Gezond overwinteren; heel natuurlijk!

Wil jij deze herfst/ winter graag zo gezond mogelijk blijven?!  Wil je het gesnuif, gesnotter en ziek zijn graag buiten de deur houden? Het liefst op een natuurlijk manier, zonder bijwerkingen? Dan is dit 100% natuurlijke “gezond overwinteren”-pakket ècht wat voor jou! 

Je hebt dan alles in huis om je klachten voor te zijn en mocht je toch klachten krijgen dan heb je een middel dat helpt bij een spoedig herstel. De middelen zijn geschikt voor alle leeftijden en ook tijdens je zwangerschap veilig te gebruiken. Je kunt het hier https://wa.me/p/5740933602604772/31517850141 eenvoudig bestellen, ik zorg dat je het zo spoedig mogelijk in huis hebt.

De herfst en winter zien we vaak als die vervelende kwakkel periode….

Dat komt omdat veel mensen in deze periode extra gevoelig zijn voor de verschillende griep-virussen, verkoudheid of holte ontstekingen. Nu komt daar het Corona virus nog bij. Moet je daarom maar accepteren dat je om de haverklap ziek kunt worden en er weinig aan kan doen? Wat mij betreft niet! 

Moet je daarom maar accepteren dat je om de haverklap ziek kunt worden en er weinig aan kan doen? Wat mij betreft niet! 

gezond overwinteren pakket voor 40 euro

Omdat ik regelmatig vragen krijg over natuurlijke preventie en wat te doen bij  acute klachten heb ik nu dit zeer effectieve pakket voor jou samengesteld. 

Wat krijg je 

Je ontvangt twee zeer effectieve homeopathische middelen die jouw lichaam preventief en acuut ondersteunen tijdens de herfst en wintermaanden. 

Inname is super eenvoudig en daardoor geschikt voor alle leeftijden. Er zitten geen vervelende smaakjes aan en ook heb je geen last van bijwerkingen. 

De middelen onderdrukken niets! Ze ondersteunen je lichaam juist om zo gezond mogelijk te blijven. 

Mocht je toch ziek worden dan ondersteunen de middelen je lichaam om de ziekte zo effectief mogelijk aan te pakken. 

Op deze manier hoef je niet hulpeloos af te wachten wat deze herfst en winter je gaat brengen. Je kan zelf actief aan je gezondheid werken. 

Deze periode heeft zoveel moois waar je nu lekker van kan genieten. 

Helen 

Note: Ben jij iemand die elke winter loopt te kwakkelen? Pak je elk griepje op, loop je continu te snotteren, ben je moe of spelen je holtes en/of oren steeds op? Dan zou je een persoonlijke behandeling kunnen overwegen. We gaan dan samen bekijken hoe het komt dat jouw lichaam in de winter in de hobbel komt. Door jouw lichaam natuurlijk te ondersteunen en de oorzaak van je kwakkelen op te lossen, zorgen we dat je weerstand weer op volle toeren haar werk kan doen waardoor je heerlijk van de herfst en winter kan genieten.  

The gifts of the mother

𝕋𝕙𝕖 𝕘𝕚𝕗𝕥𝕤 𝕠𝕗 𝕥𝕙𝕖 𝕞𝕠𝕥𝕙𝕖𝕣
Het grootste geschenk dat je moeder je gegeven heeft is; leven! 


Jouw lichaam, jouw lijf, is ontstaan in de buik van je moeder. 


Het is toch eigenlijk onvoorstelbaar hoe alles samenkomt waardoor er een heel nieuw leven, een nieuw mensje kan ontstaan. De placenta die zorgt voor zuurstof en voeding, het vruchtwater voor de juiste temperatuur en bescherming van de navelstreng. Elk onderdeel in je moeder haar lichaam “weet” wat er nodig is en werken samen. 
Voor mij is en blijft dit de pure magie van het leven. 

Daarom vind ik het ook zo bijzonder dat ik met deze magie mag en kan werken! 
Er zijn namelijk homeopathische middelen die gemaakt zijn van de stoffen uit deze periode rond de zwangerschap; de Matridonal middelen. 

Deze middelen bevatten naar mijn idee pure magie. Ze helpen je om thuis te komen bij jezelf. 

Koester je lichaam en luister!

Het is soms frustrerend als je lichaam niet zo beweegt of werkt als jij zou willen.  Of dat je niet snel genoeg kunt lopen. Dat je hormonen je in de weg zitten. Of je darmen lijken hun eigen weg te volgen en laten dat duidelijk voelen. 

Je bent snel geneigd om te gaan mopperen op je lichaam.  Doorduwen, want je hoofd wil verder, dus je lichaam moet mee.  Sta er dan vooral eens bij stil. 

Je lichaam is je leven lang je metgezel, je trouwste vriendin!

Maar ze is ook je levensgrote spiegel. En daar wordt je misschien niet altijd blij van. Ze zorgt ervoor dat je kunt voelen wat je moet voelen. Leren wat je moet leren. Ze is je gids naar jouw eigen pad. 

Misschien zijn je pijntjes, je kwaaltjes, de slechte spijsvertering, die kapotte knie, je verstoorde hormonen, Geen zaken die je in de weg staan. Misschien kan je de gedachte toelaten dat je lichaam je juist iets wilt laten weten.Je bewust vertraagt. Juist wil dat je even niet kan wat je hoofd wil.

Zodat je tijd krijgt om te kunnen luisteren naar datgene wat ècht belangrijk is voor jou. Wat JOUW pad is. 

Daarmee wil ik niet zeggen dat je niets kan of moet doen om je klacht op te lossen. Juist WEL. Alleen anders dan je misschien gewend bent. 

Luister naar je klachten en je kwaaltjes. 

Ga op zoek naar de oorzaak!

Los het ècht op, ipv wegstoppen om wegsmeren. 

Hou er rekening mee dat jouw prachtige vrouwen-lichaam anders werkt. Veel subtieler, genuanceerder. Ze werkt als de getijden van eb en vloed. Het gaat op en neer binnen de wetten van de natuur. De balans is subtiel. Ze reageert goed op zachte vrouwelijke oplossingen.

Net als de natuur, volgens de wetten van de natuur. 

100% natuurlijk.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Weet dat er specialisten zijn die jouw lichaam snappen. Jouw lichaam kunnen lezen en je de weg kunnen wijzen. 

Je hoeft het niet alleen te doen.

Helen  

Happy winter actie

Winter has arrived

Om happy te overwinteren, is de oplossing simpel: zorg goed voor jezelf.

Naast slimme tips en oppeppers die je weerstand een boost geven,

zijn er nog een 100% natuurlijke krachtpatser die jou de winter door kunnen helpen. Ik beschik als homeopaat namelijk over een heel arsenaal aan zeer effectieve homeopatische middelen die jou en jouw lichaam zo gezond mogelijk kunnen houden of jou ondersteunen bij je herstel. Ik noem ze ook vaak: “kadootjes uit de natuur”. Het zijn ware kadootjes als het gaat om ondersteuning bij preventie en herstel.

Hieronder vind je slimme tips en oppeppers die je weerstand een boost geven. Op deze manier kan je er zelf al zoveel mogelijk aan doen om zo gezond mogelijk de winter door komen.

Wil je graag, naast de algemene tips en oppeppers, nog meer doen voor je gezondheid, op maat gemaakt voor jou, 100% natuurlijk en zonder bijwerkingen?

Dit kan preventief of als je klachten hebt.

Dan heb ik voor jou de “happy winter actie” voor je.

happy winter actie

Deze actie is voor alle vrouwen die er alles aan willen doen om de winter zo gezond mogelijk door te komen! Samen met jou stel ik een 100% natuurlijk middel samen die helemaal op jouw klachten/wensen is afgestemd.

Dit middel kan je preventief inzetten om klachten zo veel mogelijk te voorkomen. Of, je zet ze direct in als je acute klachten hebt.

Lees snel verder voor alle informatie.

Tips en oppepers die je weerstand een boost geven

Take care

Zorg goed voor jezelf. Denk aan vitamines en mineralen. Je haalt ze uit voeding, en kunt ze waar nodig aanvullen met supplementen.

Oppeppers

Vooral van vitamine C en D kun je nu wel wat extra’s gebruiken. Vitamine C pept je immuunsysteem op, dat is fijn als er griep heerst. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Ook bevordert het de opname van ijzer en helpt het je om fit te blijven. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, spieren en hersenen. Per dag heb je er 10 mg van nodig.

Vitamines eten

Eet voeding waar lekker veel vitamines in zitten. Bij vitamine C denk je al snel aan sinaasappels. Maar in een rode paprika zit vier keer zoveel vitamine C. Andere vitamine C-bommen zijn papaja’s, kiwi’s, guaves en broccoli. Eet groente het liefst vers en kook ze kort, voor het behoud van vitamines. Stomen is ook een geweldige optie. De ultieme vitamine D-leverancier is de zon. Daarnaast zit het in vette vis (haring, makreel, zalm), roomboter, volle zuivel, eieren en vet vlees. 

