Het best bewaarde geheim voor een gezonde, stralende en mooie huid.

Wist je dat visolie ook heel belangrijk is om een droge huid tegen te gaan of op te lossen?!

Naast het aanbrengen van goede verzorgende producten aan de buitenkant (tip, let goed op de ingrediënten!), heeft je huid ook bepaalde voedingsstoffen nodig om gezond, soepel en zacht te blijven. Vetzuren gaan bijvoorbeeld ontstekingen tegen en  hyaluronzuur  en collageen zorgen voor blijvende soepelheid.

Als je hele lichaam een tekort heeft aan één van deze voedingsstoffen zie je dat vaak terug aan je huid en is het belangrijk om je lichaam ook van binnenuit goed te voeden. Zeker als je beseft dat je lichaam steeds minder van deze voedingsstoffen zelf kan aanmaken als je ouder wordt. Dat geldt zeker voor collageen en hyaluronzuur. Je huid is de sluitpost van je lichaam. Eerst worden je andere organen en de binnenkant van je lijf van voedingsstoffen voorzien en alleen wat overblijft gaat door naar je huid.

Dat kan dus de reden zijn dat je niet direct verandering ziet in je huid als je – bijvoorbeeld – de visolie gebruikt. Eigenlijk mag dit dus een reden zijn om juist door te gaan met het innemen ervan omdat je lijf het écht nodig heeft!

Heb je een hekel aan het slikken van allerlei pillen, dan heb ik goed nieuws voor je; hyaluronzuur en collageen is als als homeopathische remedie verkrijgbaar. Door deze druppels rond de inname van je visolie te nemen krijg je een magische combinatie voor je lijf binnen wat je zeker terug gaat zien in je huid. Daarbij is het ook nog zo dat de hyaluronzuur de opname van het collageen stimuleert.

En wil je ook graag starten met een hoogwaardige en betaalbare visolie? Kijk in mijn webshop daar bied ik een geweldig goed product aan. Ik ben jaren op zoek geweest naar een hoogwaardige, betaalbare visolie met een keurmerk die vrij verkrijgbaar is (daarmee bedoel ik dat je het zonder abonnement kan kopen.) Eindelijk heb ik daar een zeer goed merk voor gevonden. In min webshop kan je deze vinden.

Dit is een hoogwaardige visolie uit Noorwegen die direct op het schip de eerste verwerking krijgt waardoor het super vers is. De waardes EPA en DHA die er in zitten zijn hoog gedoseerd per inname en de prijs / kwaliteit verhouding is gunstig omdat het alleen via therapeuten direct aan de klant verkocht wordt. 

Ik ben zelf helemaal om en gebruik deze nu dagelijks. Naast een betere concentratie, meer energie, zie ik het ook terug in mijn huid! Ik kreeg zelfs een compliment van mijn schoonheidsspecialiste. Ze zag echt dat mijn huid gezonder en rustiger was geworden. Ze dacht dat ik wat veranderd had in mijn verzorgingsproducten. 😉

Wil jij graag starten met deze geweldige drie-eenheid, dan heb ik goed nieuws voor je. Ik heb een (tijdelijke) actie voor je gemaakt zodat je deze combinatie met een leuk voordeel aan kan schaffen. Via deze link kom je direct bij het product: https://www.zinnergie.org/product/hyaluronzuur-en-collageen/. 

10 natuurlijke tips bij menstruatiepijn

Gerommel in je buik, kampen met rugpijn en een maag met het omwentelgemiddelde van een wasdroger: de menstruatieperiode. Voor sommige vrouwen één à twee dagen lichte buikkrampen. Voor anderen een periode met zulke hevige klachten dat het hun dagelijkse routine verstoort. Speciaal voor jou hieronder 10 tips om je menstruatiepijn iets te verzachten.

Menstruatieklachten variëren van vrouw tot vrouw. Soms zijn menstruatieklachten zelfs zo hevig dat we er een medisch naamkaartje aan hangen: dysmenorroe. Deze vervelende aandoening laat zich omschrijven als hevig krampende pijn in de onderbuik en/of rug, die soms gepaard gaat met braken, depressieve stemming en/of hoofdpijn. De klachten manifesteren zich vlak voor of tijdens de menstruatie. We onderscheiden twee varianten dysmenorroe: primair en secundair. Bij secundaire dysmenorroe is er een aantoonbare oorzaak. Zo kunnen endometriose, een ovariumcyste, ontstekingen in het kleine bekken of IUD’s een rol spelen. Bij primaire dysmenorroe blijft een aanwijsbare oorzaak voor de klachten uit.

De rol van prostaglandines bij menstruatiepijn

Wel weten we inmiddels dat prostaglandines een grote rol spelen bij primaire dysmenorroe. Deze ontstekingsbevorderende stofjes bevinden zich doorgaans in de celkern. Wanneer een cel raakt komen prostaglandines vrij en veroorzaken een ontstekingsreactie. Het verband met onze menstruatie? Onderzoek wijst uit dat onder vrouwen met primaire dysmenorroe hogere prostaglandinespiegels hebben.

1. Verbeter je vetzuur inname

Het lichaam vormt prostaglandines uit vetzuren, hoofzakelijk uit omega-6 vetzuren als linozuur. Hoe meer omega-6 vetzuren we nuttigen, des te meer prostaglandines ons lichaam aanmaakt. Ons westerse voedingspatroon kenmerkt zich door een schrikbarend hoge inname van omega-6 vetzuren.

Dit komt omdat de lipiden zich in veel voedingsproducten bevinden, zoals zonnebloemolie, margarine, halvarine, bak- en braadproducten, sojaolie, arachideolie en maïsolie. Door de inname van deze voedingsproducten te verminderen, breng je de vetzuurverhouding omega 3-omega 6 vetzuren meer in balans en verminder je de aanmaak van prostaglandines.

Via mijn praktijk verkoop ik hoogwaardige visolie die voldoet aan de hoogste eisen, een kwaliteit keurmerk heeft en een ‘geen opboer’ garantie geeft. Deze visolie is een geweldige aanvulling om (onder andere) je menstruatie klachten te verminderen. Deze visolie is niet online te koop, alleen via mijn praktijk. Op deze manier houden ze de prijs/kwaliteit in verhouding doordat de tussenhandel weggelaten is.

hoogwaardige visolie

2. Yoga vermindert menstruatiekramp

Onderzoek wijst uit dat yoga verlichting brengt bij menstruatiekrampen. Een gerandomiseerde klinische studie vergeleek het effect van verschillende yogavormen op de pijnintensiteit tijdens de menstruatie bij verschillende vrouwen met primaire dysmenorroe. In het kader van de studie verdeelden de onderzoekers 92 jongvolwassenen (18-22) onder in twee groepen. Gedurende drie menstruaties werd de intensiteit van de klachten vergeleken.

Tijdens de eerste cyclus werd bij beide groepen geen interventie toegepast. De deelnemers vulden een vragenlijst in met menstruele karakteristieken, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid. Tijdens de tweede en derde cyclus deed de experimentele groep yogaoefeningen gedurende de luteale fase (periode tussen de tweede eisprong en de start van de menstruatie). Ook vulden ze een lijst met menstruele kenmerken in. De controle groep vulde alleen de vragenlijst in zonder verdere interventies.

Het onderzoek toonde een significante verbetering van pijnklachten onder de yoga groep in de periode post- en pre- yogaoefeningen. Bovendien was de intensiteit en duur van de pijn onder de controle groep aanzienlijk hoger.1

3. Acupunctuur ontspant het zenuwstelsel

Van deze eeuwenoude methode denkt men dat het ons zenuwstelsel helpt ontspannen waardoor pijnprikkels verminderen. Experts analyseerden 42 studies (4640 vrouwen) waarin het effect van acupunctuur op menstruatiekramp werd onderzocht. In het merendeel van deze studies ondervond de groep onder behandeling van een acupuncturist minder menstruatiepijn. Hoewel de kwaliteit van de 42 studies soms dubieus was, lijkt acupunctuur een hoopvolle manier om menstruatiepijn te verminderen.2 Onderzoekers geloven dat dit effect komt doordat er meer bloed naar de baarmoeder stroomt, waardoor ontstekingen verminderen.

Mocht je al langere tijd last hebben van menstruatieklachten breng dan eens een bezoekje aan de acupuncturist. Wie weet verdwijnen jouw klachten door deze naaldendokter vervolgens als sneeuw voor de zon!

4. Warmte helpt de spieren ontspannen

Warmte ontspant de baarmoeder. Het samentrekken van de baarmoederspier veroorzaakt namelijk de kenmerkende buikkrampen. Wanneer je pijnlijke samentrekkingen ervaart kan het dus helpen om een warmtedeken, -pleister of -kruik tegen de onderbuik aan te houden. Uit onderzoek blijkt dit zelfs evenveel effect te hebben als ibuprofen.3

84 vrouwen in de leeftijdscategorie van 18 tot 50 jaar, met gemiddelde tot ernstige menstruatiepijn, werden onderverdeeld in vier groepen. De groep gebruikte of alleen een warmtepleister, een warmtepleister plus ibuprofen, alleen ibuprofen of een placebo. Het gebruik van warmte alleen of het gebruik van warmte in combinatie met ibuprofen zorgde voor eenzelfde pijnverlichting. Bovendien zorgde het gebruik van warmte bij de groep die ibuprofen gebruikte voor een snellere vermindering van klachten.3

Wanneer je klachten voelt opkomen grijp dan dus niet direct naar de eerste beste pijnstiller. Experimenteer in plaats daarvan eens met verschillende warmtebronnen, zoals een warmtepleister, warmtedeken of kruik. Wie weet kom je zo je menstruatie een stuk minder gespannen door.

