De schaduwkant van synthetische oxytocine

Ben jij bekend met de voor- en nadelen van het gebruik van synthetische oxytocine? Synthetische oxytocine wordt, waar nodig, ingezet tijdens je bevalling en/of bij het opstarten van je borstvoeding.
Dit middel kan geweldig werk verrichten en is in sommige gevallen levens-reddend. Echter, het is goed om te weten dat er ook een schaduwkant aan dit middel zit. Daar wordt lang niet altijd aandacht aan geschonken. Terwijl de bijwerkingen van het middel een enorme invloed kunnen hebben op jou en je hormonen. Onbegrepen klachten kunnen op deze manier helder worden zodat je in de toekomst een bewuste keuze kunt maken. Of je kunt na toediening de juiste stappen zetten om het op te lossen. 


De onderstaande symptomen worden vaak terug gezien, maar hoeven zeker niet altijd voor te komen. Er kunnen meerdere factoren meespelen. Uit meerdere onderzoeken (die in het boek van Arjan Pasman* staan) blijkt dat de volgende symptomen vaker voorkomen na het toedienen van synthetische oxytocine:

Hormonale verstoringen waardoor allerlei klachten ontstaan, verstoorde verbinding tussen. moeder en kind, groter risico op tang/vacuum bevallng, depressieve gevoelens, postnatale depressie, afname libido, irritatie naar partner, eenzaam gevoel, niet geaard zijn, allergie, brain-fog.

eventuele klachten na gebruik synthetische oxytocine

Wat is natuurlijke oxytocine

Oxytocine is een hormoon wat het lichaam zelf aanmaakt door o.a. aanraking en intimiteit, vandaar dat het ook wel het knuffelhormoon genoemd wordt. Oxytocine is een van de zwangerschapshormonen die een belangrijke rol speelt tijdens de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Het wordt geproduceerd door de hypothalamus, een onderdeel van je hersenen. Oxytocine speelt een belangrijke rol bij het opwekken van de bevalling en tijdens de borstvoeding. Daarnaast is het van invloed bij de bevruchting en bevordert het de hechting met je kindje. De naam ‘oxytocine’ komt van het Griekse woord okytokos, wat ‘snelle geboorte’ betekent.

De naam ‘Oxytocine’ komt van het Griekse woord ‘okytokos’, wat ‘snelle’ geboort betekent.

betekenis oxytocine

Nadelen van Synthetische Oxytocine

Synthetische oxytocine (ofwel Syntocinon) heeft een kartelrandje want het kan behoorlijk belastende gevolgen hebben. Bevallingen zijn ondertussen verworden tot een medische ingreep. Sinds 1955 zijn er steeds minder thuisbevallingen en meer ziekenhuis bevallingen. Dat heeft zich in de loop der jaren steeds meer uitgebreid. 

Een belangrijke oorzaak die er toe geleid kan hebben dat er meer synthetische oxytocine wordt toegediend tijdens de bevalling is de disbalans van het vrouwelijke hormonale systeem & zenuw evenwicht. Dat is hoogstwaarschijnlijk begonnen vanaf de vijftiger jaren na de introductie van de anticonceptie pil.

Wanneer je gaat ingrijpen in het hormonale -. zenuw evenwicht, kan dit rare dingen gaan doen. In het geval van de pil mag de eisprong niet plaatsvinden. Dat betekent dat je de gevolgen daarvan niet alleen maar ziet in menstruatie, maar ook in het zwanger worden, het verloop van de zwangerschap en het verloop van de bevalling. Het heeft daardoor dus ook invloed op alle andere hormonale acties in het lichaam. Er ontstaat een disbalans waardoor een normale natuurlijke bevalling niet meer als vanzelf plaatsvindt maar er ingrepen van buitenaf plaats moeten vinden. 

De afgelopen jaren mag ik steed meer vrouwen begeleiden om natuurlijk-gezond zwanger te worden. Een van de zaken die we dan oppakken is de homeopatische detox van eventueel chemische oxytocine (bij een eerdere bevalling of tijdens je eigen bevalling) en de pil. Op deze manier zet je een grote stap in het herstellen van je hormonale balans.

herstellen hormonen

Wat doet Synthetische Oxytocine

Omdat de reguliere geneeskunde van mening is dat als er ingegrepen moet worden en dit vooral mechanisch of medisch moet, is men in 1955 een stof onder de naam synthetische oxytocine gaan maken. Daarmee kunnen ze er voor zorgen dat, wanneer ze willen, de baarmoeder gaat samentrekken door het toedienen van hiervan. In veel gevallen kan de inzet van synthetische oxytocine goed werken en levens redden, maar bij de overige gevallen en bij preventieve inzet brengt het vaak meer schade dan goeds.

Het zorgt voor het opwekken van weeën, vandaar dat het ook wel weeënopwekkers wordt genoemd. Wat doet Synthetische Oxytocine nog meer?