Portie frisse input

Elke dag dertig minuten buiten lopen, vermindert de kans op infecties met 80 procent, zo blijkt uit onderzoek. Als je dan ook nog de dag begint met een halve minuut koud douchen, speel je op safe: ook dáár schijnt je weerstand enorm van op te kikkeren.

Zoek de warmte op

Warm water wakkert het verteringsvuurtje aan en helpt om de ophoping van gifstoffen in je lichaam tegen te gaan. Kruidenthee mag ook, maar niet meer dan 3 koppen per dag.

Je lichaam kan voedsel dat gekookt – of op een andere manier verhit – is, beter verwerken. Dit geldt ook voor warm voedsel, dat is makkelijker verteerbaar dan koud eten.

Natuurlijke krachtpatsers

Homeopathie kan in veel gevallen de kans op een verkoudheid / griep verkleinen en de duur ervan verkorten. Je kunt wachten tot je klachten hebt of je kunt preventief middelen nemen. 

Wil jij naast alle genoemde tips en trics nog wat extra voor jezelf en je lichaam doen? Dan is de onderstaande actie echt wat voor jou.

Happy winter actie

Wil jij graag happy, gezond en vooral natuurlijk overwinteren?

Dan is deze actie echt wat voor jou!

Als vrouwen-homeopaat heb ik de beschikking over een heel arsenaal aan natuurlijke krachtpatsers. Deze krachtpatsers kunnen ingezet worden om jou preventief zo gezond mogelijk te houden of om je zo effectief mogelijk te laten herstellen als je toch ziek bent geworden.

Tijdelijke actie-prijs: 60 euro
(Als je aanvullend verzekerd bent krijg je de kosten geheel of gedeeltelijk vergoed.)

De middelen die ik inzet voor jou zijn:

❥ 100% natuurlijk

❥ Zonder bijwerkingen

❥ Zeer effectief

❥ Veilig voor 0 tot 100 jaar

❥ Veilig tijdens je zwangerschap 

❥ Eenvoudig in gebruik

❥ Makkelijk in te nemen

❥ Zonder vieze smaak 

❥ Online te regelen 

❥ Persoonlijke samenstelling 

Aan de slag

 • Wil je graag aan de slag, dat kan via het Contact -formulier.
 • Geef in je bericht aan of je preventief of acuut aan de slag wilt
 • Geef door welke ochtenden jij bereikbaar bent
 • Ik reageer zo snel mogelijk om een online afspraak te plannen
 • Tijdens dit online-gesprek nemen we samen al jouw wensen en klachten door
 • Aan de hand van deze informatie stel ik een persoonlijk en 100% natuurlijk middel voor je samen
 • Dit middel stuur ik samen met persoonlijke tips en oppeppers naar je toe via de post

Helen

Vaccinatie van gezonde zwangeren tegen de griep (influenza)

Influenze (de griep) lijkt op dit moment neergezet te worden als een “gevaarlijke” ziekte voor jou als zwangere en je baby. De griep is namelijk over het algemeen een onschuldige aandoening die bij gezonde mensen vanzelf geneest. De complicaties worden met name gezien in risicogroepen (zie tekst hieronder).

Val jij niet binnen de risicogroep? Dan is het is vooral belangrijk dat je gezonde en duidelijke informatie krijgt waardoor je zelf een goede afweging kunt maken op basis van kennis i.p.v. op basis van angst . Daarom deel ik graag het informatieve artikel van vroedvrouw Margot (https://vroedvrouwmargot.nl) hieronder.

Mocht je niet willen kiezen voor een vaccinatie maar voel je je niet fijn bij “niets” doen?

Er zijn 100% natuurlijke en effectieve mogelijkheden om jezelf en je baby zoveel mogelijk te beschermen.

Neem gerust Contact op voor meer informatie.

natuurlijke bescherming

Er valt nog veel meer te zeggen over de griepvaccinatie in de zwangerschap, ik heb gekozen om het voor nu hierbij te laten.

Uiteindelijk geldt altijd: maak je eigen keuze, neem mee wat voor jou belangrijk is, laat liggen wat voor jou niet belangrijk is. Er is geen goed of fout. Heb je aanvullingen of feedback? Laat het me weten! vroedvrouwmargot@gmail.com

Wat is de griep?
Influenza (griep) is een acute (bovenste) luchtweginfectie, die wordt veroorzaakt door één van de drie typen influenzavirussen (A, B of C). Bij de mens veroorzaken vooral typen A en B ziekte. Deze typen veroorzaken de seizoensepidemieën.

De incubatietijd is 1-5 dagen en bij ongeveer 1 op de 3 mensen verloopt de griep zonder symptomen. Indien er wel symptomen optreden is er vaak sprake van een acuut begin; hoesten, neusverkoudheid, niezen, pijn achter het borstbeen, zere keel; koorts (≥ 38 C), pijn in de gewrichten, hoofdpijn, koude rillingen, malaise, moeheid en spierpijn (1).

De griep is over het algemeen een onschuldige aandoening die bij gezonde mensen vanzelf geneest. De complicaties kunnen soms ernstig zijn, deze worden met name gezien in risicogroepen (2).

De volgende groepen hebben een verhoogd risico op complicaties volgend op een influenzavirusinfectie:

 • mensen met afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen (ook als zij jonger zijn dan 18 jaar);
 • mensen met een chronische stoornis van de hartfunctie;
 • mensen met diabetes mellitus;
 • mensen met chronische nierinsufficiëntie;
 • mensen die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan;
 • mensen die geïnfecteerd zijn met hiv;
 • mensen met een verstandelijke handicap die verblijven in intramurale voorzieningen;
 • mensen met verminderde weerstand tegen infecties (bijvoorbeeld door levercirrose, (functionele) asplenie, auto-immuunziekten, chemotherapie en immunosuppressieve medicatie) (1).

Griepvaccinatie
Jaarlijks wordt een nieuw vaccin gemaakt voor de drie meest waarschijnlijk voorkomende, te verwachten influenzastammen. Het in dat jaar heersende griepvirus kan dus ook niet in het griepvaccin zitten.

Bijwerkingen (volgens `Lareb)
Wil je hier meer over lezen, ga dan naar de website van het Lareb of Farmacotherapeutisch Kompas. Er lijkt wel een verschil in het aantal bijwerkingen tussen mannen en vrouwen, waarbij vrouwen vaker bijwerkingen vermelden.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)
Tot enkele uren na de injectie: pijn op de plaats van de injectie, soms met roodheid, jeuk, zwelling of harde plek onder de huid.Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn, prikkelbaarheid, verminderde eetlust en zelden koorts, rillingen en vermoeidheid.Deze verschijnselen houden meestal niet langer dan 1-2 dagen aan en zijn veel milder dan bij de echte griep. Een enkele keer duren ze tot 2 weken.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
Zweten en duizeligheid.Slapeloosheid of zelden juist slaperigheid.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Huidreacties, zoals huiduitslag en galbulten, zeer zelden komt jeuk voor. Gezwollen lymfeklieren in de hals of oksel.
Irritatie van de ogen.
Flauwvallen. Maagdarmklachten zoals misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. Overgevoeligheid. U merkt dat aan huiduitslag, galbulten of jeuk.In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, benauwdheid, opgezwollen lippen, tong of gezicht, flauwvallen of een ernstige huidafwijking. Waarschuw dan meteen uw arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt. Stuipen, soms met koorts. Waarschuw dan uw arts. Verminderde aanmaak van bloedplaatjes. Hierdoor heeft een hogere kans op een bloeding, zoals een bloedneus.

Effectiviteit 
Het is lastig om een uitspraak te doen over de effectiviteit van de griepvaccinatie, omdat de onderzoeken die gedaan zijn om verschillende redenen van matige kwaliteit zijn, zoals de auteurs van de meta-analyse (waar het advies van de Gezondheidsraad op gebaseerd is) zelf ook aangeven. Ook werden 15 van de 36 onderzoeken die gebruikt zijn in de meta-analyse, gefinancierd door de farmaceutische industrie. Mocht je er meer over willen lezen, bekijk dan bron 3, 5 en 6. Momenteel is er dus te weinig bewijslast om te kunnen zeggen dat de griepvaccinatie leidt tot minder complicaties en minder sterfte.

