Chemische stoffen en zwangerschap

Wat voor invloed hebben chemische stoffen op het zwanger worden en de ontwikkeling van je kindje? Lees hier alles over een goede voorbereiding op je zwangerschap, ondersteuning van je vruchtbaarheid en het creëren van de meest optimale omstandigheden voor je kindje.

Steeds meer vrouwen zijn zich bewust van hun invloed op het creëren van de meest optimale omstandigheden voor jou en jouw (toekomstige) kindje.

Naast gezonde voeding, zo weinig mogelijk stress en een liefdevolle omgeving is er nog een onderdeel dat enorm veel impact kan hebben op een natuurlijke zwangerschap en dat is de steeds meer toenemende chemische stoffen waar we als vrouw aan blootstaan.

Chemische aanvallen

Naast injecties kunnen ook chemische stoffen uit medicijnen maar ook zeker vanuit het milieu je immuunsysteem aanzetten tot een auto-immuun-aanval, je vruchtbaarheid in de war sturen of de ontwikkeling en geboorte van een baby verstoren.

Onze hormonen spelen een belangrijks rol in dit hele proces en er zijn veel stoffen die onze hormonen juist uit balans brengen en negatief beïnvloeden. Ze worden ook wel hormoon-ontregelaars genoemd.

Wat kan homeopathie voor jou doen?!

Lees hier meer: Natuurlijk zwanger

natuurlijk zwanger

Overal aanwezig

Helaas zijn deze stoffen overal aanwezig. Denk aan cosmetica, toiletartikelen, voedsel en voedselverpakkingen, medicijnen, meubels, schoonmaakmiddelen, pesticiden, etc.

In de baarmoeder

Al tientallen jaren is er steeds meer onderzoek naar deze chemische stoffen. Intussen is er een stortvloed van aanwijzingen dat deze stoffen de vruchtbaarheid van mensen ongemerkt beschadigen. Niet alleen van wie de stoffen nu binnenkrijgen, maar vooral bij degenen die er al vóór hun geboorte, in de baarmoeder, mee in contact kwamen. Hormoon-ontregelaars veroorzaken de meeste schade al tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder. Een goed voorbeeld hiervoor is het gebruik van paracetamol en niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s) tijdens de zwangerschap. Deze stoffen verstoren de werking van klieren die hormonen afscheiden. en dat kan zelfs bij generaties daarna nog bijwerkingen veroorzaken. Pijnstillers kunnen vooral eicellen en zaadcellen aantasten, waardoor de vruchtbaarheid (in dit onderzoek van dieren) afneemt. Epidemiologisch onderzoek laat zien dat pasgeboren jongetjes misvormde geslachtsorganen kunnen krijgen als ze in de eerste zes maanden dan de zwangerschap aan deze moleculen worden blootgesteld.

Chemische boosdoeners die je beter kunt vermijden:

  • weekmakers (DPH en DEHP)
  • BPA, een stof om plastics harder te maken
  • Microplastics, zitten o.a. veel in verzorgingsproducten
  • Medicijnen, in dit artikel van Medische Dossier worden verschillende medicijnen genoemd waar je voorzicht mee mag zijn
  • de pil, onderdrukt je lichamelijke natuurlijke hormonen volledig. Start vooral NIET met de pil bij problemen met je menses, als je cyclus onregelmatig is en bij acné. Je “verbloemt” deze klachten alleen op deze manier.
  • Antidepressiva, in het artikel wordt aangegeven dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat SSRI’s je vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Het kan zijn dat je minder makkelijk zwanger wordt, je menstruatie cyclus in de war raakt en je een grotere kans hebt op een miskraam in de eerste drie maanden van je zwangerschap.
  • Pesticiden, bij mannen kan dit de hoeveelheid zaadcellen beïnvloeden. Bij vrouwen kan het zorgen voor meer kans op miskraam of afwijkingen bij de baby.

Wat kan je zelf doen

  • gebruik glazen of metalen servies en bakjes om eten in mee te nemen
  • verpak eten om mee te nemen in glas, textiel, papier of wasdoek.
  • vraag je tandarts om sealings zonder BPA
  • Let op als je op het etiket “BPA-vrij” ziet staan. Sommige vervangede stoffen zijn minstens zo slecht.
  • gebruik toiletartikelen zonder weekmakers (Ftalaten). Gooi alles weg waar “geurstof” of “smaakstof” op het etiket staat. Want dat betekent waarschijnlijk dat er een Ftalaat in zit, maar fabrikanten hoeven dat niet op het etiket te zetten.
  • Vraag in het ziekenhuis om een infuuszak zonder Ftalaten. Dit is vooral belangrijks voor baby’s en zwangere vrouwen
  • Zoek bij depressieve klachten naar natuurlijke oplossingen zoals wandelen, meditatie, mind-fullness. Ook zijn er natuurlijke middelen die je hierbij kunnen ondersteunen die geen bijwerkingen hebben.
  • koop zoveel mogelijk biologische voeding.
  • gebruik geen onkruidverdelgers in je tuin.
  • gebruik een filterkan met actieve koolstof. Daarmee kan je (bijna) alle verontreinigingen uit je drinkwater halen.

Bron: medisch dossier, jaargang 25, nummer 1, 2023

Wat kan homeopathie voor jou doen?!

Lees hier meer: Natuurlijk zwanger

natuurlijk zwanger

Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie of wil je weten wat er mogelijk is voor jou?

Neem gerust contact met me op, ik help je graag verder.

Helen