(Chronische) vermoeidheid & dode tanden

Bij (chronisch) vermoeide mensen zijn dode tanden vaak de wortel van het kwaad. Maar wie denkt bij een gebrek aan energie meteen aan een dode tand?

Ieder tand bevat een netwerk van zeer verfijnde kanaaltjes (dentinekanaaltje): tussen de dertig – en vijfenzeventigduizend stuks per vierkant millimeter. Met elkaar meer dan tweekilometer lang. Een gezonde tand zorgt ervoor dat deze kanaalkilometers met een spoelvloeistof gereinigd worden, zodat er geen giftige stofjes, cellulair afval of giftige bacteriën in samenklonteren.

In een dode tand rotten zenuw- en bloedvaten ongehinderd voort en gaat de vitale spoelfunctie verloren. Dan ontstaat er een bassin van ziekteverwekkers in het kanaalsysteem. Deze bacteriën voelen zich daar prima thuis en lozen giftige zwavelverbindingen in het bloed (mecaptanen en thio-ethers). Bij een wortelkanaalbehandeling kan van een dode tand alleen het weefsel uit het hoofdkanaal geliquideerd en gedesinfecteerd worden. De soms kilometerslange aftakkingen in het dentinekanaalsysteem blijven ongemoeid. Daarom reageert het immuunsysteem vroeger of (jaren) later met een ontstekingsreactie. Zo kan zich in de loop van de jaren een chronische ontsteking opbouwen die de energieproductie in de mitochondriën kan verstoren. Geen worden dat je steeds vermoeider wordt en je vitaliteit afbrokkelt.

(uit het boek: de gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid van Dr Anne Fleck)

Natuurlijk kunnen er veel meer oorzaken achter jouw vermoeidheid zitten. Wil je graag weten wat ik vanuit mijn vak voor jouw energie kan doen? Neem dan gerust contact met me op.

Helen