In het onderzoek naar de effectiviteit van de griepvaccinatie bij gezonde volwassenen, concludeerden de auteurs dat influenzavaccinatie slechts matig effect had op het verminderen van symptomen en het verlies van werkdagen, en dat de uitkomsten van deze meta-analyse het routinematig toedienen van griepvaccinatie aan gezonde volwassenen ontmoedigen. Er werd geen preventief effect aangetoond op complicaties, zoals longontsteking of overdracht van de griep (5)

effectiviteit

Het advies voor zwangeren
Het nieuwe advies vanuit de Gezondheidsraad is dat zwangeren vanaf 22 weken zich tussen 1 oktober en 1 december 2021 kunnen laten vaccineren tegen de griep. Dit advies gold voorheen alleen voor zwangeren met risicofactoren voor complicaties van de griep.

Op de website van het RIVM staat hierover het volgende:
Pasgeborenen kunnen door de griepprik van de moeder tijdens de zwangerschap beschermd worden tegen ernstige complicaties bij griep. Daarnaast verkleint de griepprik het risico voor de zwangere zelf om ernstig ziek te worden door griep of daardoor te worden opgenomen in het ziekenhuis.

Helaas kunnen we pasgeboren kinderen zelf niet tegen de griep vaccineren; daar zijn ze te jong voor. Wel kan de moeder worden gevaccineerd. De moeder maakt dan antistoffen die ze aan de baby doorgeeft. Op die manier is de baby in de eerste periode na de geboorte beschermd. De baby kan nog wel de griep krijgen, maar die kans is een stuk kleiner. Als de baby toch griep krijgt zijn de gevolgen vaak minder ernstig.

Griep & zwangerschap
In het achtergronddocument van de Gezondheidsraad (2) wordt gesproken over een grotere kans op ziekenhuisopname voor zwangeren met griep dan voor niet-zwangeren met griep. Er werd geen grotere kans op opname op de IC of op sterfte gevonden. Echter, behalve een verhoogd aantal opnames, werden er niet meer (zwangerschaps)complicaties gevonden. Er is gekeken naar:

 • Vroeggeboorte (sommige studies lieten een hogere kans zien op vroeggeboorte bij griep, sommige studies toonden geen verband aan)
 • Geboortegewicht (in de meeste studies geen verband, in 1 studie een lager geboortegewicht maar geen groeivertraging)
 • Babysterfte in de zwangerschap: in 1 cohort-onderzoek bleek geen verhoogde kans op babysterfte in het normale griepseizoen. Er is 1 jaar waarin er een grieppandemie was en er een hogere babysterfte leek gelinkt aan de griep. Wat het achtergronddocument van de Gezondheidsraad hier echter niet vermeld, is dat het hier ging om meer sterfte in het eerste trimester, niet in het tweede/derde trimester én dat het ook niet aangetoond is dat er een causaal verband was tussen de griep en de miskraam (7).

Griep & pasgeboren baby
In het nieuwe advies van de Gezondheidsraad wordt als doel van de griepprik bij zwangeren ‘het beschermen van pasgeborenen’ genoemd.

De onderzoeken die het achtergronddocument van de Gezondheidsraad gebruikt (2), zijn enorm divers wat betreft landen, methoden, uitkomstmaten en resultaten. Hierdoor is er geen eenduidige uitspraak te doen over het effect van de griep op pasgeboren baby’s.

Er wordt een hogere ziekenhuisopname gezien bij baby’s onder de 6 maanden in vergelijking met kinderen boven de 6 maanden (wat ook logisch is lijkt me). De IC-opnames verschillen per onderzoek (van 0 tot 35 op de 100.000). Er wordt geen informatie gegeven over eventuele (chronische) complicaties van de griep op pasgeboren baby’s, terwijl het RIVM heeft over ‘ernstige complicaties bij griep bij pasgeboren baby’s’ (1). 

Sterfte van een pasgeboren baby door de griep was extreem zeldzaam.

In twee grote onderzoeken werd geen sterfte gevonden, in 1 onderzoek werden 3 sterfgevallen van de 726.886 kinderen geregistreerd. Ik kon geen nadere informatie over deze 3 baby’s vinden.

sterfte zelfzaam

Effectiviteit van griepvaccinatie bij gezonde zwangeren
Het achtergronddocument van de Gezondheidsraad (2) start het hoofdstuk over effectiviteit met de volgende alinea:

De commissie merkt op dat de beperkingen aan vaccinatie tegen griep (de relatief lage en per seizoen wisselende effectiviteit) ook gelden bij vaccinatie van zwangere vrouwen. Uit onderzoek is wel gebleken dat griepvaccins immunogeen (= antigen dat een immuunreactie oproept) zijn bij zwangere vrouwen.

Ook hier wordt dus de lage en wisselende effectiviteit opgemerkt. Er wordt verder ingegaan op de verschillende zwangerschapscomplicaties bij griep. Het voorkomen van griep of van symptomen wordt onderbouwd met onderzoeken uit Nepal, Bangladesh, Mali en Zuid-Afrika. Ik ben van mening (let op, mening!) dat we deze onderzoeken niet kunnen betrekken op de Nederlandse situatie. Ook onderzoeken uit de VS, Canada, Australie, Israel en Griekenland worden aangehaald. Wat het lastig maakt, is dat er sprake is van verscheidene (retrospectieve) cohortstudies. Een vorm van onderzoek waar veel haken en ogen aan zitten. Het zou dus kunnen dat de vaccinatie zorgt voor minder ziekenhuisopnames (dit blijkt uit 1 onderzoek onder 1.030 zwangeren), maar de bewijskracht is laag.
Hetzelfde geldt voor de uitkomsten vroeggeboorte, geboortegewicht en babysterfte, die alle drie überhaupt al niet evident méér voorkwamen bij zwangeren met griep.

Uit verscheidene meta-analyses (met oa RCT’s) werd een effectiviteit van 34-41% gevonden van de griepvaccinatie in de zwangerschap op het ontstaan van griep bij de pasgeborene. De kans op ziekenhuisopname wisselde in verschillende onderzoeken, in sommige onderzoeken werd minder kans op ziekenhuisopname gevonden bij vaccinatie in zwangerschap, een ander onderzoek toonde alleen verschil aan indien de zwangere was gevaccineerd in het derde trimester (2).

In 2017 verscheen er een rapport van een werkgroep van de WHO, die van 2014-2017 onderzoek deden naar griep in de zwangerschap en de griepvaccinatie in de zwangerschap. Zij trokken de volgende conclusie (8): Er is sterk bewijs dat de griepvaccinatie in de zwangerschap ziekte bij zwangeren en baby’s voorkomt, alhoewel data over de preventie van ernstige ziekte ontbreken. Het beperkte aantal studies over de griepincidentie bij zwangeren en baby’s onder 6 maanden had zeer gevarieerde uitkomsten en onder representeerde laag- en middeninkomenslanden. Het bewijs dat de griepvaccinatie in zwangerschap complicaties vermindert is tegenstrijdig en veel observationele studies bevatten flinke bias. Het gebrek aan wetenschappelijke helderheid over de effectiviteit van het vaccin tegen ernstige ziekte/complicaties, vormt een uitdaging voor het inschatten van de impact van het vaccinatieprogramma.

Veiligheid van griepvaccinatie bij gezonde zwangeren
De bijwerkingen van de griepvaccinatie bij gezonde zwangeren lijken hetzelfde als bij niet-zwangeren. Er lijken geen complicaties gerelateerd aan de vaccinatie na 22 weken te zijn. 

Wel leek de griepvaccinatie in het eerste trimester geassocieerd met miskraam, al kon een causaal verband niet worden aangetoond (9). In het document van de Gezondheidsraad wordt dit niet genoemd.

De RIVM-richtlijn vermeldt het volgende: door maternale (= moeder) vaccinatie kan er ‘blunting’ (demping) van de antistofrespons bij het kind optreden. Dit houdt in dat de antilichamen die verkregen worden via de moeder de aanmaak van eigen antilichamen door het kind remt. Het optreden van ‘blunting’ is aangetoond bij een aantal maternale vaccinaties. Echter, bij de influenzavaccinatie is hier nog onvoldoende over bekend.

 1. RIVM Influenzavaccinatie zwangeren (2021)
 2. Achtergronddocument Gezondheidsraad ‘Vaccinatie van gezonde zwangeren tegen de griep’ (2021)
 3. Geneesmiddelenbulletin: werkzaamheid en effectiviteit van influenzavaccinatie (2011).
 4. Zembla uitzending griepprik (2010)
 5. Meta-analyse Vaccines for preventing influenza in healthy adults (2010)
 6. Influenza: evidence from Cochrane reviews (2010)
 7. Seasonal and pandemic influenza during pregnancy and risk of fetal death: A Norwegian registry-based cohort study
 8. Influenza epidemiology and immunization during pregnancy: Final report of a World Health Organization working group 2017
 9. Association of spontaneous abortion with receipt of inactivated influenza vaccine containing H1N1pdm09 in 2010–11 and 2011–12 2017

Vroedvrouw Margot “

Je hormonen in de hobbel na corona vaccinatie?