5. Vermijd specifieke voedingsmiddelen

Hoewel gedurende de menstruatieperiode de drang naar chocolade of vet eten vaak toeneemt, raden we aan deze voedingsmiddelen te vermijden. Sommige voeding veroorzaakt namelijk een opgeblazen gevoel of vochtretentie. Het ontwijken van dit soort ongezonde snacks kan kramp en spanning gerelateerd aan de menstruatie zelfs verminderen.

Voedingsmiddelen die je liever vermijdt tijdens je menstruatie:

 • Verzadigde vetten
 • Alcohol
 • Cafeïne
 • Zout
 • Koolhydraatrijke producten

Voedingsmiddelen die je liever wel eet tijdens je menstruatie:

 • Gember of munt
 • Limoen of citroen
 • Noten
 • Fruit
 • Verse groenten (minstens 300 gram per dag)

Dus eet je met gemak een hele zak chips leeg tijdens je menstruatie of is geen reep chocolade meer veilig? Probeer dan te kiezen voor gezondere varianten zoals pure chocolade, ongezouten noten of geroosterde kikkererwten met paprikapoeder.

6. Verminder je suikerinname

Ook suikers hebben een nadelig effect op menstruatiepijn. Die prostaglandines waarover we eerder spraken? Suikers bevorderen de aanmaak van deze ontstekingsbevorderende stoffen. Bovendien verhogen suikers de insuline-aanmaak; hoe meer insuline je aanmaakt, des te ongevoeliger je cellen worden. Ongevoelige cellen hebben als eigenschap nog meer insuline aan te maken. Een vicieuze cirkel die funest is voor je gezondheid.

Tevens raken bij een verhoogde insulinespiegel je cellen gevoeliger voor het hormoon oestrogeen. Dit hormoon zorgt voor een goede celdeling in oestrogeen gevoelige weefsels, zoals de baarmoeder en borsten. Bij een verhoogde insuline aanmaak verhoogt ook de celdeling in deze weefsels. Dit veroorzaakt hevige menstruaties.

Ervaar je veel pijn tijdens de menstruatie? Probeer dan dus allereerst je voedingsinname te verbeteren door veel verse, onbewerkte producten op het menu te zetten. Probeer je suikerinname tot een minimum te beperken en blijf zo veel mogelijk uit de buurt van geraffineerde suikers.

7. Boost je endorfineniveau

Misschien niet het leukste om te doen bij pijn, maar wel bijzonder effectief: sporten. Tijdens het sporten komt er namelijk endorfine vrij. Deze neurotransmitter verbetert de gemoedstoestand en onderdrukt bovendien pijn. Een flinke endorfineboost werkt dus eigenlijk als natuurlijke pijnstiller.

Onderzoek wijst uit dat zowel aerobics als strekoefeningen de ernst en duur van primaire dysmenorroe kunnen verminderen4. Let wel op welke oefeningen bij jou passen. Voelt te intensief sporten niet goed? Ga dan gewoon een rondje wandelen of een stukje fietsen.

Wist je trouwens dat niet alleen sporten voor een toename van endorfine in je lichaam zorgt? Ook bij een orgasme komt de nodige endorfine vrij. Maar ook de blootstelling aan de buitenlucht, een flinke lachpartij en meditatie verhogen de endorfine aanmaak.

8. Besteed aandacht aan je slaap-waakritme

De kwaliteit van je slaap heeft bijzonder veel effect op je menstruatie. Vrouwen met slaapproblemen blijken zelfs vaker ernstige menstruatieklachten te ondervinden dan vrouwen met een gezond slaap-waakritme.

Een slechte nachtrust verhoogt bovendien stress, wat eveneens een de menstruatie nadelig beïnvloedt. Een goed slaap-waakritme bestaat uit een nachtrust tussen de zeven á acht uur. Probeer dagelijks rond dezelfde tijd naar bed te gaan en om dezelfde tijd op te staan.

Moeite met in slaap komen? Lees hier onze tips.

9. Massage met etherische oliën

Etherische oliën ruiken heerlijk en beschikken over een helende werking. Uit een studie onder 48 patiënten met primaire dysmenorroe kwam bovendien naar voren dat etherische oliën pijnklachten tijdens de menstruatie verminderen.

De patiënten werden onderverdeeld in twee groepen van respectievelijk 24 personen. De eerste groep smeerde met etherische oliën in een mix van lavendel, salie en wilde marjolein. De tweede groep smeerde zich in met een mix van synthetische geuren.

Vanaf het einde van de eerste menstruatie tot het begin van de volgende menstruatie smeerden beide groepen dagelijks bovengenoemde samenstellingen op de onderbuik. De groep die dagelijks werkte met etherische oliën ondervond een aanzienlijke vermindering van pijnklachten. Daarnaast verminderde de duur van pijnklachten met maximaal een halve dag.5

Nu kan je natuurlijk elke dag zelf je buik insmeren, maar een goede massage met de hierboven genoemde oliën doet ook wonderen. Bijkomend voordeel van een massage: huidaanrakingen verhogen onder andere ook het endorfineniveau.

10. Zoek afleiding

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar voldoende afleiding zorgt er letterlijk voor dat we minder pijn ervaren.6 Experts stellen dat afleidende taken een positief effect hebben op de vermindering van acute pijn.

Vind afleiding door een boek te lezen, een spelletje te spelen, televisie te kijken of te bellen met een vriend of vriendin. Ook zintuigelijke prikkels, zoals ademhalingsoefeningen, of het luisteren naar muziek, vormen een bewuste afleiding van je pijn.

Concluderend

Er zijn talloze tips bij menstruatiepijn; de lijst is ongetwijfeld nog langer dan we hier de revue laten passeren. Ook vanuit de wetenschap komen interessante bevindingen over de effecten van natuurlijke remedies bij menstruatiepijn. Grijp dus niet direct naar de eerste de beste pijnstiller, maar kijk eerst wat je zelf kan doen om je ongemakken te verminderen. Ervaar je extreem heftige menstruatiepijnen en helpt niks om je pijn te verlichten? Neem dan contact met me op. Naast voeding en supplementen is er vanuit de homeopathie heel veel mogelijk om je klachten te verlichten en écht op te lossen.

Helen

Bron:

SOHF

Depressief door antidepressiva

SSRI-antidepressiva tasten het beloningssysteem van de hersenen aan en kunnen juist een disbalans in neurotransmitters veroorzaken, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Antidepressiva werden gepresenteerd als het wondermiddel voor depressie klachten. Deze passieve behandeling blijkt gebaseerd op misleidende informatie. Bij het afbouwen van deze medicatie krijg je ook nog eens te maken met het ontwenningssyndroom. Het blijkt namelijk dat de medicijnen verslavend zijn. Dat verklaart waarom het erg lastig is om te stoppen. 

Gebruik jij deze medicatie en wil je graag stoppen? Of, overweeg jij te starten met deze medicatie? Lees het onderstaande artikel op je gemak door. Deze informatie komt uit het medisch dossier en is gebaseerd op reguliere onderzoeken. Als je naar aanleiding van het lezen van het artikel vragen, overleg ze vooral met je behandelaar. 

Zoals weer blijkt is een klacht niet eenzijdig te benaderen. Het is essentieel om naar het gehaal te kijken. Denk daarbij aan, je hormoonhuishouding, hormoonbalans, de kwalitatief je darmen, laaggradige ontstekingen, etc. Daarnaast is een gezonde leefstijl ook van belang, slaap je genoeg, neem je genoeg rust, hoe is het met je (onbewuste) stress, hoe is het met je vitamines en mineralen gesteld, wat is de invloed van medicatie? Zomaar een korte opsomming van een aantal zaken die belangrijk zijn in dit totale plaatje. Het is dus vooral van belang om actief te behandelen, vanuit het geheel bekeken! De kern van de oorzaak aanpakken kan een goede weg naar herstel zijn. 

Wil je graag weten wat er voor jou als vrouw mogelijk is vanuit de homeopathische behandeling? Mogelijk tezamen met supplementen, voeding en hormonale balans? Neem dan gerust contact met me op. 

Helen 

De psychiatrie verkeert in een crisis

Het beroep wordt onder meer geteisterd door stijgende geestelijke gezondheidsstatistieken en herstelpercentages van patiënten die al jaren stagneren. Daarnaast is er groeiend bewijs dat psychoactieve medicijnen – waaronder enorm winstgevende antidepressiva – als primaire be-handeling niet zo goed werken. Ze worden zelfs gekoppeld aan een hele reeks van schadelijke bijwerkingen die steeds moeilijker te negeren zijn. Verreweg de grootste consumenten van antidepressiva zijn echter vrouwen. Volgens het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC had meer dan 17% van de Amerikaanse vrouwen in 2015-2018 de voorgaande maand antidepressiva gebruikt, en voor vrouwen ouder dan 60 jaar steeg dat aantal tot bijna een op de vier (24,3%).3

Prozac als ‘wondermiddel

Momenteel gebruikt een op de zes Amerikanen een antidepressivum; een kwart van die mensen slikt ze al tien jaar of langer. Na het enorme succes van Prozac lanceerde Pfizer in 1992 zijn eigen antidepressivum Zoloft. Als eerste begon Pfizer in openbare advertenties te beweren – zonder een greintje ondersteunende data – dat de medicijnen een ‘chemische onevenwichtigheid in de hersenen’ corrigeerden.

