Behandeling

Oxytocine-schade bij moeder en kind
Synthetische oxytocine bij zwangerschap en bevalling

Uitleg Arjen

" Mijn collega Arjen Pasma heeft een blog geschreven over de klachten bij vrouwen en/of hun pasgeboren kindje die lijken te zijn ontstaan na gebruik van synthetisch oxytocine. Omdat Arjen het zo pakkend en duidelijk omschreven heeft, heb ik de tekst van hem overgenomen. Dit overzicht heeft er toe geleidt dat veel herkenbaarheid is bij vrouwen van hun klachten of bij hun kindje waarbij er een link lijkt te zijn met het gebruik van synthetische oxytocine – zo lijkt het – wat bijna standaard gebruikt tijdens een bevalling in het ziekenhuis voor:

Bevordering van de weeën ter ontsluiting.
Stoppen van een – vermeende – bloeding.
Bevorderen van het uitdrijven van de placenta.
Het op gang brengen en stimuleren van de melkvloed.
Toediening van Oxytocine vindt vaak plaats via een infuus, maar wordt ook wel per injectie toegediend (bv. Syntocinon). Ook combi's daarvan komen voor. Na de bevalling wordt ook wel gewerkt met een neusspray om de melkvloed te stimuleren bij het afkolven van de melk. Het gebruik van synthetische Oxytocine heeft geregeld korte, middellange en lange termijn effecten en die zijn niet van voorbijgaande aard

Het lijkt me goed om – ter herkenning – deze gevolgen op een rijtje te zetten. De klachten van de moeder worden geregeld geïnterpreteerd als een postnatale depressie, terwijl het 'alleen maar' het gevolg is van dit medicijngebruik. De gevolgen van het gebruik van synthetische Oxytocine zijn zo omvangrijk en zo massaal dat we bijna gaan denken dat het ‘normaal’ is, want zoveel vrouwen en kinderen lijden aan deze symptomen. Het tegendeel is waar: het is niet normaal. Het is het gevolg van dit medicijngebruik.

Onderzoek naar het effect van het toedienen van synthetisch oxytocine tijdens de bevalling

Het toedienen van oxytocine vergroot de kans op depressie en angst in het eerste jaar na de geboorte. Dat is de conclusie van een Amerikaanse studie naar de relatie tussen het toedienen van synthetische oxytocine tijdens of direct na de bevalling en het optreden van depressies en angststoornissen in het eerste jaar na de bevalling. Lees hier het hele onderzoek

Klachten na Oxytocine:

Klachten die veel vrouwen na Oxytocine voelen, zijn:

Een vervreemd gevoel van zichzelf.
Geen band met het kindje voelen.
Geen enkele zin meer tot seksueel contact. Ook niet na een jaar en zelfs veel langer: het gevoel voor seks is weg.
Irritatie naar de partner en boze gevoelens.
Een 'vlak' gevoel in het algemeen: alle levensvreugde is weg.
Klachten bij de baby's:

Ernstige slaapproblemen:

 • Vechten tegen de slaap.
 • Elke avond een drama.
 • Baby's kunnen niet alleen slapen, moeder moet erbij liggen.
 • Baby’s slapen alleen maar al ‘liggend aan de borst’.
 • Baby’s schrikken van het minste geluidje wakker.
  Baby’s willen heel vaak de borst, kunnen alleen slapen met een tepel in de mond.
  Overstrekken bij huilbuien, toestanden bij de verzorging en in de omgang.
  Alert, zeer, zeer alert. Alert vanaf de geboorte.
  De omstanders zeggen: "Hij kijkt zo helder uit de ogen en hij volgt alles." Dat lijkt wel aardig, maar dat is het niet. Een baby moet het eerste half jaar grote delen van de dag in dromenland zijn.
  Baby’s en jonge kinderen hangen heel erg aan de moeder, kunnen niet zonder haar, geen enkel moment.
  Anderzijds zijn er baby’s die helemaal niet aanhankelijk zijn. Zijn juist ‘afstandelijk’ en willen niet geknuffeld, geaaid worden, zijn niet te troosten en worden alleen maar onrustiger door bij de vader of de moeder te liggen. Voor ouders is dat heel erg, omdat ze niets goed kunnen doen: ouders willen zo graag en niets helpt. Moeders zoeken het huid-op-huid-contact in de hoop dat dat rust brengt en het wordt alleen maar erger. Je wilt zo graag dat de baby op je warme lijf in slaap valt en rustig wordt, maar het tegenovergestelde gebeurt en de kloof tussen ouder en kind wordt alleen maar groter en groter.
  Baby’s zetten zich letterlijk af tegen de moeder en andere verzorgsters (oma).
  Er zijn vaak voedingsproblemen. Baby’s verdragen koemelk (die de moeder drinkt) niet goed en ze reageren op prikkelende groentes (die de moeder eet) bij borstvoeding.
  Vaak darmkrampjes.
  Behandeling"

Sensitief

Daarnaast ervaar ik in mijn praktijk dat veel sensitieve vrouwen en kinderen na het ontstoren van de chemische oxytocine:

 • beter in hun vel komen te zitten
 • steviger op hun voeten komen te staan
 • meer geaard raken
 • beter in het hier en nu komen en blijven
 • minder afdwalen en afwezig zijn, minder dromerig
 • het gevoel van 'hier niet thuis horen' kwijt raken
 • minder hyper-gevoelig worden
 • interne spanning kwijt raken

Veel van de hierboven klachten kunnen onder andere gelinkt worden aan Oxytocine. Aangezien ik in de praktijk ook vaak andere triggers zie die belangrijk kunnen zijn in de behandeling is het altijd belangrijk om een afspraak te maken. Dan kunnen we samen alles goed doorspreken en een behandelplan maken waar we mee aan de gang gaan. Wil jij weten wat deze behandeling voor jou of voor jouw kindje kan betekenen? Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.