Heb jij plotseling last van je hormonen, hormonen die in de hobbel zijn? Is je menstruatie opeens anders dan voorheen of heb je plotseling weer menstruatie terwijl je al in de menopauze zit? Dan ben je niet de enige! Ik krijg de laatste maanden namelijk veel vragen van vrouwen met betrekking tot hun hormonen. Hormonen die opeens uit de bocht gevlogen zijn en in de hobbel zijn waardoor er vervelende klachten optreden. Herken jij dit bij jezelf? Neem deze klachten serieus, zoek uit waar ze mee te maken kunnen hebben zodat je ze op kunt lossen.

Er zijn veel vrouwen die na het krijgen van hun corona vaccin te maken hebben gekregen met allerlei hormonale klachten. Gelukkig lees je er de laatste tijd meer over in de krant! Er zijn namelijk heel veel vrouwen die hier last van hebben gekregen en er melding van gemaakt hebben! Dit is heel belangrijk. Vooral omdat het vaccin nog in de onderzoeksfase zit en deze klachten daarom serieus genomen moeten worden. Het is vooral belangrijk dat ze goed onderzocht gaan worden.

Waarom vind ik dit zo belangrijk? Onze vrouwelijke hormonen zijn de fundering van onze gezondheid. Als de balans daarvan in de war geschopt wordt dan heeft dit effect op allerlei belangrijke processen in ons lichaam!

De klachten die ik van veel vrouwen te horen heb gekregen zijn:

❥ opgezette buik

❥ onrustige buik

❥ plotseling geen menstruatie

❥ plotseling een hele heftige menstruatie

❥ veel meer bloedverlies tijdens de menstruatie met bloed-klonters

❥ heftige emotionele schommelingen

❥ vermoeidheid

❥ opvliegers terwijl je nog lang niet in de overgang bent

❥ slecht/onrustig slapen

❥ vrouwen die al in de menopauze zitten die opeens weer ongesteld worden 

❥ “oude” klachten die opeens terugkomen

❥ chronische klachten die opeens heftig opspelen

❥ ……… 

Omdat veel vrouwen het na de prikken ervaar is het belangrijk om te onderzoeken of het door het vaccin komt. Dat is nog de vraag. Gelukkig zijn er deskundigen die zich hier over gaan buigen. Hopelijk horen we daar binnenkort meer over.

Natuurlijk & effectief oplossen

Gelukkig hoef je er niet mee te blijven lopen tot er meer bekent is. Waar het ook van komt, er zijn zeer effectieve, natuurlijke, oplossingen om je klachten aan te pakken en op te lossen. Ik heb ondertussen al een veel vrouwen mogen begeleiden bij deze klachten en heb een effectief behandelplan ontwikkeld. Met behulp van het behandelplan dat ik helemaal is afstemd op jou, op jouw lichaam en jouw klachten, ga je aan de gang met:

❥ voeding

❥ supplementen

❥ homeopatische middelen

Deze combinatie werkt super!

Voeding

Wat heel belangrijk is om je voeding goed onder de loep te nemen. Op het moment dat jouw hormonale balans zoek is, kan je lichaam heel veel hulp krijgen van je voeding. Het kan rust brengen en je lichaam helpen weer in balans te komen.

Denk daarbij vooral om onbewerkte, biologische voeding. Dit soort voeding is helend voor je lichaam en zorgt dat er ruimte ontstaan om klachten op te lossen en aan te pakken.

Supplementen

Daarnaast zijn er genoeg supplementen die je lichaam in deze periode kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan omega 3 om eventuele ontstekingen tot rust te brengen. Zink en vitamine C om je weerstand te verhogen. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Helemaal afhankelijk van jouw klachten en jouw lichaam is het belangrijk dat je daar een keuze in maakt.

Tip: neem vooral niet te veel verschillende supplementen tegelijk. Op deze manier belast je je lichaam juist te veel terwijl er rust en juiste ondersteuning nodig is om de balans weer te herstellen.

Homeopatische middelen

wereldwijd werken we samen aan het zoeken naar de juiste oplossing voor jouw klachten. We hebben ondertussen al veel ervaring opgedaan en kunnen je goed begeleiden bij het herstellen van je hormonale klachten.

In verband met de regelgeving in Nederland kan en mag ik hier niet veel over publiceren.

Wil jij graag weten wat er mogelijk is voor jou?

Neem gerust contact met me op via: Contact

Ik neem dat zo snel mogelijk contact met je op om door te spreken wat de mogelijkheden zijn.

Heb je het idee dat je klachten te maken hebben met je vaccinatie? Maak er vooral ook melding van zodat helder wordt hoeveel vrouwen hier tegenaan lopen en de klachten serieus genomen worden! Onderzoek hierna is belangrijk.

Helen

Je burn-out is een noodkreet

Als je wordt overspoeld door een burn-out dan ben je:

❥ op;
❥ uitgeteld;
❥ uitgeblust.

Je lichaam laat je haar noodkreet voelen.
Ze wil je aandacht.

Ik weet er alles van. 𝕀 𝕙𝕒𝕧𝕖 𝕓𝕖𝕖𝕟 𝕥𝕙𝕖𝕣𝕖.

Het is echt geen pretje.
Vaak voelt het als falen of zwak zijn.
Ik hoor het ook regelmatig terug van de mooie vrouwen die ik mag begeleiden.

Falen? ℕ𝕆 𝕎𝔸𝕐!

Je mag die gedachte zo snel mogelijk van je afzetten.
Je faalt namelijk niet en je bent ook niet zwak.

Vaak ben je juist te lang doorgegaan op een pad die voor iedereen goed is behalve voor jou.

De meest gangbare aanpak is nog steeds de bekende pleisters plakken en weer door!
Even fixen zonder naar de boodschap te kijken en te luisteren.

Leuk bedacht alleen werkt het niet zo.
Een Burn-out is namelijk niet een tijdelijke ziekte die je technisch moet aanpakken om zo snel mogelijk weer de oude te zijn.

Een burn-out is een noodkreet vanuit de diepten van onze Ziel om de onbalans tussen Jin en jang te herstellen en eindelijk onszelf (weer) te durven zijn.

Het is een noodkreet om ons vermogen om in het hier en nu te staan, te genieten en blij te zijn met wie we zijn, eindelijk terug te krijgen……

We zijn vaak geneigd om tegen de klachten te gaan vechten. Op deze manier heb je het idee dat je de klachten zo snel mogelijk op kunt lossen en je weer DOOR kunt. Het tegendeel is vaak waar. Je bent al veel te lang doorgegaan. Je hebt al veel te lang tegen de stroom in gezwommen. En je mag trots zijn! Je bent heel ver gekomen. Alleen nu is de tijd gekomen om te gaan luisteren naar:

❥ wat goed is voor jou;
❥ de goedbedoelde adviezen, maar kies vooral JOUW pad;
❥ je innerlijke stem;
❥ je verlangens;
❥ je dromen!

Alleen door hier echt doorheen te gaan kun je er beter uit komen.

Maar ja, hoe doe je dat? Het klinkt allemaal zo mooi en het lijkt zo simpel. Dat is het ook en toch ook weer niet….. Nu vraag je je natuurlijk af waarom ik dat schrijf. Omdat het waar is. Tijdens mijn eigen burn-out voelde ik ook dat wat er geschreven werd waar is, ik voelde het diep van binnen. Ik wist alleen niet hoe ik het doen moest. En dat is ook het lastige stuk.

Om hier weer uit te komen is het vooral belangrijk om je eigen pad te gaan volgen. Mijn ervaring hierbij is dat je lichaam je de juiste weg stuurt.

❥ Ben je moe? Neem je rust! (ook al is dat het enige wat je misschien al tijden doet, je hebt dus nog meer rust nodig…);
❥ kun je je niet concentreren, stop en geef je hoofd rust;
❥ heb je hoofdpijn, neem rust en ga aarden;
❥ is je spijsvertering van slag, ga op zoek naar voeding waar je je goed bij voelt;
❥ trekt iemand je leeg, neem afstand en ga alleen om met mensen waar je blij van wordt;
❥ kun je je to-do lijstje niet meer afwerken? Mooi, maak maar een To-Be list;
❥ kortom, kies voor jezelf!

In veel gevallen kun je met deze tips al heel ver komen. Toch zullen er ook momenten zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Op zulke momenten kan het fijn zijn om op geregelde tijden met een ervaringsdeskundige te kunnen sparren. Je ervaringen delen, je klachten bespreken, te twijfels aan het licht brengen, leren luisteren naar de signalen van je lichaam, richtingaanwijzers krijgen op JOUW pad.

Ik kan (tijdelijk) met je meelopen. Ik bied je geen Quick fix en geen one-way-for-all. Vanuit mijn visie, kennis en eigen ervaring is die er namelijk niet. Jouw pad, jouw lichaam, jouw ervaringen zijn uniek en vragen om een persoonlijke aanpak.

