Verkouden of toch hooikoorts? Het kan ook in de winter!

 

Niezen, een vol hoofd, tranende ogen, een loopneus of juist een verstopte neus: je denkt bij deze verschijnselen waarschijnlijk al gauw aan een neusverkoudheid, maar deze klachten kunnen ook duiden op hooikoorts. Ook in de winter! Hoe bepaal je de verschillen?

Hoewel de winter nog maar net op weg is, is het zo warm geweest dat hazelaars en elzen extra vroeg in bloei zullen komen. Als je normaal gesproken aan het begin van het jaar begint te snotteren, kan het zo zijn dat nu de hooikoorts al losbarst. Dus hoe weet je nu of je te maken hebt met een verkoudheid of hooikoorts?

Hooikoorts- en verkoudheidsklachten kunnen inderdaad nog wel eens op elkaar lijken. Zeker voor een leek is het lastig om een onderscheid te maken. Toch hoeft het helemaal niet zo ingewikkeld te zijn om zelf te bepalen door welke van de twee je wordt geplaagd.

Supersnel

Komt je loopneus binnen enkele minuten opzetten? En is hij na een paar uur vaak weer verdwenen? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met hooikoorts of een andere vorm van allergie. Zodra je in aanraking komt met pollen zullen je ogen, neus en keel hierop reageren. En wanneer de irritatiefactor afneemt - bijvoorbeeld door regen of als de avond inzet - verdwijnen de klachten vaak ook weer (voor even). Bij een verkoudheid is het een ander verhaal. Die verschijnselen bouwen zich vaak in een paar uur op en zijn vervolgens een aantal dagen continu aanwezig.

Bekijk je slijm

Als je verkouden bent is je snot vaak slijmerig en soms ook groen van kleur. Die dikkere structuur is een kenmerk van een verkoudheid. Mensen met hooikoorts hebben namelijk vaak te maken met veel wateriger snot: soms loopt het bijna letterlijk uit je neus. Is je snot niet zo aanwezig, dan loont het soms de moeite om even aandachtig in je zakdoek te kijken.

Jeuk

Een jeukende neus is een klacht die bij zowel verkoudheid als hooikoorts nog wel eens de kop op wil steken, maar als je last hebt van een jeukend gehemelte of een droog kriebelend gevoel achter in de keelholte kun je er vanuit gaan dat hooikoorts de boosdoener is. Datzelfde geldt bij jeukende of tranende ogen. Jeukende of brandende ogen die voortdurend tranen is echt een typische hooikoortsklacht en daarbij voor veel hooikoortspatiënten ook nog eens de vervelendste.

Hoesten

Bij irritatie van de keel is hoesten een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen en longen schoon te maken. Bij een verkoudheid wordt er meestal overmatig slijm geproduceerd. Hoesten is dan het gevolg van de luchtwegen die geïrriteerd worden door het slijm (kriebelhoest) of een reflex om het overtollige slijm af te voeren (vastzittende hoest). Snot van hooikoorts zorgt heel soms ook voor een kriebelhoest.

Zoek de verschillen

Verkoudheid Hooikoorts
Hoe snel komen de symptomen op? In enkele uren In enkele minuten
Hoe lang duren de klachten? 7 tot 10 dagen Enkele weken/maanden
Hoe ziet het slijm/snot eruit? Dik Waterig
Last van tranende ogen? Nee Meestal wel
Jeukend(e) neus en gehemelte? Nee Ja
Last van hoestbuien? Meestal wel Alleen kriebelhoest

Oplossen

Als je hooikoorts hebt, ben je allergisch voor pollen. Je lichaam geeft dan een overdreven afweerreactie tegen boom- of graspollen. Dit zijn onzichtbare, kleine stuifmeeldeeltjes. Meestal heb je een allergie voor één of een paar pollen.

Er zijn genoeg tips en adviezen te vinden die de klachten van hooikoorts kunnen verminderen. Het beste is om de klacht bij de oorzaak aan te pakken; de weerstand van je eigen lichaam!

Normaal gesproken lost je eigen lichaam dit soort klachten effectief op. In het geval van hooikoorts reageert het heel overdreven, bijna overspannen, op een eigenlijk heel onschadelijk stofje. Je zou het kunnen vergelijken met het zien van een kat en daar op reageren alsof er een tijger op je af komt en je lichaam dus acuut actie moet komen; stress!!!

Door op zoek te gaan naar de oorzaak van de klacht, kan je in veel gevallen de hooikoorts heel mooi oplossen. Weet wel dat je klachten niet van de een op de andere dag ontstaan zijn en ze dus ook niet direct kunnen oplossen. Je zult hiervoor moeten investeren in je gezondheid en samen met je homeopaat een behandelplan opstellen. Op deze manier weet je waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.

Ook kan je in eerste instantie kiezen voor de algemene homeopatische kuur, deze werkt in veel gevallen direct en heel effectief. Doet deze kuur niet voldoende, dan is het verstandig om echt de oorzaak van je klacht aan te pakken!

Wil je meer weten over je persoonlijke situatie of wil je een afspraak maken, ik ben dagelijks bereikbaar.