De farmaceutische industrie gaf deze theorie met behulp van marketing door aan psychiaters en huisartsen, die vervolgens aan neerslachtige of moedeloze patiënten vertelden dat het moest liggen aan een tekort aan serotonine, een neurotransmitter die cruciaal is voor het behoud van een gevoel van welzijn. Het werd gepresenteerd als een tekort aan schildklierhor-moon, dat net zo goed te corrigeren was met antidepressiva als diabetes met insuline.

Het maakt niet uit dat er geen bewijzen waren voor de theorie van “chemische onevenwichtigheid’. In de afgelopen drie decennia werd deze theorie aan consumenten verkocht.  Pas de afgelopen jaren, nu de theorie herhaaldelijk is ontkracht, wordtde chemische-onevenwichtigheid-theorie minder vaak aangehaald, hoewel sommige artsen er nog steeds aan vasthouden.

Geen oorzaak, wel gevolg 

Hoewel de wetenschap een disbalans in neurotransmitters als onderliggende oorzaak van depressie heeft uitgesloten, lijkt SSRI-gebruik bij depressie dat wel als gevolg te heb-ben. Zoals Robert Whitaker in zijn baanbrekende boek Anatomy of an Epidemic (Crown, 2011) schreef: ‘Zo-dra iemand psychiatrische medicatie krijgt, die op de een of andere manier de gebruikelijke werking van een neuronale route in de war schopt, beginnen zijn of haar hersenen… abnormaal te functioneren.’ Ze keken naar de effecten van een SSRI (escitalopram) op een groep van 66 gezonde vrijwilligers. Een van de goed gedocumenteerde bijwerkingen van SSRI’s, gemeld door 40-60% van de gebruikers, is emotionele ‘afstomping, of geen plezier meer kunnen voelen.

Emotionele afstomping

Dezelfde studie bevestigde ook een andere veelvoorkomende bijwerking van antidepressiva: degenen die de medicijnen gebruikten, meldden dat ze moeite hadden om een orgasme te krijgen tijdens seks. ‘Emotionele afstomping is een veelvoorkomende bijwerking van SSRI-antidepressiva’, zegt Barbara Sahakian, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Cambridge en een van de auteurs van het onderzoek. ‘In zekere zin is dit misschien gedeeltelijk hoe ze werken – ze nemen een deel van de emotionele pijn weg die mensen met een depressie voelen, maar helaas lijken ze ook een deel van het plezier weg te nemen. Het onderzoek laat ons nu zien dat dit komt doordat mensen minder gevoelig worden voor beloningen, die belangrijke feedback geven.”

En zouden de medicijnen door het onderdrukken van deze belangrijke cognitieve functie niet leiden tot een groter gevoel van mislukking en pessimisme? Gebrekkige beloningsherkenning is echter slechts een van de vele bijwerkingen van antidepressiva die door geestelijke gezondheids-zorgprofessionals lang niet is erkend.

Seksuele disfunctie staat ook hoog op de lijst. Dat geldt ook voor geagiteerd of angstig zijn, hevig zweten en misselijkheid. Ironisch genoeg staan ook zelfmoord en zelfmoordgedachten op de lijst.

Bijwerking: zelfmoord

In 2004 liet de Amerikaanse FDA een zwart-omrande waarschuwings-tekst zetten op alle antidepressiva, nadat uit placebo gecontroleerde onderzoeken was gebleken dat ze het risico op zelfmoordgedachten en -gedrag bij kinderen en adolescenten verhoogden. Deze bijwerkingen waren het sterkst merkbaar binnen de eerste negen dagen na het starten van de medicijnen. 8

Een overzichtsartikel uit 2016 van 13 geneesmiddelenonderzoeken, gepubliceerd in het Journal of the Royal Society of Medicine, onderzocht suïcidaliteit bij volwassenen die anti-depressiva gebruikten. De uitkomst was nog vernietigender. ‘We ontdek-ten dat antidepressiva het risico op suïcidaliteit en geweld verdubbelen, waarbij vooral interessant is dat de vrijwilligers in de onderzoeken die we hebben beoordeeld, gezonde volwassenen waren zonder tekenen van een psychische stoornis, aldus de onderzoekers. Er waren aanwijzingen dat de medicijnen gezonde mensen suïcidaal maakten. Bovendien waarschuwden de onderzoekers: ‘Het lijdt weinig twijfel dat we de nadelen van antidepressiva hebben onderschat.’ Ze gaven medicijnfabrikanten de schuld van de onderrapportage van ernstige schade door ‘het simpelweg niet te melden in de rapporten, door het een andere naam te geven of door wetenschappelijk wangedrag te plegen’.

Ze wezen op het geval van een gezonde 19-jarige studente, die vrijwillig meedeed aan een proef naar het antidepressivum duloxetine van Eli Lilly om haar collegegeld te helpen betalen. Zij hing zichzelf later op in een laboratorium dat door het bedrijf wordt gerund. ‘Het bleek dat de studente en ten minste vier andere vrijwilligers waarvan bekend was dat ze zelfmoord hadden gepleegd, nergens voorkwamen in de dossiers van de FDA.

Ontwenningssyndroom

Een ander neveneffect van antide-pressiva is het ontwenningssyndroom. De reguliere geneeskunde heeft tientallen jaren ontkend dat de medicijnen verslavend zijn, maar duizenden patiënten die hun slopende ontwenningsverschijnselen op online forums beschrijven, hebben een professionele discussie over het afhankelijkheidsprobleem afgedwongen. Een nieuw artikel, gepubliceerd in maart 2023 in het British Journal of General Practice, in-formeert artsen dat meer dan de helft van de patiënten die stoppen met het gebruik van SSRI-antidepressiva, ernstige en langdurige ontwenningsverschijnselen zullen ervaren, waaronder suïcidaliteit.”

Volgens onderzoekers van de Brighton and Sussex Medical School ‘omvatten psychische klachten prikkelbaarheid, angst, neerslachtigheid, slaapstoornissen, zelfmoordgedachten en hallucinaties. Fysieke verschijnselen zijn duizeligheid, grieperigheid, hartkloppingen, hoofdpijn, spierpijn en tremoren, zweten, maagdarmklachten (misselijkheid, diarree) en sensorische stoornissen (elektrische schokjes’ in de hersenen).’ In deze opsomming van andere’ verontrustende’ bijwerkingen staan enkele symptomen die het moeilijk maken om ontwenning van SSRI-antidepressiva te onderscheiden van een terugval in de depressie zelf.

Afbouwen van SSRI’s

Het is ook niet eenvoudig om van SSRI’s af te komen. Verlagingen naar kleinere doses veroorzaken grotere veranderingen in de neurotrans-missie, dus traditionele, lineaire dosis verlagingen (bijvoorbeeld het verminderen van sertraline met stappen van 50 mg) kunnen steeds grotere (of hyperbolische) veranderingen en ernstiger symptomen veroorzaken, aldus de onderzoekers van Brighton en Sussex: ‘Dit ver-klaart waarom sommige patiënten de vroege stadia van hun afbouw kunnen verdragen, maar tegen het einde, bij lagere doses, ontwenningsverschijnselen ervaren.’ Zij raden daarom een geleidelijk afbouw aan om de symptomen te ver-minderen, zoals aanbevolen door de Britse gezondheidsinstituten NICE en het Royal College of Psychiatrists.

Bij deze methode wordt steeds een deel (bijvoorbeeld 25%) van de vorige dosis afgehaald. ‘Om ontwenningsverschijnselen te voorkomen, moet het afbouwen over een lange periode plaatsvinden, van maanden of zelfs jaren. SSRI’s met kortere halfwaarde-tijden, zoals paroxetine en venlafaxine, vereisen een langere afbouw. 

Alternatieve behandelingen

Er is dus meer aandacht voor de pro-blemen met antidepressiva, maar wat kun je ondertussen doen om uit het zwarte gat te komen? Als een chemi-sche onevenwichtigheid niet de kern is van depressie, wat dan wel? En als antidepressiva op de lange termijn niet helpen, wat dan wel?

Onder gedesillusioneerde artsen is de slinger kortgeleden teruggegaan richting de psychoanalyse, met een hernieuwde acceptatie van een paar freudiaanse ideeën over onderdrukking en onbewuste schuld.

Een groeiend aantal therapeuten behandelt ook jeugdtrauma’s die mensen soms onbewust in hun leven herhalen, totdat ze het onder ogen zien en overwinnen. Maar zelfs deze therapeuten erkennen de lichamelijke aspecten van depressie. Rouw, verdriet, schuldgevoelens, wroeging en teleurstelling veroorzaken lichamelijke veranderingen, die een negatieve feedbackloop in ons denken kunnen veroorzaken.