Mijn fijn-gevoeligheid zet ik in om helder te krijgen wat jij nodig hebt. Ik zie de rode draad en krijg helder mee wat er vanuit de diepten van je ziel opgelost mag worden. Daarnaast gebruik ik mijn expertise van het vrouwen-lichaam en de natuurwetten uit de homeopathie om jou weer in je kracht te zetten.

Klachten hebben soms hulp nodig om op te kunnen lossen. De 100% natuurlijke middelen waar ik mee werk helpen hier heel mooi bij. Ook geef ik je waar nodig advies over supplementen en kijken we naar je voeding.

Welke klachten kunnen we 100% natuurlijk aanpakken en oplossen:

❥ slecht (in)slapen, piekeren;
❥ hormonen-> verstoorde menstruatie-cyclus, klachten voor je menstruatie, pijnlijke borsten, huidklachten, cyclus-gerelateerde hoofdpijn/migraine, vervroegde overgang;
❥ spijsvertering -> pijn in je buik, opgeblazen buik, misselijk;
❥ hoofd-> piekeren, concentratieproblemen, humeurig, depressie, somber, hopeloosheid;
❥ continue onder spanning staan en het niet los kunnen laten-> spierspanning, kaakklem;
❥ hartkloppingen;
❥ problemen met je lichamelijke weerstand-> steeds verkouden, terugkerende ontstekingen, ontstekingen die niet goed genezen;

Staat jouw klacht er niet tussen? Neem gerust contact op om met mij te overleggen. Bovenstaande lijst is zeker niet volledig en is alleen bedoeld om een indruk te krijgen van wat er mogelijk is.

Heb je geen burn-out maar ben je wel vaak erg moe?
Luister er eens naar en voel wat jij nodig hebt.

Weet jij al wat jij nodig hebt?

Helen
🧡

Goed voorbereid op vakantie

Yes, het is weer zomer! Ik vind het zelf altijd een heerlijke periode van het jaar. De vakantie periode komt er dan ook weer snel aan! Heerlijk even ontspannen en genieten. Hopelijk hebben we ook dit jaar weer mooi weer zodat we lekker veel buiten kunnen zijn. 

Als je op reis gaat is het handig om middelen bij je te hebben om de bekende EHBO klachten/ongelukjes het hoofd te bieden of op te lossen. De laatste jaren kreeg ik steeds meer de vraag of er ook een handige natuurlijke EHBO set verkrijgbaar is. En sinds kort kan ik je vertellen dat die er nu is!

De natuurlijke EHBO set 

Ik heb een kleurrijke etui laten ontwikkelen bestaande uit tien 100% natuurlijke homeopathische middelen. Het formaat van de etui heb ik op (hand)tas-formaat laat maken zodat je deze dus altijd makkelijk mee kunt nemen. 

Zo ben je altijd goed voorbereid!

Want we weten allemaal dat een ongelukje in een klein hoekje zit. 

Het voordeel van deze set is dat de middelen werkbaar zijn voor iedereen! Je hoeft geen verstand te hebben van de middelen om ze goed in te kunnen zetten. 

Je krijgt er namelijk een overzichtelijke digitale gebruiksaanwijzing bij. Deze gebruiksaanwijzing zorgt ervoor dat jij precies weet wat je moet doen op het moment dat het nodig is. Je kunt deze gebruiksaanwijzing bewaren op je mobiele telefoon of tablet zodat je het altijd bij je hebt. 

Te behandelen klachten/ongelukjes: 

 • Oorontsteking
 • Griep
 • Koorts
 • Diarree
 • Zonnesteek
 • Blessures
 • Insectensteken
 • Keelpijn
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Spierpijn 
 • Val op je hoofd
 • Vallen 
 • Verstuikingen
 • Verbranding
 • Wonden
 • Zonnebrand
 • Etc 

Voordelen van deze set

❥ 100% natuurlijke middelen

❥ Speciaal voor jou samengesteld

❥ Handig formaat die in elke handtas past

❥ Keuze uit verschillende vrolijke en kleurrijke designs

❥ De middelen zijn jaren houdbaar

❥ Meerdere behandelingen mogelijk per middel

❥ De middelen zijn altijd na te bestellen zodat je set compleet blijft

❥ Overzichtelijke & digitale gebruiksaanwijzing voor naslag via je mobiel/ tablet

❥ Altijd binnen handbereik

❥ Veilig en betrouwbaar voor alle leeftijden 

❥ Te gebruiken tijdens je zwangerschap

❥ Mogelijkheid tot overleg met ervaren homeopaat 

ZOMER AANBIEDING

De complete set inclusief de gebruiksaanwijzing kun je nu bestellen voor €32,50

Wil je de set graag zo snel mogelijk in huis zodat deze nog mee kan op vakantie? Stuur je bestelling samen met je naam, adres, telefoonnummer door via Contact.

goed voorbereid op vakantie

De volgende middelen zijn los te bestellen

Teken

Heb jij een teek weg moeten halen en wil je liever niet afwachten of je klachten gaat krijgen? Bestel de teken-kuur er extra bij. Deze kuur kun je direct na het verwijderen van de teek gebruiken. Op deze manier help je je lichaam om zo snel als mogelijk een Lyme-detox in te zetten. Je helpt je lichaam enorm op deze manier. Bewaar de teek altijd voor de zekerheid.

❥ Tip: weet dat de bewuste kring ook op een hele andere plek tevoorschijn kan komen dan waar je de teek behandeld hebt!

Dit is lang niet bij iedereen bekend waardoor je onverhoopt klachten over het hoofd kunt zien. Tevens krijg je er een extra middel bij dat je kunt nemen om je zoveel mogelijk te beschermen tegen de teek.

❥ Dit werkt ook bij dieren!

Processierups

De afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen die last hebben van de processierups. Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat het geen pretje is. Je kunt er echt van wakker liggen. Ben jij in een bos geweest waar deze rupsen aanwezig zijn of begin je klachten te ontwikkelen? Start direct met het middel om deze klachten te kalmeren en op te lossen.  

❥ Daarnaast ontvang je bij bestelling van dit middel nog aanvullende tips en adviezen om zo snel mogelijk van je klachten af te komen en/of te voorkomen. 

Reisziekte

Heb jij of je kind last van reisziekte? Bestel je natuurlijke reis-ziekte-middel. Deze zal meer rust tijdens de reis geven.

Geef via Contact door om welke middelen het gaat, samen met je naam, adres en telefoonnummer. Dan maak ik je bestelling zo snel mogelijk in orde.

Ik wens je een fijne en vooral onbezorgde vakantie toe!

Helen

Anticonceptie, een vloek of een zege?

Anticonceptie, we hebben als vrouwen veel aan de opkomst van de pil aan te danken. We kunnen onze levens plannen, onderwijs volgen en carrière maken.  Het is bijna taboe om kritisch te zijn over de pil. Maar toch is dat hard nodig! Het is een big deal om iemands hormonen te regelen.

Ik ben lang niet de enige vrouw die flink van slag raakte door de anticonceptiepil. Het vervelende is alleen dat je het lang niet altijd direct aan het gebruik van je chemische anticonceptie zult linken. Ook in mijn praktijk spreek ik veel vrouwen die hier mee kampen. Vaak zonder dat ze zelf in de gaten hebben waar de klachten vandaan komen. Dat komt vooral omdat er nog erg weinig aandacht aan de eventuele bijwerkingen wordt besteed. Ook op het moment dat het voorgeschreven wordt niet. Dat zou wat mij betreft veel meer aandacht mogen krijgen. Ook vind ik het belangrijk dat vrouwen weten dat de klachten die kunnen ontstaan door het gebruik van de chemische anticonceptie, vaak heel langzaam ontstaan en ze voor iedere vrouw weer anders kunnen zijn. En eigenlijk is het geen wonder dat het gebeurt.

Werking (chemische) hormonen

Je kunt niet dagelijks een dosis chemische hormonen naar binnen gooien en verwachten dat die hormonen zich netjes beperken tot het voorkomen van alleen een zwangerschap. Je zult inderdaad niet zwanger raken. Maar, daarnaast doen hormonen nog heel veel meer. Wat ze precies teweegbrengen, is voor iedere vrouw weer anders. De Amerikaanse hoogleraar in de evolutionaire psychologie Sarah E. Hill, auteur van het boek Je brein aan de pil, zegt er dit over: ‘De anticonceptiepil slikken is zoiets als een kaars doven door een atoombom op je huis te gooien.’

Wat de anticonceptiepil doet, is de hormoonspiegel constant houden. Niks geen pieken en dalen in oestrogeen en progesteron. Dat leidt ertoe dat er geen eisprong plaatsvindt. En als er geen eitje is om te bevruchten, kun je ook niet zwanger worden. Maar dat is dus niet het enige wat de hormonen veroorzaken. Geslachtshormonen beïnvloeden namelijk van alles in je lijf: seks, aantrekkingskracht, stress, eetpatroon, agressie, humeur en het vermogen om te leren en emoties te reguleren. Je geslachtshormonen beïnvloeden ook hoe je je voelt en gedraagt. Da’s niet niks.