Mogelijke symptomen tijdens bevalling

Het zorgt ervoor dat de endorfine (natuurlijk pijnstillende hormoon wat je lichaam zelf aanmaakt) wordt geblokkeerd. Je krijgt dus (veel) meer pijn en de volgende stap is vaak pijnstillende middelen. Deze zorgen er voor dat de verbinding tussen moeder en kind minder wordt, of zelfs helemaal wegvalt en het kind er uiteindelijk alleen voor staat (eenzame geboorte voor het kind).
Doordat de Synthetische Oxytocine voor een weeën storm zorgt, kan de baby in zuurstofnood komen. Dit zorgt vaak voor meer complicaties en uiteindelijk, als het niet ‘snel genoeg’ geboren wordt, het kindje met de tang/ vacuümpomp of zelfs met een spoed keizersnede gehaald wordt.

In sommige gevallen is het wel echt raadzaam om Synthetische Oxytocine toe te passen, dus laat je niet bang maken als je het toegediend krijgt. Overleg op zo’n moment met je geboortewerker wat de voor en nadelen en risico’s zijn. Jij hebt altijd de keuze en regie hierin.

Mogelijke symptomen na de bevalling

De onderstaande symptomen worden vaak terug gezien, maar hoeven zeker niet altijd voor te komen. Er kunnen meerdere factoren meespelen. Uit meerdere onderzoeken (die in het boek van Arjan Pasman* staan) blijkt dat de volgende symptomen vaker voorkomen na het toedienen van synthetische oxytocine:

Moeder:

 • Kan een vervreemd gevoel van zichzelf hebben ‘ken mezelf niet meer terug’.
 • Levensvreugde kan weg zijn ‘er niks meer aan vinden’.
 • Na de bevalling soms geen band meer voelen met kind.
 • Irritatie naar de partner.
 • Verdwijnen van libido, geen behoefte meer hebben aan seksuele, intimiteit

baby

 1. Ernstige slaapproblemen:
  – Vechten tegen de slaap.
  – Elke avond een drama.
  – Baby’s kunnen niet alleen slapen, moeder moet erbij liggen.
  – Baby’s slapen alleen maar al ‘liggend aan de borst’.
  – Baby’s schrikken van het minste geluidje wakker.
 2. Baby’s willen heel vaak de borst, kunnen alleen slapen met een tepel in de mond.
 3. Overstrekken bij huilbuien, toestanden bij de verzorging en in de omgang.
 4. Alert, zeer, zeer alert. Alert vanaf de geboorte.
  De omstanders zeggen: “Hij kijkt zo helder uit de ogen en hij volgt alles.” Dat lijkt wel aardig, maar dat is het niet. Een baby moet het eerste half jaar grote delen van de dag in dromenland zijn.
 5. Baby’s en jonge kinderen hangen heel erg aan de moeder, kunnen niet zonder haar, geen enkel moment.
 6. Anderzijds zijn er baby’s die helemaal niet aanhankelijk zijn. Zijn juist ‘afstandelijk’ en willen niet geknuffeld, geaaid worden, zijn niet te troosten en worden alleen maar onrustiger door bij de vader of de moeder te liggen. Voor ouders is dat heel erg, omdat ze niets goed kunnen doen: ouders willen zo graag en niets helpt. Moeders zoeken het huid-op-huid-contact in de hoop dat dat rust brengt en het wordt alleen maar erger. Je wilt zo graag dat de baby op je warme lijf in slaap valt en rustig wordt, maar het tegenovergestelde gebeurt en de kloof tussen ouder en kind wordt alleen maar groter en groter.
 7. Baby’s zetten zich letterlijk af tegen de moeder en andere verzorgsters (oma).
 8. Er zijn vaak voedingsproblemen. Baby’s verdragen koemelk (die de moeder drinkt) niet goed en ze reageren op prikkelende groentes (die de moeder eet) bij borstvoeding.
 9. Vaak darmkrampjes.

Gevolgen van interventies

De geboorte is een biologisch programma. De baby bepaalt ‘zo ga ik geboren worden’. Het programma wordt aangezet maar als het niet zelfstandig wordt afgemaakt dan blijft de energie in het lichaam zitten. Door interventies verliest de baby als het ware de controle over het proces. Een baby moet tijd krijgen om zelf zijn weg te vinden op zijn reis om de spildraai te maken. Iedere interventie heeft impact op de hechting en persoonlijke en emotionele ontwikkeling.

Door interventies verliest de baby controle over het proces.

Herstel van symptomen na gebruik van synthetische oxytocine

Wat kun je doen om jou en je kindje te ondersteunen en te helen na het gebruik van synthetische oxytocine indien er symptomen zijn?

Herken jij klachten bij jezelf of bij je baby naar aanleiding van bovenstaande informatie en heb je het idee dt het te maken kan hebben met het toedienen van de syntethische oxytocine? Neem dan contact met me op. We kunnen samen bekijken wat de oorzaak van jouw specifieke klachten zijn en natuurlijk oplossen!

Herken jij klachten bij jezelf of bij je baby, naar aanleiding van bovenstaande informatie? Neem dan contact met me op via het contactformulier

We kunnen samen bekijken wat de oorzaak van jouw specifieke klachten zijn en natuurlijk oplossen.

Dit kan zelfs jaren nadien nog!

Helen