Ontstekingen in de hersenen

In 2015 vergeleken Canadese onder-zoekers PET-scans van de hersenen van 20 patiënten met een depressie met die van 20 gezonde controledeel-nemers. Ze besteedden speciale aandacht aan de activering van microgliacellen die een cruciale rol spelen in de ontstekingsreacties van het immuunsysteem. Ze ontdekten aanzienlijke ontstekingen in de hersenen van mensen met een depressie, die het ernstigst waren bij de meest depressieve deelnemers.

Mensen met de diagnose klinische depressie hadden ongeveer 30% meer ontstekingen in hun hersenen dan de gezonde deelnemers. 12 Sindsdien hebben veel onderzoeken de rol van ontstekingen in de geeste-lijke gezondheid bevestigd. Het aanpakken van problemen die verband houden met ontsteking, is de kracht van integratieve psychiaters zoals James Greenblatt. Hij is universitair docent klinische psychiatrie aan twee Amerikaanse universiteiten en auteur van Integrative Medicine for Depression (Friesen Press, 2019).

Ik ben niet geïnteresseerd in het leggen van de schuld voor je de-pressie bij je verleden, bij je ouders of bij jezelf’, zegt Greenblatt. De hersengezondheid, of je zou het ook de geestelijke gezondheid kunnen noemen, hangt direct af van de lichamelijke gezondheid.’ Daartoe hanteert Greenblatt een functionele geneeskunde benadering van geestesziekte, en op zijn onderwijsplatform Psychiatry Redefined traint hij andere beoefenaars daarin. Hij kijkt naar de ontstekingsmarkers van mensen en bronnen die ontsteking kunnen uitlokken, van aminozuur- of vitaminetekorten tot hormonale disbalansen en microbiele infecties of onevenwichtigheden.

Tekorten en oplossingen

Hier volgen enkele van de meest voorkomende tekorten die depressie kunnen veroorzaken en manieren om deze te corrigeren. Hoewel supplementen nuttig zijn, kunnen veel tekorten ook worden verholpen met voeding.

De schildklier testen

Hoewel depressie en angst goed gedocumenteerde bijwerkingen zijn van een schildklier hormoon tekort, wordt de schildklierhormoonspiegel van depressieve mensen zelden gecontroleerd. Psychiater Greenblatt gelooft dat dit een fundamentele eerste stap zou moeten zijn. Schildkliertesten moeten de basale lichaamstemperatuur, het niveau van schildklier stimulerend hormoon (TSH) en vrije T3- en T4-spiegels meten. Op basis van de testresultaten dient aanvulling te gebeuren met een natuurlijke vorm van schildklierhormoon in plaats van met synthetische hormonen.

Dehydroepiandrosteron

Dehydroepiandrosteron (DHEA)

is een hormoon dat wordt gepro-duceerd door de bijnieren en dat na de middelbare leftijd afneemt. Een dubbelblinde, placebogecon-troleerde cross-overstudie uit 2005, gepubliceerd in de Archives of General Psychiatry, testte zes weken DHEA-therapie – 90 mg per dag gedurende drie weken en 450 mg per dag gedurende drie weken – tegenzes weken placebo en constateerde in de DHEA-groep een verlaging van 50% in depressiescores en verbeterde sek-suele functie. De conclusie was dat DHEA ‘een effectieve behandeling is voor ernstige en lichte depressies op middelbare leftijd’. 13

Zink

Zink is overvloedig aanwezig in het centrale zenuwstelsel. Het is essen-tieel voor honderden enzymatische reacties ten behoeve van een breed scala aan functies, van de DNA-synthese en spijsvertering tot de werking van het immuunsysteem. Een overzicht van 17 onderzoeken uit 2013 vond lagere niveaus van zink bij depressieve mensen dan bij mensen zonder depressie.’ Toen Greenblatt voor het eerst een 28-jarige patient zag, Gabi genaamd, had ze een 14-jarige geschiedenis van depressie en nam ze drie verschillen-de antidepressiva om het te verbete-ren. Gabi had witte vlekken op haar vingernagels, een teken van een laag zinkgehalte. Bloedonderzoek toonde een zeer lage waarde voor alkalische fosfatase, een leverenzym dat zink nodig heeft voor zijn productie, en in een smaaktest met vloeibare zink proefde ze alleen water in plaats van een metalige smaak – wat erop wees dat Gabi een tekort aan het mineraal had. Binnen een jaar nadat ze was begonnen met een zinksupplement was ze van alle antidepressiva af en vrij van depressie.

Magnesium

Een magnesiumtekort is in verband gebracht met nervositeit, angst, slapeloosheid en depressie. Sommige casusrapporten melden een snel herstel van zware depressie bij mensen die driemaal daags en voor het slapengaan 125-300 mg magnesium innamen in de vorm van magnesium glycinaat en magnesium tauraat bij de maaltijd. 15 Een overzichtsartikel uit 2017 over de rol van magnesium bij neurologische aandoeningen toonde eveneens aan dat er duidelijke verbeteringen optraden in depressiescores bij deelnemers die gedurende zes weken slechts 248 mg magnesiumchloride per dag innamen, vergeleken met degenen die geen behandeling kregen. De effecten waren binnen twee weken zichtbaar.16 Overigens worden magnesiumglutamaat en -aspartaan niet aanbevolen omdat ze depressie en andere neurologische symptomen kunnen verergeren.

B-vitaminen

Vitaminen B1 (thiamine), B3 (niaci-ne), B6 (pyridoxine), B11 (foliumzuur) en B12 (cobalamine) zijn essentieel voor de neuronale functie. Tekorten zijn in meerdere onderzoeken in verband gebracht met depressie.” Vitamine B1, dat essentieel is voor de opname van glucose in de hersenen, kan bij een tekort leiden tot stemmingsstoornissen en vermoeidheid. In een baanbrekend onderzoek uit 2013 werden 1.587 Chinese volwassenen tussen de 50 en 70 jaar oud getest; 28,2% van hen bleek een thiamine-tekort te hebben. Van nog groter belang was de ontdekking dat lagere concentraties thiamine geassocieerd waren met een grotere kans op depressiesymptomen, onafhankelijk van andere potentiële risicofactoren voor depressie. Uit een eerder Brits onder-zoek bleek dat 46% van de verpleeg-huisbewoners van 67-92 jaar een laag thiamine gehalte had, vergeleken met slechts 13% van de deelnemers van 19-37 jaar.

Vitamine B11 (foliumzuur)

Foliumzuur is van cruciaal belang voor de hersenontwikkeling; een tekort wordt sinds de jaren zestig in verband gebracht met depressie. Een onderzoek wees uit dat de depressie binnen drie maanden verminderde bij ongeveer 68% van de patiënten die antidepressiva en een supplement van I-methylfolaat slikten. Een verbazingwekkende 45,7% bereikte zelfs volledige remissie van depressie binnen 95 dagen.’19

Vitamine B12

Volgens een onderzoek hadden oudere vrouwen met een vitamine B12-tekort ongeveer t wee keer zoveel kans op ernstige depressie als oudere vrouwen zonder tekort.20  Andere studies wezen uit dat mensen (vooral vegetariers) die psychische problemen ontwikkel-den, waaronder depressie, een lage vitamine B12-spiegel hadden. Uit de onderzoeken bleek echter ook dat ze snel herstelden als ze de vita-mine aanvulden.21

Pyrrolen

Pyrrolen zijn metabolieten die normaliter worden uitgescheiden in de urine. Een urine-kryptopyrroltest kan een hoog niveau van deze me-tabolieten aan het licht brengen. Zij binden zich aan vitamine B6 en zink, waardoor die sneller opgebruikt raken en niet meer beschikbaar zijn voor de hersenfunctie. Het resulterende tekort kan leiden tot symptomen zoals angst, stemmingswisselingen, ernstige innerlijke spanning, depressie en psychose.

Hardlopen

In een overzicht uit 2020 van 116 onderzoeken werd gekeken naar het verband tussen hardlopen en geestelijke gezondheid. De conclusie was dat ‘hardlopen belangrijke positieve implicaties heeft voor de geestelijke gezondheid, met name voor depressie en angststoornissen’.22 Een ‘runner’s high’, het euforische gevoel dat kan optreden door intensief hardlopen en duurlopen, wordt vaak toegeschreven aan het vrijkomen van een stroom van endorfine. Volgens recent onderzoek is het echter waarschijnlijker dat de runner’s high wordt veroorzaakt door het vrijkomen van endocannabinoïden in de bloedbaan. Endocannabinoïden zijn stemmingsbevorderende neuromodulatoren die kortetermijneffecten produceren, waaronder afname van angst en gevoelens van kalmte. 23 • Dit artikel verscheen eerder in WDDTY mei 2023.”

Bron:

Medisch dossier, Jaargang 25, Nummer 8, December 2023

95% kans dat dit de oorzaak van je klacht(en) is

Zit jij niet altijd lekker in je vel, word je niet uitgerust wakker in de ochtend, ben je vaak verkouden, zijn je hormonen in de war, ben je snel overprikkeld? Lees dan vooral verder, want deze klachten zijn vaak het begin van erger. 

Je staat er misschien niet direct bij stil, maar de gezondheid van je darmen en je mond is belangrijk voor de gezondheid van je hele lichaam; fysiek, hormonaal, mentaal en emotioneel. Het slijmvlies in je darmen en je mond is namelijk een zeer belangrijke barrière om je lichaam gezond te houden. Dit kwetsbare systeem staat continue onder druk door onze dagelijkse (chronische) stress, verkeerde voeding, verkeerde verzorgingsproducten, medicijngebruik, toxinen, etc. Hierdoor kan je darm/mond-wand beschadigen en lek raken. Op deze manier hebben pathogenen en toxinen vrij spel en kunnen laaggradige ontstekingen veroorzaken. Deze laaggradige ontstekingen zijn vaak de oorzaak van je klacht(en).
 