Verschillende neven-effecten sluipen stiekem naar binnen en worden lang niet altijd in verband gebracht met je chemische anticonceptie gebruik. 

Ik merk dat steeds meer vrouwen zich zorgen maken over de psychologische impact van de pil. Je kunt je namelijk depressief gaan voelen, angsten krijgen, mood swings hebben, je lusteloos voelen, etc. Veel dokters blijken de zorgen die je hierover kunt hebben vaak nog weg te wuiven. En dat terwijl je als vrouw je eigen lichaam vaak heel goed kent en weet en voelt dat dit niet bij je past. Alleen weet je vaak niet dat dit met het gebruik van de chemische hormonen te maken kan hebben. Daarom is het belangrijk dat je als vrouw beter geïnformeerd wordt over de mogelijke effecten. Op deze manier kan je beter overwegen wat je in wilt zetten op het gebied van anticonceptie. Ook kan je dan eventuele klachten die ontstaan beter inschatten en daar naar handelen. De klachten sluipen er namelijk in waardoor het lastig is om vast te stellen waar het van komt. Vooral als je niet weet waar je op moet letten en wat de oorzaak kan zijn.

Iedere vrouw is anders en de hormonencocktails van diverse pillen en andere anticonceptiemethoden hebben op iedere vrouw een andere uitwerking. De een kan depressieve gevoelens ontwikkelen van een pil waar een ander zich prima bij voelt. De wetenschap kan nu nog niet voorspellen wie bij wat gebaat is. Je zult op je eigen ervaringen af moeten gaan. 

Als je aan chemische hormonale anticonceptie begint kan het verstandig zijn een dagboek bij te houden. En om een dierbare te vragen om op veranderingen te letten. Word je stiller, emotioneler, vlakker? Iemand die je goed kent, zal het opmerken. Of doe het omgekeerd: stop een tijdje en kijk hoe je je voelt.

Anticonceptie starten voor andere doeleinden

Ik hoor ook van veel vrouwen dat ze om een hele andere reden met chemische anticonceptie begonnen zijn. Dit kan zijn: heftige krampen tijdens de menstruatie, heftig bloedverlies, acne, of onregelmatige menstruatie. Je krijgt de chemische anticonceptie dan voorgeschreven om deze klachten op te lossen. De chemische anticonceptie verbloemt de klachten; ze worden onderdrukt door de chemische hormonen. Zodra je er mee stopt komen de meeste klachten weer terug.

Als je stopt omdat je graag zwanger wilt worden en je bent er mee begonnen omdat je een onregelmatige menstruatie had, dan is de kans groot dat je cyclus na het stoppen nog steeds onregelmatig is. De periode tijdens het gebruik had je namelijk een chemisch gestuurde cyclus. Daarbij heeft je lichaam na het stoppen tijd nodig om weer over te schakelen op je eigen natuurlijke cyclus en je natuurlijke bloedingen. Vrouwen met een gezonde cyclus voor het starten van de anticonceptie hebben soms al maanden nodig om weer in een natuurlijk verloop terug te komen.

Ook zijn er veel vrouwen die na het stoppen de huidklachten weer terug krijgen of het heftige bloedverlies. Het zou heel mooi zijn als er meer bekent zou worden over de vele mogelijkheden die de homeopathie heeft om jouw klachten rond je menstruatie aan te pakken. 100% natuurlijk maatwerk speciaal voor jou als vrouw. Zonder vervelende bijwerkingen.

Bijwerkingen chemische anticonceptie

Er komen steeds meer aanwijzingen dat je bij (langdurig) gebruik kans maakt op serieuze bijwerking. Zoek maar eens op. Wat je tegen zult komen is onder andere.: hoofdpijn, laag libido, droge vagina, pijnlijke sex, pijnlijke borsten, tussentijdse bloeding, bloedstolsels, tekorten in vitamines en mineralen, toename in gewicht, etc.. Het zou mooi zijn als je bij het voorschrijven beter op de hoogte gebracht wordt hiervan.

Je lichaam ondersteunen na het stoppen

Na het stoppen van je chemische anticonceptie zul je in veel gevallen opknappen van de klachten die je ervaarde. Toch gaat dit niet altijd vanzelf. Je lichaam blijft soms nog last hebben van klachten, of krijgt andere klachten doordat je hormonen nog uit balans zijn.

Het kan zinvol zijn om je lichaam na het stoppen met de chemische hormonen grondig op te schonen door middel van de homeopatische detox. We wassen en verzorgen de buitenkant van ons lichaam ook uitgebreid, dus waarom zouden we de binnenkant niet onderhouden? Je lichaam op deze manier helpen om je natuurlijke hormonen weer in balans te krijgen.

Wil je graag weten of bepaalde klachten te maken kunnen hebben met je chemische anticonceptie?

Wil je graag weten wat je kunt doen voor je lichaam na het stoppen met je chemische anticonceptie?

Wil je graag starten met de natuurlijke homeopatische detox? (100% natuurlijk maatwerk voor diepe reiniging en herstel van gezondheid. Speciaal voor jou als (sensitieve) vrouw. 

Neem gerust contact met op via het contactformulier.

Ook voor al je andere vragen voor jezelf of voor je dochter ben je van harte welkom! Op deze manier kan je een weloverwogen beslissing nemen.

Helen

Inspiratie uit het boek: Je brein aan de pil van psychologie Sarah E. Hill, medische dossier.

Het artikel hieronder is een copy van de site van: Ortho Health Foundation. Het is zo mooi en compleet dat ik het graag met jullie wilde delen.

De pil en de bijwerkingen waar we nog te weinig over horen

 • Submitted on 17 May 2021

De orale anticonceptiepil (OCP) is een veelgebruikte anticonceptiemethode waar miljoenen vrouwen elke dag op vertrouwen. Van de Nederlandse vrouwen gebruikt 17 – 51 procent op een bepaald moment tijdens hun reproductieve leven de pil.1 De reden voor het gebruik van de pil is om het risico op ongeplande zwangerschappen te minimaliseren. Maar artsen bieden de pil vaak ook aan als reactie op veel voorkomende klachten zoals acne, zware menstruatie, PMS-symptomen of onregelmatige menstruatie. Ja, de pil kan voor sommige vrouwen bij deze symptomen helpen. Maar het is geen magic pill en zal niet de onderliggende oorzaak van deze klachten aanpakken.

De pil lijkt op het eerste gezicht een ongecompliceerde vorm van anticonceptie. Wat veel vrouwen echter niet weten is dat de pil ook veel potentieel schadelijke effecten heeft op het vrouwelijk lichaam.

In dit artikel bespreken we enkele bijwerkingen van de pil waar artsen hun patiënten wel over zouden moeten informeren, maar nog te weinig doen.

Disclaimer: de onderstaande informatie is bedoeld om vrouwen te informeren en hen in staat te stellen de beste beslissing voor zichzelf te nemen. Het is op geen enkele manier bedoeld om iemand ervan te weerhouden hormonale anticonceptie te gebruiken. Het doel is uitsluitend om de feiten uiteen te zetten.   

De pil kan stemmingswisselingen en depressie veroorzaken

Stemmingswisselingen, angst, prikkelbaarheid en depressie zijn allemaal mogelijke bijwerkingen van de anticonceptiepil. Een studie uit 2015 toonde aan dat het gebruik van de anticonceptiepil zorgt voor een dunnere laterale orbitofrontale cortex en posterieure cingulaire cortex. Dit zorgt voor een aanzienlijke verstoring van de hersenstructuur en -functie. Deze hersengebieden zijn buitengewoon belangrijk omdat ze betrekking hebben op besluitvorming en emotieverwerking. Dit is misschien niet de enige reden waarom sommige vrouwen aangeven dat ze zich depressief en humeurig voelen tijdens het gebruik van de pil. Maar het helpt wellicht een ​​deel van het emotionele leed – waar veel vrouwen mee te maken hebben – te verklaren.2

In 2020 publiceerde de Volkskrant een artikel waarin vermeld werd dat het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) een herziene huisartsenrichtlijn naar buiten bracht. In deze herziene richtlijn staat dat huisartsen bij gesprekken meer aandacht gaan besteden aan de psychologische bijwerkingen van de pil, waaronder stemmingswisselingen en minder zin in seks.

