwerkingen.

Bijwerkingen chemische anticonceptie

Er komen steeds meer aanwijzingen dat je bij (langdurig) gebruik kans maakt op serieuze bijwerking. Zoek maar eens op. Wat je tegen zult komen is onder andere.: hoofdpijn, laag libido, droge vagina, pijnlijke sex, pijnlijke borsten, tussentijdse bloeding, bloedstolsels, tekorten in vitamines en mineralen, toename in gewicht, etc.. Het zou mooi zijn als je bij het voorschrijven beter op de hoogte gebracht wordt hiervan.

Je lichaam ondersteunen na het stoppen

Na het stoppen van je chemische anticonceptie zul je in veel gevallen opknappen van de klachten die je ervaarde. Toch gaat dit niet altijd vanzelf. Je lichaam blijft soms nog last hebben van klachten, of krijgt andere klachten doordat je hormonen nog uit balans zijn.

Het kan zinvol zijn om je lichaam na het stoppen met de chemische hormonen grondig op te schonen door middel van de homeopatische detox. We wassen en verzorgen de buitenkant van ons lichaam ook uitgebreid, dus waarom zouden we de binnenkant niet onderhouden? Je lichaam op deze manier helpen om je natuurlijke hormonen weer in balans te krijgen.

Wil je graag weten of bepaalde klachten te maken kunnen hebben met je chemische anticonceptie?

Wil je graag weten wat je kunt doen voor je lichaam na het stoppen met je chemische anticonceptie?

Wil je graag starten met de natuurlijke homeopatische detox? (100% natuurlijk maatwerk voor diepe reiniging en herstel van gezondheid. Speciaal voor jou als (sensitieve) vrouw. 

Neem gerust contact met op via het contactformulier.

Ook voor al je andere vragen voor jezelf of voor je dochter ben je van harte welkom! Op deze manier kan je een weloverwogen beslissing nemen.

Helen

Inspiratie uit het boek: Je brein aan de pil van psychologie Sarah E. Hill, medische dossier.