Oorzaak (chronische/hormonale) klachten?

Je staat er misschien niet direct bij stil, maar de gezondheid van je darmen en je mond is belangrijk voor de gezondheid van je hele lichaam. Ook voor je hormonen, energie, voedsel allergie/intolerantie en concentratie! Het slijmvlies in je darmen en je mond is namelijk een zeer belangrijke barrière om je lichaam gezond te houden. Dit kwetsbare systeem staat continue onder druk door onze dagelijkse (chronische) stress, verkeerde voeding, medicijngebruik, toxinen, etc. Hierdoor kan je darm/mond-wand beschadigen en lek raken. Op deze manier hebben pathogenen en toxinen vrij spel en kunnen laaggradige ontstekingen veroorzaken.  

Deze ontstekingen ontstaan heel sluipend en veel vrouwen hebben geen idee dat dit de oorzaak van (veel) van hun klachten kan zijn. Als je gevoelig bent kan je gevoeligheid hierdoor ook toenemen en vervelende vormen aannemen. Je zult je overprikkeling steeds sneller ervaren en het nemen van rust zal in dit geval niet helpen. Er is meer aan de hand.

Daarnaast zijn er heel veel uiteenlopende klachten die hiermee in verband gebracht kunnen worden. Hieronder lees je er meer over. 

Laaggradige ontstekingen

Hoe het begint

Ze ontstaan vaak heel sluipend als lichte klachten die redelijk onschuldig lijken. Van moe wakker worden tot een verminderde weerstand, van moodswings tot algehele malaise. Ook kan het zijn dat je veel vaker verkouden bent, je spijsvertering niet lekker loopt en je vage klachten aan je buik krijgt. Waaronder opgezette buik. Doordat je klachten onschuldig beginnen is de kans groot dat je de signalen compleet mist en de ontstekingen chronisch worden. Je staat er misschien niet direct bij stil, maar de gezondheid van je darmen en je mond is belangrijk voor de gezondheid van je hele lichaam. Ook voor je hormonen! 

De invloed van je darmen (leaky gut)

De wand van je darm is een natuurlijke barrière die gifstoffen en ziekteverwekkers buiten houdt. Deze enorm waardevolle barrière zorgt ervoor dat jouw lijf gezond blijft door voedende stoffen door te laten zodat ze je lichaam kunnen voeden. Schadelijke stoffen en ziekteverwekkers worden door deze barrière tegen gehouden en kunnen daardoor afgevoerd worden. Zoals ik hierboven al eerder vermeldde staat deze natuurlijke barrière onder druk door vele verschillende factoren waaronder (chronische) stress, medicijngebruik, verkeerde voeding, toxinen, etc. Onder invloed van deze triggers komt je darmwand te ver open te staan waardoor de doorlaatbaarheid teveel toeneemt. Op deze manier hebben pathogenen en toxine vrij spel.

De invloed van je mond (leaky mouth)

Je mond is ook een belangrijke barrière voor schadelijke bacteriën en bacterieresten. Door de hierboven genoemde triggers kan dit belangrijke bescherming mechanisme onder druk komen te staan. Daardoor kan een “Leaky mouth” ontstaan. De barrières in je mond – die normaal schadelijke bacteriën en bacterieresten tegenhouden – komen open te staan. Bloedend tandvlees is hiervan een symptoom. 

Leaky gut & Leaky mouth 

In beide gevallen krijgen slechte bacteriën de ruimte om de bloedbaan binnen te dringen. De afvalstoffen van deze bacteriën zijn giftig en veroorzaken een tijdelijke ontstekingsreactie. Dat is op zich geen probleem omdat je lichaam prima in staat is om dit soort ontstekingen ongedaan te maken. Alleen deze ontstekingen zijn te klein en blijven daarmee onder een bepaalde waarde waardoor je lichaam niet in een ACTIE stand komt om het op te lossen, maar wel continue aan het werk is. Als deze situatie langer aanhoudt, dan ontstaat er een chronische laaggradige ontsteking en dat heeft uiteindelijk effect op de gezondheid van je gehele lichaam. Ook de barrière naar je hersenen kunnen kwetsbaar worden waardoor er in je hoofd ook allerlei klachten kunnen ontstaan.

Aan welke klachten kan je denken

Naast het ontregelen van je hormonen kunnen laaggradige ontstekingen de oorzaak zijn van vele ziekten en aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan: fibromyalgie, burn-out, (chronische) vermoeidheid, overprikkeld brein, hersen-mist, PCOS, menstruatie problemen, PMS, problemen in de menopauze, overgewicht, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, buikpijn, opgezette buik, voedselallergie, voedselintolerantie, opgezette borsten, pijnlijke borsten, hoofdpijn, onrustige huid en nog veel meer.

Aan welke klachten kan je denken

Wat zijn de triggers

Suikers

Suikers in de breedste zin van het woord zorgen voor laaggradige ontstekingen. Af en toe wat suikers is geen probleem, maar als het een terugkerend onderdeel is van je voedingspatroon dan is de kans groot dat je last krijgt van laaggradige ontstekingen. Als we het hebben over suikers dan zijn dit met name de simpele koolhydraten die je vindt in witbrood, witte pasta, koekjes, snoep, pizza, frisdranken producten met zoetstoffen (dus ook light frisdranken), fruitsappen en bijna alle bewerkte producten in de supermarkt. 

Gebrek aan volwaardige voeding

Wanneer je onvoldoende vitamines, mineralen en andere essentiële voedingstoffen binnenkrijgt kan dit leiden tot laaggradige ontstekingen.