De pil verhoogt het risico op bepaalde soorten kanker

Het risico op bepaalde vormen van kanker wordt verhoogd door het gebruik van de anticonceptiepil. Verschillende onderzoeken hebben een verhoogd risico op baarmoederhalskanker in verband gebracht met langdurig gebruik van orale anticonceptie. Meer dan 50 onderzoeken hebben een kleine toename van het risico op borstkanker aangetoond door langdurig gebruik van de pil. Bij vrouwen ouder dan 45 jaar nam het risico op borstkanker anderhalf keer (144%) meer toe dan bij vrouwen die de pil nooit gebruikten. Een studie gepubliceerd in The British Journal of Cancer onthulde dat per 100.000 vrouwen die minimaal 10 jaar de pil gebruiken, er 50 extra gevallen van borstkanker ontdekt worden. On a positive note: het verhoogde risico op kanker neemt af na 10 jaar stoppen met de pil.3

De pil heeft invloed op 150(!) lichaamsfuncties

De meeste vrouwen denken dat de pil alleen invloed heeft op hun vermogen om zwanger te worden. Maar de realiteit is dat de pil van grote invloed is op het hormonale systeem en daarmee bijna elk orgaan en elke lichaamsfunctie beïnvloedt. Enkele van deze lichamelijke veranderingen zijn onder meer:

 • Verlaagde botdichtheid;
 • Verhoogd risico op gist overgroei en laaggradige ontstekingen4;
 • Verhoogd risico op bloedstolsels, beroerte en longembolie (een stolsel dat in de longen vastzit);
 • Verhoogd risico op een hartaanval en beroerte5;
 • Migraine;
 • Verhoogde bloeddruk;
 • Goedaardige levertumoren;
 • Verhoogde leverenzymen;
 • Darmdysbiose (onbalans in de darmen) en daardoor verminderde de opname van voedingsstoffen;
 • Vermindert libido;

De pil kan de partnerkeuze beïnvloeden

Onderzoek suggereert dat de anticonceptiepil van invloed kan zijn op de partnerkeuze. Geur blijkt hierbij leidend. Verborgen in de geur van een man zitten aanwijzingen over zijn belangrijkste MHC-genen. Dit zijn genen die een belangrijke rol spelen bij onder andere de werking van het immuunsysteem. Studies suggereren dat vrouwen de voorkeur geven aan de geur van mannen waarvan de MHC-genen verschillen van die van henzelf. Koppels die verschillende MHC-genen hebben zijn minder snel genetisch aan elkaar verwant dan koppels met vergelijkbare genen. Kinderen van koppels met meer gevarieerde MHC-profielen hebben daardoor een sterker immuunsysteem.6

De studie suggereert echter dat vrouwen die de pil gebruiken juist van voorkeur veranderen… De vrouwelijke proefpersonen beoordeelden de geuren van genetisch vergelijkbare mannen (via een T-shirt dat de man twee nachten had gedragen) eerder als aantrekkelijk nadát ze de pil hadden ingenomen. Het is niet duidelijk is waarom de pil de aantrekkingskracht beïnvloedt van mannen op vrouwen aan de pil. Het kan zijn dat vrouwen tijdens het gebruik van de pil meer aangetrokken worden tot een verzorgend persoon (aangezien de pil een zwangerschap nabootst).

Dit onderzoek vertelt ons dat de pil waarschijnlijk een van de natuurlijke manieren waarop we een partner kiezen, verstoort. Maar het vertelt ons niet hoe dit relaties kan beïnvloeden. Stel je het algemene scenario voor: een jonge vrouw krijgt de anticonceptiepil zoals gewoonlijk aangeraden, of het nu om medische redenen is of niet. Ze ontmoet een man, ze krijgen een relatie en besluiten te trouwen. Wanneer ze de keuze maken om een gezin te stichten stopt de vrouw met de pil. Relatieproblemen maken hun intrede en het stel denkt dat ze wellicht uit elkaar gegroeid zijn. De vrouw verliest haar interesse en voelt alsof ze met de verkeerde man getrouwd is. De man voelt zich afgewezen. Ze besluiten te scheiden.

Zou deze verandering in aantrekkingskracht significant genoeg kunnen zijn om een relatie te beëindigen? Zou het een factor kunnen zijn waarom zoveel huwelijken in een scheiding eindigen? Een interessant vraagstuk waar wat ons betreft meer onderzoek naar gedaan mag worden.

De pil onderdrukt de werking van de schildklier

De schildklier is o.a. verantwoordelijk voor het reguleren van onze stofwisseling en houdt verband met veranderingen in lichaamsgewicht en energieniveau. Wanneer een vrouw de pil slikt kan dit de functie van de schildklier aantasten waardoor abnormaal lage niveaus van de schildklierhormonen kunnen ontstaan. 

Dit komt omdat de pil de eiwitten Sex Hormone Binding Globulin (SHBG) en Thyroxine Binding Globulins verhoogt.7 Deze eiwitten binden zich aan vrije hormonen in de bloedbaan, waardoor ze niet meer beschikbaar zijn voor gebruik door het lichaam. Vrouwen met onvoldoende schildklierhormoon hebben een verhoogd risico op onvruchtbaarheid en miskramen.

Een laag schildklierhormoon kan meerdere klachten veroorzaken, waaronder:

 • Niet kunnen afvallen
 • Depressie
 • Het snel koud hebben
 • Constipatie
 • Geheugen- en cognitieve problemen
 • Droge huid
 • Haaruitval
 • En vele andere symptomen. 

De pil zorgt voor uitputting van voedingsstoffen

Wat veel vrouwen niet weten is dat de anticonceptiepil het lichaam uitput van essentiële vitamines en mineralen. Antioxidanten, B-vitamines en belangrijke mineralen zoals selenium en zink raken uitgeput wanneer een vrouw een oraal anticonceptiemiddel gebruikt.8 Deze voedingsstoffen zijn van cruciaal belang voor het creëren van belangrijke neurotransmitters, het balanceren van hormonen, leverontgifting, aanmaak van schildklierhormoon, regulering van het immuunsysteem en weefselherstel.

Dat de pil een tekort aan voedingsstoffen kan veroorzaken, kan een probleem zijn voor vrouwen met een kinderwens. Een tekort aan belangrijke vitamines en mineralen kunnen van invloed zijn op de gezondheid van de zwangerschap en de gezondheid van de baby. Dit is belangrijke om te weten voor het geval je van plan bent om te ‘ontpillen’ omdat je een kinderwens hebt. In dat geval kan het wenselijk zijn om je te bloed te laten testen op mogelijke nutriënttekorten.


Voedingsstoffen die worden uitgeput door de pil

Vitamine B6

Het niveau van vitamine B6 bleek significant lager te zijn bij vrouwen die de orale anticonceptie gebruikten in vergelijking met vrouwen die dat niet deden.9

De indruk bestaat dat lage B6-spiegels kunnen bijdragen aan enkele van de bijwerkingen van het nemen van de pil, waaronder depressie, lethargie en vermoeidheid. Lage B6-waarden kunnen ook van invloed zijn op ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap en op het risico op een slecht humeur en depressie in de postpartumperiode.10

Vitamine B12

Vitamine B12 komt in de meeste dierlijke producten voor en is één van de weinige vitamines die niet op betrouwbare wijze kan worden geleverd door een volledig plantaardig dieet.

Een gerandomiseerde controlestudie wees uit dat vrouwen die de pil gebruikten, consistent lagere gehaltes van vitamine B12 hadden, onafhankelijk van hun inname via de voeding.4 Uitscheiding via de urine en opname van B12 waren normaal, maar de totale bindingscapaciteit van de vitamine in serum was verminderd. Het glycoproteïne dat B12 tegen maagzuur beschermt, was ook verminderd.10

Foliumzuur

Vrouwen die de pil gebruiken hebben een lager folaatgehalte omdat de pil de absorptie of versnelde uitscheiding van foliumzuur in het lichaam kan verstoren.10

Naast vitamine B12 is foliumzuur vooral belangrijk tijdens preconceptie en zwangerschap voor de preventie van neurale buisdefecten. Daarnaast is een tekort aan foliumzuur in verband gebracht met stemmingsstoornissen, waaronder depressie en angst.10

Magnesium

Magnesium is een essentieel mineraal voor de energieproductie en is betrokken bij meer dan 300 enzymreacties in het lichaam.

Oestrogeentherapie, inclusief het gebruik van de pil, verlaagt het magnesiumgehalte in het lichaam en kan een tekort veroorzaken.

Selenium

Een cross-sectionele gerandomiseerde studie van vrouwen die de pil gebruikten, toonde aan dat het gemiddelde seleniumgehalte bij die vrouwen significant lager was dan bij controlegroep.10 Lage niveaus van schildklierhormonen kunnen het risico op onvruchtbaarheid en miskraam verhogen.11

Zink

Lagere zinkgehaltes zijn gevonden bij vrouwen die de pil gebruiken in vergelijking met vrouwen die dat niet doen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan veranderingen in absorptie, weefselvernieuwing of uitscheiding.10

Zink is een nutriënt waar vrouwen tijdens de zwangerschap en de postpartumperiode een verhoogde behoefte aan hebben. Het is aangetoond dat een zinktekort de geestelijke gezondheid en het welzijn van moeders kan beïnvloeden. Daarnaast zijn lagere zinkgehaltes in verband gebracht met het moeilijker zwanger kunnen worden.11

Wat is een goed alternatief voor de pil?

