Vaccinatie

HPV vaccinatie
Het hieronder vermelde artikel is ook terug te vinden op de site van de NVKP.

 

Meiden Pas Op

Vaccinatie baarmoederhalskanker voor 12-jarige meisjes noemen wij een gezondheidsexperiment!

 

Iedereen, volwassenen en kinderen, loopt ooit een HPV besmetting op. Hoe je die oploopt is vaak niet bekend. Als je al besmet bent met een HPV-type waar het vaccin tegen is bedoeld dan komt het vaccin te laat. Aan de andere kant lost je lichaam zelf over het algemeen het HPV-probleem op, want 70 % van de HPV-besmettingen zijn binnen 1 jaar verdwenen en 90% binnen 2 jaar.

 

Besmet raken kan gebeuren ook als je nog geen seks hebt gehad, al wordt de kans daarop dan wel kleiner. Men heeft uitgerekend op welke leeftijd de kans het kleinst is dat je al besmet bent terwijl je toch al in de puberteit zit. Men kwam met die rekensom op 12 jaar uit. Daarom probeert de overheid je als meisje over te halen je zo jong mogelijk te vaccineren, voordat je seksueel actief wordt. Maar soms is dat toch al te laat. Sommige twaalfjarige meisjes dragen het virus al bij zich en meestal levert dat geen problemen op.

 

Het is geen optie om nog jonger dan 12 jaar te gaan vaccineren omdat voor kinderen jonger dan 12 jaar is het vaccin helemaal niet getest en dus niet goedgekeurd. Ook weet men nog niet hoe lang het vaccin beschermt. Van Cervarix, waar in Nederland mee wordt gevaccineerd, gaat men uit van 7 jaar. Stel dat je met 9 jaar wordt gevaccineerd, dan zou dat op je 16de opnieuw moeten. Dat wordt een dure grap voor de Nederlandse overheid en dat is het nu ook al, want het zijn dure vaccins en ze moeten drie keer worden gegeven. Na hoeveel jaar je herhalingsvaccinaties nodig hebt is nog niet bekend.

 

In de testingen van het vaccin zijn meiden jonger dan 15 jaar alleen op antistoffen getest en hebben geen uitstrijkjes gehad. Dat zijn dus heel beperkte testen die bovendien nog volop lopen. De uitkomsten ervan moeten nog worden afgewacht.

 

Een van de meest toonaangevende professoren op HPV-gebied, Diane Harper, waarschuwt om die reden voor het gebruik van HPV-vaccins bij jonge meisjes van 12 jaar. Ook hamert ze erop dat ondanks vaccineren uitstrijkjes nodig blijven, omdat er HPV-typen zijn die tot kanker kunnen leiden waartegen Cervarix niet beschermt. Daarnaast is gebleken dat het met HPV-vaccins niet goed lukt om langdurige bescherming op te bouwen tegen één van de HPV-typen uit het vaccin, nummer 18. De korte beschermingsduur door het vaccin tegen dit HPV-type 18 vormt dan de zwakste schakel. Diane zegt, dat als HPV vaccins niet minstens 15 jaar effectief blijken te zijn, er geen enkele baarmoederhalskanker voorkomen wordt. Haar conclusie is dat HPV vaccins (tijdelijke) bescherming bieden tegen HPV-infecties van bepaalde typen, maar niet tegen kanker.

 

Nu de overheid eenmaal heeft gekozen om deze ziekte baarmoederhalskanker met dure en met veel onzekerheden omhulde vaccins te lijf te gaan, lijkt er wel geen aandacht meer uit te gaan naar wat je zelf kunt doen om gezond te blijven. Goede voeding die gezond voor je is, niet roken en voldoende vitamine B12 zijn belangrijke preventieve middelen. Dat wordt soms makkelijk van tafel geveegd, omdat men dat soms onvoldoende bewezen vindt, of omdat men nu voor een andere strategie kiest in de vorm van vaccineren. Ook het trouw deelnemen aan bevolkingsonderzoek (uitstrijkjes) is belangrijk om ontaarde cellen in je baarmoederhals op tijd op te sporen en zo de baarmoederhalskanker voor te zijn door behandeling. Dat lukt niet altijd en het is geen waterdicht systeem, maar is het daarmee dan gerechtvaardigd om te kiezen voor een vaccin waar we nog zo weinig van afweten?

 

Laat je niet bang maken, blijf bij de feiten!

 

Wilt u meer informatie over de situatie van uw dochter, u kunt dagelijks contact met mij opnemen, of kijk op de site van de nvkp: www.nvkp.nl