Hoe het ontstaat 

De klachten die bij deze laaggradige ontstekingen horen ontstaan vaak heel sluipend. Het begint vaak met lichte klachten die redelijk onschuldig lijken. Van moe wakker worden tot een verminderde weerstand, overprikkeld zijn, een slechte concentratie hebben, van mood swings tot algehele malaise. Ook kan het zijn dat je veel vaker verkouden bent, je spijsvertering niet lekker loopt en je klachten aan je buik krijgt. Daarnaast hebben veel vrouwen last van hun hormonen waardoor de menstruatie heel heftig is, uitblijft of veel klachten tijdens de overgang geven. Doordat je klachten onschuldig beginnen, en vaak algemeen geaccepteerd zijn, is de kans groot dat je de signalen compleet mist en de ontstekingen uiteindelijk chronisch worden. Kortom je klachten nemen toe; zowel lichamelijk als mentaal-emotioneel. 

hoe het ontstaat

Waar moet je beginnen

Het is vaak heel lastig om uit te zoeken waar je moet beginnen om je klachten effectief en vanuit de oorzaak aan te pakken en op te lossen. Waar moet je beginnen? Ligt het aan je voeding, ben je ergens allergisch voor of heb je een intolerantie? Is het belangrijk om meer te ontspannen, of moet je juist meer bewegen? Je ziet vaak door de bomen het bos niet meer.

Regulier krijg je in de meeste gevallen chemische medicatie die je klachten vaak onderdrukken maar niet echt oplossen. Daarbij belasten deze chemische stoffen je overbelaste systeem nog meer. Je komt dus eigenlijk van de regen in de drup. 

Aan welke klachten kan je denken 

Naast het ontregelen van je hormonen kunnen laaggradige ontstekingen de oorzaak zijn van vele ziekten en aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan: fibromyalgie, burn-out, (chronische) vermoeidheid, overprikkeld brein, hersen-mist, PCOS, menstruatie problemen, PMS, problemen in de menopauze, overgewicht, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, buikpijn, opgezette buik, voedselintolerantie, allergieën, opgezette borsten, pijnlijke borsten, hoofdpijn, onrustige huid en nog veel meer.

Wil je graag weten wat je zelf kunt doen en wat de kracht van de homeopathische middelen is om deze klachten op te lossen? Klik op de link: Oorzaak (chronische/hormonale) klachten? voor meer informatie.Heb je vragen over je persoonlijke situatie, laat het me vooral weten zodat we er samen naar kunnen kijken. Ik heb in de afgelopen jaren al enorm veel vrouwen naar tevredenheid mogen begeleiden hierbij. 

Helen 

De zon, vitamine D3 en zonnebrand smeren. Wat is wijsheid voor jou?

Dat zonlicht belangrijk is voor de aanmaak van Vitamine D3 weten gelukkig steeds meer mensen. Dat zonlicht en daarmee de aanmaak van vitamine D3  goed is voor je immuunsysteem, je stemming, je spierkracht, je bot-gezondheid en ook zeker voor je hormonen, wist je dat ook?

Tegenwoordig krijg je steeds meer waarschuwingen als je de zon in wilt. Het lijkt bijna alsof je er niet meer van kan en mag  genieten. Je moet vooral oppassen, goed smeren en het liefst factor 50 gebruiken. Natuurlijk is het belangrijk om verstandig te zonnen. Als je eenmaal weet waar je op moet letten, dan is de zon er nog steeds om van te genieten! 

Alleen door alle tegenstrijdige berichten kan ik me heel goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

In deze blog ga ik je op weg helpen met gezond zonnen. Kort en krachtig. Ik ga dus niet in op allerlei ingewikkelde processen etc. Het gaat mij er vooral om dat je beseft dat zonnen én de aanmaak van vitamine D3 heel belangrijk is voor je gezondheid en voor jouw vrouwelijke hormonen.

Vitamine D3 in het voorjaar, zomer en najaar (april t/m september) 

De meeste vitamine D3 haal je nog steeds het beste uit het heerlijke zonnetje! Voor het behalen van een optimale waarde is het belangrijk dat je van april tot en met september regelmatig buiten in de zon komt. Het is belangrijk dat je dit tussen 10.00 uur en 15.00 uur doet. Want alleen dan is de zonkracht sterk genoeg om de aanmaak van vitamine D3 te stimuleren.  Alleen met je gezicht in de zon is dus niet voldoende. In je gezicht alleen maak je niet voldoende vitamine D3 aan. Het is daarom belangrijk dat je ook zoveel mogelijk je andere lichaamsdelen aan zonlicht blootstelt. 

Let op! Zorg dat je eerst ZONDER zonnebrandcrème de zon in gaat!

Zonnebrandcrème remt namelijk de productie van vitamine D3. Tien tot vijftien minuten zonder bescherming in de zon per dag is voldoende. 

Als jij een huid hebt die snel verbrandt, dan ga je korter in de zon zonder bescherming dan iemand die de zon veel beter kan verdragen. Start rustig en bouw het op zodat je zelf heel goed weet wat jouw volmaakte tijd is om puur natuur, zonder smeren, van de zon te genieten. Daarna kun je zonnebrandcrème opsmeren. Let nog steeds op dat je niet verbrandt tijdens het zonnen, want dat zorgt voor een snellere veroudering van de huid en vergroot het risico op huidkanker. Als je de rest van de dag veel in de schaduw kunt zitten, dan kan je zelfs overwegen je niet in te smeren.

Vitamine D3 op peil zonder de zon

Vanaf oktober tot en met maart is de zonkracht te zwak om de productie van vitamine D3 te stimuleren. Vaak is het dan ook niet echt lekker meer om ontbloot buiten te zitten. Daarom is het verstandig om in deze periode aanvullende maatregelen te nemen.

Je kan vitamine D3 natuurlijk ook uit voeding halen. Het is aanwezig in vette vis (zalm, haring, paling, sardientjes), eieren, roomboter, bak- en braad, etc., Toch is  dit helaas onvoldoende om ons lichaam te ondersteunen. Vandaar dat suppletie altijd is aan te raden.Naast gezonde voeding is het  dus verstandig om je vitamine D3-status te verhogen met een hoog gedoseerd vitamine D3-supplement. 

Kies voor een goed merk met de juiste hoeveelheid die bij jou past. 

Hoeveel vitamine D3 je zou moeten slikken is afhankelijk van de vitamine D3-waarde in je bloed. Hoe lager je vitamine D3-status, hoe meer je zou moeten slikken. Ook is de benodigde dosering afhankelijk van je lichaamsgewicht. Mensen met overgewicht hebben over het algemeen een hogere dosering nodig. Het beste is om de dosering van vitamine D3 af te stemmen op je bloedwaarde. 

Wil jij liever niet je bloed laten prikken, dan kan je uitgaan van de volgende richtlijnen. Voor volwassenen een dosering van minimaal 3.000 IE (75 mcg) vitamine D3 per dag een goede richtlijn. Voor kinderen kun je de volgende richtlijnen gebruiken:

 • Baby’s: 400 IE (10 mcg)
 • Peuters: 800 IE (20 mcg)
 • Kleuters: 1.000 IE (25 mcg)
 • Tieners: 2.000 IE (50 mcg)

Hoe kan je vitamine D3 het beste slikken?

Neem Vitamine D3 samen met vitamine K2 voor een goede opname. (Gebruik je antistolling medicatie, overleg dan altijd met je arts over de K2.)

Veilig zonnen, gezond smeren

Nu blijft nog de veel gestelde vraag over; welke zonnebrandcrème neem je en welke factor? Welke Zonnebrandcrème beschermt tegen verbranding én is veilig voor mijn huid?

Chemisch of natuurlijk

Ik lees veel verhalen van mensen die beweren dat de meeste merken zonnebrandcrème met chemische ingrediënten echt veilig gebruikt kunnen worden. En dat baseren ze op het feit dat er alleen goedgekeurde stoffen in zitten. 

Nu komt er gelukkig steeds meer informatie naar buiten (eindelijk!) waaruit blijkt dat in veel zonnebrandcrèmes chemische stoffen zitten die het rif aantasten. Deze stoffen zijn dus tot nu toe nog steeds goedgekeurd maar ze blijken wel het rif aan te tasten. Je kan je dan ook afvragen; hoe veilig zijn deze chemische stoffen dan voor jouw lichaam?

Als bepaalde ingrediënten slecht zijn voor de riffen in onze zee, hoe kan het dan goed zijn voor jouw lichaam?

Je huid is namelijk een levend orgaan en neemt stoffen op die je er op smeert. Dezelfde stoffen die het rif aantasten, tasten dus ook jouw lichaam aan!

Er zijn gelukkig steeds meer merken die zeer effectieve en goed werkende zonnebrandcrème op de markt zetten met natuurlijke ingrediënten. Deze zijn goed voor het rif, de zee, de natuur, voor jou en jouw lichaam en zorgen ook nog eens voor een goede bescherming! Win-win-win-situatie. 