Gelukkig is de pil niet de enige optie als het om anticonceptie gaat. Er zijn veel vormen van anticonceptie die het onderzoeken waard zijn om zo de beste methode voor jezelf te vinden. Hier zijn een aantal methoden met weinig tot geen hormonale bijwerkingen:

 • Weet wanneer je vruchtbaar bent: toegegeven, deze anticonceptiemethode vergt wat meer toewijding, maar het is dan wel de enige − natuurlijke − methode zonder bijwerkingen. Bij deze methode volg je jouw menstruatiecyclus zodat je weet wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. Op deze manier kun je tijdens je vruchtbare periode zelf de afweging maken om bijvoorbeeld een condoom te gebruiken of af te zien van geslachtsgemeenschap.
  • Een methode om dit goed bij te houden is de Daysy: dit is een zogenaamde cyclus tracker. Het is een apparaatje waarmee je iedere ochtend je lichaamstemperatuur (basale lichaamstemperatuur) meet. Het apparaatje analyseert vervolgens je meting met het algoritme, dat gegevens van 5 miljoen menstruatiecycli en 30 jaar onderzoek bevat. Op basis van deze gegevens vertelt het je direct of je in je vruchtbare fase bent of niet.
 • Koperspiraal: Dit is het enige anticonceptiemiddel dat nul hormonen afscheidt. Het is een klein “T” -vormig dingetje dat een arts of gynaecoloog in de baarmoeder moet plaatsen. De werking komt van een klein koperen spiraaltje dat rond de ‘‘T’’ is gewikkeld. Dankzij dit spiraaltje is de koperspiraal > 99 procent effectief en kan het tot tien jaar in de baarmoeder blijven. Echter brengt de koper spiraal ook klachten met zicht mee. Veel gehoord zijn: meer menstruatiepijn en een langer durende menstruatie.
 • Laag-hormonaal spiraaltje (Mirena): in tegenstelling tot de pil, die over het algemeen zowel oestrogeen als progestageen bevat, geeft deze methode een kleine hoeveelheid progesteron af. Omdat er geen oestrogeen in een laag-hormonaal spiraaltje zit, ervaren vrouwen over het algemeen minder hormonale bijwerkingen, zoals stemmingswisselingen en gewichtstoename.

Tot slot

De anticonceptiepil is sinds de introductie de meest voorgeschreven anticonceptiemethode die er is. En hoewel het op het eerste oog absoluut een uitkomst kan zijn voor veel (jonge) vrouwen, kleven er veel bijwerkingen aan het gebruik van de pil. Veelal bijwerkingen met grote gevolgen waar wat ons betreft nog te weinig voorlichting over wordt gegeven. Wanneer een (jonge) vrouw met menstruatie- of hormonale problemen aanklopt bij een arts, zou er eerst gekeken moeten worden naar een eventuele onderliggende disbalans in het lichaam. In plaats daarvan wordt er nog te vaak meteen hormonale anticonceptie of bijvoorbeeld antidepressiva voorgeschreven. Met alle gevolgen van dien zonder de échte oorzaak aan te pakken. Omdat dit veelal middelen zijn die jaren achtereen gebruikt worden is een weloverwogen en goed geïnformeerde keuze ontzettend belangrijk. Wij hopen hier middels dit artikel aan bij te dragen.

Referenties:

 1. Anticonceptiemethode naar leeftijd. (2018, 11 december). [Infographic]. Rutgers. https://www.rutgers.nl/sites/rutgersnl/files/Onderzoek%20afbeeldingen/anticonceptie_aangepast_11122018_def.jpg
 2. Skovlund CW, Mørch LS, Kessing LV, Lidegaard Ø. Association of Hormonal Contraception With Depression. JAMA Psychiatry. 2016 Nov 1;73(11):1154-1162. doi: 10.1001/jamapsychiatry.2016.2387. Erratum in: JAMA Psychiatry. 2017 Jul 1;74(7):764. PMID: 27680324.
 3. Briggs, H. (2011, 26 oktober). Pill “lowers ovarian cancer risk”. BBC News. https://www.bbc.com/news/health-15449363
 4. Piltonen T, Puurunen J, Hedberg P, Ruokonen A, Mutt SJ, Herzig KH, Nissinen A, Morin-Papunen L, Tapanainen JS. Oral, transdermal and vaginal combined contraceptives induce an increase in markers of chronic inflammation and impair insulin sensitivity in young healthy normal-weight women: a randomized study. Hum Reprod. 2012 Oct;27(10):3046-56. doi: 10.1093/humrep/des225. Epub 2012 Jul 18. PMID: 22811306.
 5. Petitti DB, Wingerd J, Pellegrin F, Ramcharan S. Risk of Vascular Disease in Women: Smoking, Oral Contraceptives, Noncontraceptive Estrogens, and Other Factors. JAMA. 1979;242(11):1150–1154. doi:10.1001/jama.1979.03300110022020
 6. Roberts SC, Gosling LM, Carter V, Petrie M. MHC-correlated odour preferences in humans and the use of oral contraceptives. Proc Biol Sci. 2008;275(1652):2715-2722. doi:10.1098/rspb.2008.0825
 7. Raps M, Curvers J, Helmerhorst FM, Ballieux BE, Rosing J, Thomassen S, Rosendaal FR, van Vliet HA. Thyroid function, activated protein C resistance and the risk of venous thrombosis in users of hormonal contraceptives. Thromb Res. 2014 Apr;133(4):640-4. doi: 10.1016/j.thromres.2013.12.041. Epub 2014 Jan 7. PMID: 24438944.
 8. Akinloye O, Adebayo TO, Oguntibeju OO, Oparinde DP, Ogunyemi EO. Effects of contraceptives on serum trace elements, calcium and phosphorus levels. West Indian Med J. 2011 Jun;60(3):308-15. PMID: 22224344.
 9. Fenasse R, McEwen B. Impact of the oral contraceptive pill on health and nutritional status. J Aust Tradit Med Soc. 2019;25(4):197–203.
 10. Wakeman, M. (2019). A Review of the Effects of Oral Contraceptives on Nutrient Status, with Especial Consideration to Folate in UK. Journal of Advances in Medicine and Medical Research30(2), 1-17
 11. Qazi IH, Angel C, Yang H, Pan B, Zoidis E, Zeng CJ, Han H, Zhou GB. Selenium, Selenoproteins, and Female Reproduction: A Review. Molecules. 2018 Nov 22;23(12):3053. doi: 10.3390/molecules23123053. PMID: 30469536; PMCID: PMC6321086.

De kracht van immuniteit

De huidige situatie heeft de wereld wakker geschud en ons weer bewust gemaakt welke impact ziektekiemen op ons kunnen hebben. 

Het maakt ons pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar we zijn en hoe belangrijk een goed werkend immuunsysteem is. 

Jouw immuunsysteem is de basis van je welzijn 

Je kunt helaas niet aan de buitenkant zien hoe dit stille wonder jou gaat beschermen op momenten dat je het het hardst nodig hebt. 

Gelukkig is er heel veel dat je zelf kunt doen om jezelf en daarmee jouw immuunsysteem zo gezond mogelijk te houden!

Het lijkt wel of de angst regeert op dit moment. Terwijl angst een slechte raadgever is. Angst verlamt en geeft veel stress. En dat is precies wat je lijf niet nodig heeft. Daarom is het belangrijk goed te denken aan je vitamine P. In mijn eerdere blog kan je hier meer over lezen. 


❥ Hoe kan je er juist NU voor zorgen dat je zo gezond mogelijk blijft?

❥ Hoe zorg je dat je natuurlijke weerstand zo hoog mogelijk is en blijft?

Stap in je kracht. Ga aan de slag met je eigen weerstand, je immuunsysteem, je natuurlijke bescherming. 

Persoonlijk advies
Ik hoor van veel mensen om mij heen dat ze door alle informatie die er voorhanden is eigenlijk door de bomen het bos niet meer zien. Wat is wijsheid en wat past goed bij jouw klachten en jouw lichaam? Wil jij graag weten wat je in jouw persoonlijke situatie het beste kunt doen om zo gezond mogelijk te blijven? 
Neem gerust contact op voor persoonlijke adviezen op het gebied van: voeding, slaap, homeopathie en supplementen. 
In de maanden november en december heb ik ook leuke aanbiedingen die het zorgen voor je immuunsysteem een stuk leuker maken. 

Zorg goed voor jezelf en blijf gezond!
Helen ♡