Een verstoorde omega 3 en 6 verhouding

Omega 6 is ontstekingsbevorderend en krijgen we door ons huidige voedingspatroon veel te veel binnen. Tegelijkertijd krijgen we te weinig van het ontstekingsremmende omega 3 binnen. Vooral plantaardige oliën zoals zonnebloem-, soja- en maisolie en alle hardgemaakte (gehydrogeneerde) vetten zoals margarines, halvarine, bakboter en bepaalde vegan boters bevatten veel omega 6. 

Toxines
In onze voeding, maar ook in cosmetische producten, de lucht die we inademen, het water dat uit de kraan komt, luchtverfrissers, schoonmaak artikelen voor in huis, wasmiddelen, haarverzorging, verf, reguliere medicatie (denk o.a. aan de veelgebruikte paracetamol, antibiotica, etc), narcose, vaccinaties, weeënopwekkers, verpakkingsmaterialen etc bevatten toxines (PCB’s, pesticiden, zware metalen, plastics etc) die voor laaggradige ontstekingen kunnen zorgen.

(Chronische) stress
Uit onderzoek blijkt dat mensen die weinig compassie met zichzelf hebben, depressief of angstig zijn of een lage zelfwaardering hebben, vaak ook een chronische systemische laaggradige ontsteking blijken te hebben.

Een inactieve leefstijl
Een inactieve leefstijl wekt een stressreactie op in ons lichaam en zorgt zo voor laaggradige ontstekingen. 

Wat kan je zelf doen

Wat is belangrijkste wat je kunt doen om je lichaam te ondersteunen in het proces van herstel of voorkomen van laaggradige ontstekingen? In de meeste gevallen is het kritisch onder de loep nemen van je levensgeluk heel belangrijk! Hoe is de verdeling tussen Do’s en Me-time. Hoe vaak neem jij tijd om goed voor jezelf te zorgen en daarmee je stress laag te houden. Daarbuiten is het natuurlijk van belang dat je ook in de rust blijft en niet gaat rennen om toch nog alles te doen in minder tijd. Dus kijk eens kritisch naar het aantal ballen dat je in de lucht houdt en ga een na wat je hier in kan aanpassen. Neem dagelijks de tijd om tot rust te komen. Mediteer, wandel, schilder, lees, luister muziek, zwem, etc. Het maakt niet uit wat het is, als jij er maar blij van wordt en er van oplaad! Daarnaast is het heel belangrijk om op je voeding te letten. 

Eet 80 procent gezond, afwisselend en het liefst zoveel mogelijk biologisch. Laat pakjes en zakjes buiten de deur en kook puur. De andere 20 procent kan je gebruiken om af en toe eens even lekker te genieten van een stukje chocolade, een kopje koffie, alcohol of een andere “guilty pleasure”. 

Deze verhouding maakt het heel haalbaar om in je dagelijks leven toe te passen. 

Kies zo veel mogelijke producten die biologisch zijn. De bestrijdingsmiddelen die op veel producten zitten kunnen je lichaam een je darmen belasten en het hele proces met laaggradige ontstekingen versterken.

Bij voedselintolerantie /allergie wordt vaak gedacht dat het weglaten van de trigger (bijvoorbeeld gluten, tarwe, bepaalde fruit soorten) de klacht oplost. Je lost de klacht op deze manier niet op, je doet alleen aan symptoombestrijding. Je pakt de oorzaak namelijk niet aan. In de meeste gevallen kan je de oorzaak in je leaky gut / mouth vinden.

Een gevoeligheid voor producten hoef je dus niet levenslang te hebben.

voedselintolerantie of allergie bij de kern aanpakken

Kies natuurlijke producten in je huis en voor je persoonlijke verzorging zodat je zo min mogelijk chemische producten hoeft te gebruiken. Heb je klachten, kies voor natuurlijke middelen om je lichaam weer in balans te brengen. Chemische middelen zullen je darmen nog verder onder druk zetten. Daarbij onderdrukken ze klachten vaak in plaats van ze ėcht op te lossen.

Voor de meeste EHBO klachten heb ik De natuurlijke EHBO set voor je en kan je naast de eenvoudige gebruiksaanwijzing nu ook de EHBO video cursus gebruiken. Handig om in huis te hebben voor jezelf en je gezin. 

Homeopatische behandeling 

Vanuit mijn prachtige vak is er heel veel dat jou en jouw lichaam kan helpen om je klachten aan te pakken en op te lossen! De middelen die ik inzet zijn 100% natuurlijk werken heel mild en zijn toch zeer krachtig en effectief. Ze ondersteunen je lichaam en helpen je weer in balans te komen. Daarnaast is de Homeopatische detox, CEASE uitermate geschikt om je lichaam heel gericht te ondersteunen in het uitscheiden en afvoeren van (in het verleden gebruikte) chemische stoffen/medicatie. Door deze grote schoonmaak pak je je leaky gut en leaky mouth zeer effectief aan. Laaggradige ontstekingen kunnen op deze manier bij de wortel aangepakt en opgelost worden. Zo kan je stap voor stap je lichaam ondersteunen in herstel!

Wil jij weten wat er voor jou persoonlijk mogelijk is? Neem gerust Contact op. 

Ik heb al veel vrouwen mogen begeleiden bij het herstel van de hormonen en het tot rust brengen van de laaggradige ontstekingen. Weet dat er veel mogelijk is.

Neem je gezondheid in eigen hand

Tot snel!

Helen