Heb jij last van zonne-allergie? Dan kan het kan nuttig zijn om na te gaan of je echt zonne-allergie hebt of zonneBRAND-allergie. Het kan namelijk zijn dat je allergisch bent voor een stof in de zonnebrand, in plaat van voor de zon.

Welke beschermingsfactor heb je nodig

Tegenwoordig krijg je vaak het advies om vooral factor 50 te smeren. Maar, wat is wijsheid voor jou. Welke factor neem je?

In de meeste gevallen is factor 20 of 30 genoeg. Heb jij een hele gevoelige huid en verbrand je snel, dan zou je factor 50 kunnen overwegen. In alle andere gevallen kan je echt met minder uit de voeten. Het belangrijkste is dat je niet verbrandt!

Ik hoop dat je met deze informatie je eigen weg kunt vinden in wat goed bij jou past. Heb je vragen, dan mag je natuurlijk altijd contact met me opnemen. 

Ik wens je een hele fijne zomer en hoop dat je vooral heerlijk kunt genieten van het zonnetje en daarmee letterlijk en figuurlijk je batterij en je vitamine D3 op kunt laden. 

Helen 

Nog één extra tip: zorg ervoor dat je in de zomer én winter niet te veel met een zonnebril op loopt. Dit dimt het licht waardoor ons lichaam niet genoeg beschermende stoffen zoals melanine aanmaakt. Onze ogen geven de hersenen namelijk een seintje om meer melanine aan te maken. Deze stof beschermt onze huid tegen schadelijke UV-straling. Draag je zonnebril dus alleen achter het stuur, op de fiets en in de sneeuw. Daarnaast bevordert ongefilterd daglicht ook je slaapkwaliteit. Verstop je dus niet langer achter je zonnebril!

Gezond overwinteren; heel natuurlijk!

Wil jij deze herfst/ winter graag zo gezond mogelijk blijven?!  Wil je het gesnuif, gesnotter en ziek zijn graag buiten de deur houden? Het liefst op een natuurlijk manier, zonder bijwerkingen? Dan is dit 100% natuurlijke “gezond overwinteren”-pakket ècht wat voor jou! 

Je hebt dan alles in huis om je klachten voor te zijn en mocht je toch klachten krijgen dan heb je een middel dat helpt bij een spoedig herstel. De middelen zijn geschikt voor alle leeftijden en ook tijdens je zwangerschap veilig te gebruiken. Je kunt het hier https://wa.me/p/5740933602604772/31517850141 eenvoudig bestellen, ik zorg dat je het zo spoedig mogelijk in huis hebt.

De herfst en winter zien we vaak als die vervelende kwakkel periode….

Dat komt omdat veel mensen in deze periode extra gevoelig zijn voor de verschillende griep-virussen, verkoudheid of holte ontstekingen. Nu komt daar het Corona virus nog bij. Moet je daarom maar accepteren dat je om de haverklap ziek kunt worden en er weinig aan kan doen? Wat mij betreft niet! 

Moet je daarom maar accepteren dat je om de haverklap ziek kunt worden en er weinig aan kan doen? Wat mij betreft niet! 

gezond overwinteren pakket voor 40 euro

Omdat ik regelmatig vragen krijg over natuurlijke preventie en wat te doen bij  acute klachten heb ik nu dit zeer effectieve pakket voor jou samengesteld. 

Wat krijg je 

Je ontvangt twee zeer effectieve homeopathische middelen die jouw lichaam preventief en acuut ondersteunen tijdens de herfst en wintermaanden. 

Inname is super eenvoudig en daardoor geschikt voor alle leeftijden. Er zitten geen vervelende smaakjes aan en ook heb je geen last van bijwerkingen. 

De middelen onderdrukken niets! Ze ondersteunen je lichaam juist om zo gezond mogelijk te blijven. 

Mocht je toch ziek worden dan ondersteunen de middelen je lichaam om de ziekte zo effectief mogelijk aan te pakken. 

Op deze manier hoef je niet hulpeloos af te wachten wat deze herfst en winter je gaat brengen. Je kan zelf actief aan je gezondheid werken. 

Deze periode heeft zoveel moois waar je nu lekker van kan genieten. 

Helen 

Note: Ben jij iemand die elke winter loopt te kwakkelen? Pak je elk griepje op, loop je continu te snotteren, ben je moe of spelen je holtes en/of oren steeds op? Dan zou je een persoonlijke behandeling kunnen overwegen. We gaan dan samen bekijken hoe het komt dat jouw lichaam in de winter in de hobbel komt. Door jouw lichaam natuurlijk te ondersteunen en de oorzaak van je kwakkelen op te lossen, zorgen we dat je weerstand weer op volle toeren haar werk kan doen waardoor je heerlijk van de herfst en winter kan genieten.  

The gifts of the mother

𝕋𝕙𝕖 𝕘𝕚𝕗𝕥𝕤 𝕠𝕗 𝕥𝕙𝕖 𝕞𝕠𝕥𝕙𝕖𝕣
Het grootste geschenk dat je moeder je gegeven heeft is; leven! 


Jouw lichaam, jouw lijf, is ontstaan in de buik van je moeder. 


Het is toch eigenlijk onvoorstelbaar hoe alles samenkomt waardoor er een heel nieuw leven, een nieuw mensje kan ontstaan. De placenta die zorgt voor zuurstof en voeding, het vruchtwater voor de juiste temperatuur en bescherming van de navelstreng. Elk onderdeel in je moeder haar lichaam “weet” wat er nodig is en werken samen. 
Voor mij is en blijft dit de pure magie van het leven. 

Daarom vind ik het ook zo bijzonder dat ik met deze magie mag en kan werken! 
Er zijn namelijk homeopathische middelen die gemaakt zijn van de stoffen uit deze periode rond de zwangerschap; de Matridonal middelen. 

Deze middelen bevatten naar mijn idee pure magie. Ze helpen je om thuis te komen bij jezelf. 

Koester je lichaam en luister!

Het is soms frustrerend als je lichaam niet zo beweegt of werkt als jij zou willen.  Of dat je niet snel genoeg kunt lopen. Dat je hormonen je in de weg zitten. Of je darmen lijken hun eigen weg te volgen en laten dat duidelijk voelen. 

Je bent snel geneigd om te gaan mopperen op je lichaam.  Doorduwen, want je hoofd wil verder, dus je lichaam moet mee.  Sta er dan vooral eens bij stil. 

Je lichaam is je leven lang je metgezel, je trouwste vriendin!

Maar ze is ook je levensgrote spiegel. En daar wordt je misschien niet altijd blij van. Ze zorgt ervoor dat je kunt voelen wat je moet voelen. Leren wat je moet leren. Ze is je gids naar jouw eigen pad. 

Misschien zijn je pijntjes, je kwaaltjes, de slechte spijsvertering, die kapotte knie, je verstoorde hormonen, Geen zaken die je in de weg staan. Misschien kan je de gedachte toelaten dat je lichaam je juist iets wilt laten weten.Je bewust vertraagt. Juist wil dat je even niet kan wat je hoofd wil.

Zodat je tijd krijgt om te kunnen luisteren naar datgene wat ècht belangrijk is voor jou. Wat JOUW pad is. 

Daarmee wil ik niet zeggen dat je niets kan of moet doen om je klacht op te lossen. Juist WEL. Alleen anders dan je misschien gewend bent. 

Luister naar je klachten en je kwaaltjes. 

Ga op zoek naar de oorzaak!

Los het ècht op, ipv wegstoppen om wegsmeren. 

Hou er rekening mee dat jouw prachtige vrouwen-lichaam anders werkt. Veel subtieler, genuanceerder. Ze werkt als de getijden van eb en vloed. Het gaat op en neer binnen de wetten van de natuur. De balans is subtiel. Ze reageert goed op zachte vrouwelijke oplossingen.

Net als de natuur, volgens de wetten van de natuur. 

100% natuurlijk.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Weet dat er specialisten zijn die jouw lichaam snappen. Jouw lichaam kunnen lezen en je de weg kunnen wijzen. 

Je hoeft het niet alleen te doen.

Helen  

Happy winter actie

Winter has arrived

Om happy te overwinteren, is de oplossing simpel: zorg goed voor jezelf.

Naast slimme tips en oppeppers die je weerstand een boost geven,

zijn er nog een 100% natuurlijke krachtpatser die jou de winter door kunnen helpen. Ik beschik als homeopaat namelijk over een heel arsenaal aan zeer effectieve homeopatische middelen die jou en jouw lichaam zo gezond mogelijk kunnen houden of jou ondersteunen bij je herstel. Ik noem ze ook vaak: “kadootjes uit de natuur”. Het zijn ware kadootjes als het gaat om ondersteuning bij preventie en herstel.

Hieronder vind je slimme tips en oppeppers die je weerstand een boost geven. Op deze manier kan je er zelf al zoveel mogelijk aan doen om zo gezond mogelijk de winter door komen.

Wil je graag, naast de algemene tips en oppeppers, nog meer doen voor je gezondheid, op maat gemaakt voor jou, 100% natuurlijk en zonder bijwerkingen?

Dit kan preventief of als je klachten hebt.

Dan heb ik voor jou de “happy winter actie” voor je.

happy winter actie

Deze actie is voor alle vrouwen die er alles aan willen doen om de winter zo gezond mogelijk door te komen! Samen met jou stel ik een 100% natuurlijk middel samen die helemaal op jouw klachten/wensen is afgestemd.

