Anticonceptie; een zege of een vloek

Anticonceptie, we hebben als vrouwen veel aan de opkomst van de pil aan te danken. We kunnen onze levens plannen, onderwijs volgen en carrière maken.  Het is bijna taboe om kritisch te zijn over de pil. Maar toch is dat hard nodig! Het is een big deal om iemands hormonen te veranderen.

Ik ben lang niet de enige vrouw die flink van slag raakte door de anticonceptiepil. Het vervelende is alleen dat je het lang niet altijd direct aan het gebruik van de pil zult linken. De klachten ontstaan vaak heel langzaam en ze zijn voor iedere vrouw weer anders. En eigenlijk is het geen wonder dat het gebeurt.

Je kunt niet dagelijks een dosis chemische hormonen naar binnen gooien en verwachten dat die hormonen zich netjes beperken tot het voorkomen van alleen een zwangerschap. Je zult inderdaad niet zwanger raken. Maar, daarnaast doen hormonen nog heel veel meer. Wat ze precies teweegbrengen, is voor iedere vrouw weer anders. De Amerikaanse hoogleraar in de evolutionaire psychologie Sarah E. Hill, auteur van het boek Je brein aan de pil, zegt er dit over: ‘De anticonceptiepil slikken is zoiets als een kaars doven door een atoombom op je huis te gooien.’

Wat de anticonceptiepil doet, is de hormoonspiegel constant houden. Niks geen pieken en dalen in oestrogeen en progesteron. Dat leidt ertoe dat er geen eisprong plaatsvindt. En als er geen eitje is om te bevruchten, kun je ook niet zwanger worden. Maar dat is dus niet het enige wat de hormonen veroorzaken. Geslachtshormonen beïnvloeden namelijk van alles in je lijf: seks, aantrekkingskracht, stress, eetpatroon, agressie, humeur en het vermogen om te leren en emoties te reguleren. Je geslachtshormonen beïnvloeden ook hoe je je voelt en gedraagt. Da’s niet niks.

Verschillende neven-effecten sluipen stiekem naar binnen en worden lang niet altijd in verband gebracht met je pil-gebruik. 

Ik merk dat steeds meer vrouwen zich zorgen over de psychologische impact van de pil. Helaas hoor ik ook uit veel verhalen terug dat veel dokters hun zorgen nog vaak wegwuiven. Het is belangrijk dat je als vrouw beter geïnformeerd wordt over de mogelijke effecten. Op deze manier kan je je om al dan niet aan de pil te gaan beter overwegen. Ook kan je dan eventuele klachten die ontstaan beter inschatten en daar naar handelen.

Iedere vrouw is anders en de hormonencocktails van diverse pillen en andere anticonceptiemethoden hebben op iedere vrouw een andere uitwerking. De een kan depressieve gevoelens ontwikkelen van een pil waar een ander zich totaal content bij voelt. De wetenschap kan nu nog niet voorspellen wie bij wat gebaat is. Je zult op je eigen ervaringen af moeten gaan. 

Als je aan hormonale anticonceptie begint kan het verstandig zijn een dagboek bij te houden. En om een dierbare te vragen om op veranderingen te letten. Word je stiller, emotioneler, vlakker? Iemand die je goed kent, zal het opmerken. Of doe het omgekeerd: stop een tijdje en kijk hoe je je voelt.

Wil je je lichaam na het stoppen met de pil grondig opschonen en zorgen dat zelfs de laatste restjes chemische hormonen uit je lichaam gaan? Het kan namelijk verstandig zijn om je lichaam natuurlijk te ontgiften. We wassen en verzorgen de buitenkant van ons lichaam ook uitgebreid, dus waarom zouden we de binnenkant niet onderhouden?

Wil je graag weten of bepaalde klachten te maken kunnen hebben met je pil-gebruik?

of

Wil je graag meer weten over het natuurlijk ontgiften van je lichaam ? 100% natuurlijk maatwerk voor diepe reiniging en herstel van gezondheid. Speciaal voor jou als (sensitieve) vrouw. 

Door regels vanuit de overheid kan ik hier niet veel informatie geven over de vele mogelijkheden die ik je kan bieden. Wil je graag mee weten? Neem gerust contact met op via het contactformulier.

Helen

Naslag: boek: je brein aan de pil van psychologie Sarah E. Hill