Dit middel kan je preventief inzetten om klachten zo veel mogelijk te voorkomen. Of, je zet ze direct in als je acute klachten hebt.

Lees snel verder voor alle informatie.

Tips en oppepers die je weerstand een boost geven

Take care

Zorg goed voor jezelf. Denk aan vitamines en mineralen. Je haalt ze uit voeding, en kunt ze waar nodig aanvullen met supplementen.

Oppeppers

Vooral van vitamine C en D kun je nu wel wat extra’s gebruiken. Vitamine C pept je immuunsysteem op, dat is fijn als er griep heerst. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Ook bevordert het de opname van ijzer en helpt het je om fit te blijven. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, spieren en hersenen. Per dag heb je er 10 mg van nodig.

Vitamines eten

Eet voeding waar lekker veel vitamines in zitten. Bij vitamine C denk je al snel aan sinaasappels. Maar in een rode paprika zit vier keer zoveel vitamine C. Andere vitamine C-bommen zijn papaja’s, kiwi’s, guaves en broccoli. Eet groente het liefst vers en kook ze kort, voor het behoud van vitamines. Stomen is ook een geweldige optie. De ultieme vitamine D-leverancier is de zon. Daarnaast zit het in vette vis (haring, makreel, zalm), roomboter, volle zuivel, eieren en vet vlees. 

Portie frisse input

Elke dag dertig minuten buiten lopen, vermindert de kans op infecties met 80 procent, zo blijkt uit onderzoek. Als je dan ook nog de dag begint met een halve minuut koud douchen, speel je op safe: ook dáár schijnt je weerstand enorm van op te kikkeren.

Zoek de warmte op

Warm water wakkert het verteringsvuurtje aan en helpt om de ophoping van gifstoffen in je lichaam tegen te gaan. Kruidenthee mag ook, maar niet meer dan 3 koppen per dag.

Je lichaam kan voedsel dat gekookt – of op een andere manier verhit – is, beter verwerken. Dit geldt ook voor warm voedsel, dat is makkelijker verteerbaar dan koud eten.

Natuurlijke krachtpatsers

Homeopathie kan in veel gevallen de kans op een verkoudheid / griep verkleinen en de duur ervan verkorten. Je kunt wachten tot je klachten hebt of je kunt preventief middelen nemen. 

Wil jij naast alle genoemde tips en trics nog wat extra voor jezelf en je lichaam doen? Dan is de onderstaande actie echt wat voor jou.

Happy winter actie

Wil jij graag happy, gezond en vooral natuurlijk overwinteren?

Dan is deze actie echt wat voor jou!

Als vrouwen-homeopaat heb ik de beschikking over een heel arsenaal aan natuurlijke krachtpatsers. Deze krachtpatsers kunnen ingezet worden om jou preventief zo gezond mogelijk te houden of om je zo effectief mogelijk te laten herstellen als je toch ziek bent geworden.

Tijdelijke actie-prijs: 60 euro
(Als je aanvullend verzekerd bent krijg je de kosten geheel of gedeeltelijk vergoed.)

De middelen die ik inzet voor jou zijn:

❥ 100% natuurlijk

❥ Zonder bijwerkingen

❥ Zeer effectief

❥ Veilig voor 0 tot 100 jaar

❥ Veilig tijdens je zwangerschap 

❥ Eenvoudig in gebruik

❥ Makkelijk in te nemen

❥ Zonder vieze smaak 

❥ Online te regelen 

❥ Persoonlijke samenstelling 

Aan de slag

 • Wil je graag aan de slag, dat kan via het Contact -formulier.
 • Geef in je bericht aan of je preventief of acuut aan de slag wilt
 • Geef door welke ochtenden jij bereikbaar bent
 • Ik reageer zo snel mogelijk om een online afspraak te plannen
 • Tijdens dit online-gesprek nemen we samen al jouw wensen en klachten door
 • Aan de hand van deze informatie stel ik een persoonlijk en 100% natuurlijk middel voor je samen
 • Dit middel stuur ik samen met persoonlijke tips en oppeppers naar je toe via de post

Helen

Vaccinatie van gezonde zwangeren tegen de griep (influenza)

Influenze (de griep) lijkt op dit moment neergezet te worden als een “gevaarlijke” ziekte voor jou als zwangere en je baby. De griep is namelijk over het algemeen een onschuldige aandoening die bij gezonde mensen vanzelf geneest. De complicaties worden met name gezien in risicogroepen (zie tekst hieronder).

Val jij niet binnen de risicogroep? Dan is het is vooral belangrijk dat je gezonde en duidelijke informatie krijgt waardoor je zelf een goede afweging kunt maken op basis van kennis i.p.v. op basis van angst . Daarom deel ik graag het informatieve artikel van vroedvrouw Margot (https://vroedvrouwmargot.nl) hieronder.

Mocht je niet willen kiezen voor een vaccinatie maar voel je je niet fijn bij “niets” doen?

Er zijn 100% natuurlijke en effectieve mogelijkheden om jezelf en je baby zoveel mogelijk te beschermen.

Neem gerust Contact op voor meer informatie.

natuurlijke bescherming

Er valt nog veel meer te zeggen over de griepvaccinatie in de zwangerschap, ik heb gekozen om het voor nu hierbij te laten.

Uiteindelijk geldt altijd: maak je eigen keuze, neem mee wat voor jou belangrijk is, laat liggen wat voor jou niet belangrijk is. Er is geen goed of fout. Heb je aanvullingen of feedback? Laat het me weten! vroedvrouwmargot@gmail.com

Wat is de griep?
Influenza (griep) is een acute (bovenste) luchtweginfectie, die wordt veroorzaakt door één van de drie typen influenzavirussen (A, B of C). Bij de mens veroorzaken vooral typen A en B ziekte. Deze typen veroorzaken de seizoensepidemieën.

De incubatietijd is 1-5 dagen en bij ongeveer 1 op de 3 mensen verloopt de griep zonder symptomen. Indien er wel symptomen optreden is er vaak sprake van een acuut begin; hoesten, neusverkoudheid, niezen, pijn achter het borstbeen, zere keel; koorts (≥ 38 C), pijn in de gewrichten, hoofdpijn, koude rillingen, malaise, moeheid en spierpijn (1).

De griep is over het algemeen een onschuldige aandoening die bij gezonde mensen vanzelf geneest. De complicaties kunnen soms ernstig zijn, deze worden met name gezien in risicogroepen (2).

De volgende groepen hebben een verhoogd risico op complicaties volgend op een influenzavirusinfectie:

 • mensen met afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen (ook als zij jonger zijn dan 18 jaar);
 • mensen met een chronische stoornis van de hartfunctie;
 • mensen met diabetes mellitus;
 • mensen met chronische nierinsufficiëntie;
 • mensen die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan;
 • mensen die geïnfecteerd zijn met hiv;
 • mensen met een verstandelijke handicap die verblijven in intramurale voorzieningen;
 • mensen met verminderde weerstand tegen infecties (bijvoorbeeld door levercirrose, (functionele) asplenie, auto-immuunziekten, chemotherapie en immunosuppressieve medicatie) (1).

Griepvaccinatie
Jaarlijks wordt een nieuw vaccin gemaakt voor de drie meest waarschijnlijk voorkomende, te verwachten influenzastammen. Het in dat jaar heersende griepvirus kan dus ook niet in het griepvaccin zitten.

Bijwerkingen (volgens `Lareb)
Wil je hier meer over lezen, ga dan naar de website van het Lareb of Farmacotherapeutisch Kompas. Er lijkt wel een verschil in het aantal bijwerkingen tussen mannen en vrouwen, waarbij vrouwen vaker bijwerkingen vermelden.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)
Tot enkele uren na de injectie: pijn op de plaats van de injectie, soms met roodheid, jeuk, zwelling of harde plek onder de huid.Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn, prikkelbaarheid, verminderde eetlust en zelden koorts, rillingen en vermoeidheid.Deze verschijnselen houden meestal niet langer dan 1-2 dagen aan en zijn veel milder dan bij de echte griep. Een enkele keer duren ze tot 2 weken.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
Zweten en duizeligheid.Slapeloosheid of zelden juist slaperigheid.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Huidreacties, zoals huiduitslag en galbulten, zeer zelden komt jeuk voor. Gezwollen lymfeklieren in de hals of oksel.
Irritatie van de ogen.
Flauwvallen. Maagdarmklachten zoals misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. Overgevoeligheid. U merkt dat aan huiduitslag, galbulten of jeuk.In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, benauwdheid, opgezwollen lippen, tong of gezicht, flauwvallen of een ernstige huidafwijking. Waarschuw dan meteen uw arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt. Stuipen, soms met koorts. Waarschuw dan uw arts. Verminderde aanmaak van bloedplaatjes. Hierdoor heeft een hogere kans op een bloeding, zoals een bloedneus.

Effectiviteit 
Het is lastig om een uitspraak te doen over de effectiviteit van de griepvaccinatie, omdat de onderzoeken die gedaan zijn om verschillende redenen van matige kwaliteit zijn, zoals de auteurs van de meta-analyse (waar het advies van de Gezondheidsraad op gebaseerd is) zelf ook aangeven. Ook werden 15 van de 36 onderzoeken die gebruikt zijn in de meta-analyse, gefinancierd door de farmaceutische industrie. Mocht je er meer over willen lezen, bekijk dan bron 3, 5 en 6. Momenteel is er dus te weinig bewijslast om te kunnen zeggen dat de griepvaccinatie leidt tot minder complicaties en minder sterfte.

In het onderzoek naar de effectiviteit van de griepvaccinatie bij gezonde volwassenen, concludeerden de auteurs dat influenzavaccinatie slechts matig effect had op het verminderen van symptomen en het verlies van werkdagen, en dat de uitkomsten van deze meta-analyse het routinematig toedienen van griepvaccinatie aan gezonde volwassenen ontmoedigen. Er werd geen preventief effect aangetoond op complicaties, zoals longontsteking of overdracht van de griep (5)

effectiviteit

Het advies voor zwangeren
Het nieuwe advies vanuit de Gezondheidsraad is dat zwangeren vanaf 22 weken zich tussen 1 oktober en 1 december 2021 kunnen laten vaccineren tegen de griep. Dit advies gold voorheen alleen voor zwangeren met risicofactoren voor complicaties van de griep.

Op de website van het RIVM staat hierover het volgende:
Pasgeborenen kunnen door de griepprik van de moeder tijdens de zwangerschap beschermd worden tegen ernstige complicaties bij griep. Daarnaast verkleint de griepprik het risico voor de zwangere zelf om ernstig ziek te worden door griep of daardoor te worden opgenomen in het ziekenhuis.

Helaas kunnen we pasgeboren kinderen zelf niet tegen de griep vaccineren; daar zijn ze te jong voor. Wel kan de moeder worden gevaccineerd. De moeder maakt dan antistoffen die ze aan de baby doorgeeft. Op die manier is de baby in de eerste periode na de geboorte beschermd. De baby kan nog wel de griep krijgen, maar die kans is een stuk kleiner. Als de baby toch griep krijgt zijn de gevolgen vaak minder ernstig.

Griep & zwangerschap
In het achtergronddocument van de Gezondheidsraad (2) wordt gesproken over een grotere kans op ziekenhuisopname voor zwangeren met griep dan voor niet-zwangeren met griep. Er werd geen grotere kans op opname op de IC of op sterfte gevonden. Echter, behalve een verhoogd aantal opnames, werden er niet meer (zwangerschaps)complicaties gevonden. Er is gekeken naar:

 • Vroeggeboorte (sommige studies lieten een hogere kans zien op vroeggeboorte bij griep, sommige studies toonden geen verband aan)
 • Geboortegewicht (in de meeste studies geen verband, in 1 studie een lager geboortegewicht maar geen groeivertraging)
 • Babysterfte in de zwangerschap: in 1 cohort-onderzoek bleek geen verhoogde kans op babysterfte in het normale griepseizoen. Er is 1 jaar waarin er een grieppandemie was en er een hogere babysterfte leek gelinkt aan de griep. Wat het achtergronddocument van de Gezondheidsraad hier echter niet vermeld, is dat het hier ging om meer sterfte in het eerste trimester, niet in het tweede/derde trimester én dat het ook niet aangetoond is dat er een causaal verband was tussen de griep en de miskraam (7).

Griep & pasgeboren baby
In het nieuwe advies van de Gezondheidsraad wordt als doel van de griepprik bij zwangeren ‘het beschermen van pasgeborenen’ genoemd.

De onderzoeken die het achtergronddocument van de Gezondheidsraad gebruikt (2), zijn enorm divers wat betreft landen, methoden, uitkomstmaten en resultaten. Hierdoor is er geen eenduidige uitspraak te doen over het effect van de griep op pasgeboren baby’s.

Er wordt een hogere ziekenhuisopname gezien bij baby’s onder de 6 maanden in vergelijking met kinderen boven de 6 maanden (wat ook logisch is lijkt me). De IC-opnames verschillen per onderzoek (van 0 tot 35 op de 100.000). Er wordt geen informatie gegeven over eventuele (chronische) complicaties van de griep op pasgeboren baby’s, terwijl het RIVM heeft over ‘ernstige complicaties bij griep bij pasgeboren baby’s’ (1). 

Sterfte van een pasgeboren baby door de griep was extreem zeldzaam.

In twee grote onderzoeken werd geen sterfte gevonden, in 1 onderzoek werden 3 sterfgevallen van de 726.886 kinderen geregistreerd. Ik kon geen nadere informatie over deze 3 baby’s vinden.

sterfte zelfzaam

Effectiviteit van griepvaccinatie bij gezonde zwangeren
Het achtergronddocument van de Gezondheidsraad (2) start het hoofdstuk over effectiviteit met de volgende alinea:

De commissie merkt op dat de beperkingen aan vaccinatie tegen griep (de relatief lage en per seizoen wisselende effectiviteit) ook gelden bij vaccinatie van zwangere vrouwen. Uit onderzoek is wel gebleken dat griepvaccins immunogeen (= antigen dat een immuunreactie oproept) zijn bij zwangere vrouwen.

Ook hier wordt dus de lage en wisselende effectiviteit opgemerkt. Er wordt verder ingegaan op de verschillende zwangerschapscomplicaties bij griep. Het voorkomen van griep of van symptomen wordt onderbouwd met onderzoeken uit Nepal, Bangladesh, Mali en Zuid-Afrika. Ik ben van mening (let op, mening!) dat we deze onderzoeken niet kunnen betrekken op de Nederlandse situatie. Ook onderzoeken uit de VS, Canada, Australie, Israel en Griekenland worden aangehaald. Wat het lastig maakt, is dat er sprake is van verscheidene (retrospectieve) cohortstudies. Een vorm van onderzoek waar veel haken en ogen aan zitten. Het zou dus kunnen dat de vaccinatie zorgt voor minder ziekenhuisopnames (dit blijkt uit 1 onderzoek onder 1.030 zwangeren), maar de bewijskracht is laag.
Hetzelfde geldt voor de uitkomsten vroeggeboorte, geboortegewicht en babysterfte, die alle drie überhaupt al niet evident méér voorkwamen bij zwangeren met griep.

Uit verscheidene meta-analyses (met oa RCT’s) werd een effectiviteit van 34-41% gevonden van de griepvaccinatie in de zwangerschap op het ontstaan van griep bij de pasgeborene. De kans op ziekenhuisopname wisselde in verschillende onderzoeken, in sommige onderzoeken werd minder kans op ziekenhuisopname gevonden bij vaccinatie in zwangerschap, een ander onderzoek toonde alleen verschil aan indien de zwangere was gevaccineerd in het derde trimester (2).

In 2017 verscheen er een rapport van een werkgroep van de WHO, die van 2014-2017 onderzoek deden naar griep in de zwangerschap en de griepvaccinatie in de zwangerschap. Zij trokken de volgende conclusie (8): Er is sterk bewijs dat de griepvaccinatie in de zwangerschap ziekte bij zwangeren en baby’s voorkomt, alhoewel data over de preventie van ernstige ziekte ontbreken. Het beperkte aantal studies over de griepincidentie bij zwangeren en baby’s onder 6 maanden had zeer gevarieerde uitkomsten en onder representeerde laag- en middeninkomenslanden. Het bewijs dat de griepvaccinatie in zwangerschap complicaties vermindert is tegenstrijdig en veel observationele studies bevatten flinke bias. Het gebrek aan wetenschappelijke helderheid over de effectiviteit van het vaccin tegen ernstige ziekte/complicaties, vormt een uitdaging voor het inschatten van de impact van het vaccinatieprogramma.

Veiligheid van griepvaccinatie bij gezonde zwangeren
De bijwerkingen van de griepvaccinatie bij gezonde zwangeren lijken hetzelfde als bij niet-zwangeren. Er lijken geen complicaties gerelateerd aan de vaccinatie na 22 weken te zijn. 

Wel leek de griepvaccinatie in het eerste trimester geassocieerd met miskraam, al kon een causaal verband niet worden aangetoond (9). In het document van de Gezondheidsraad wordt dit niet genoemd.

De RIVM-richtlijn vermeldt het volgende: door maternale (= moeder) vaccinatie kan er ‘blunting’ (demping) van de antistofrespons bij het kind optreden. Dit houdt in dat de antilichamen die verkregen worden via de moeder de aanmaak van eigen antilichamen door het kind remt. Het optreden van ‘blunting’ is aangetoond bij een aantal maternale vaccinaties. Echter, bij de influenzavaccinatie is hier nog onvoldoende over bekend.

 1. RIVM Influenzavaccinatie zwangeren (2021)
 2. Achtergronddocument Gezondheidsraad ‘Vaccinatie van gezonde zwangeren tegen de griep’ (2021)
 3. Geneesmiddelenbulletin: werkzaamheid en effectiviteit van influenzavaccinatie (2011).
 4. Zembla uitzending griepprik (2010)
 5. Meta-analyse Vaccines for preventing influenza in healthy adults (2010)
 6. Influenza: evidence from Cochrane reviews (2010)
 7. Seasonal and pandemic influenza during pregnancy and risk of fetal death: A Norwegian registry-based cohort study
 8. Influenza epidemiology and immunization during pregnancy: Final report of a World Health Organization working group 2017
 9. Association of spontaneous abortion with receipt of inactivated influenza vaccine containing H1N1pdm09 in 2010–11 and 2011–12 2017

Vroedvrouw Margot “