Wat is ziekte

Wat is ziekte?

De homeopaat beschouwt ziekte als een verstoring van de balans in de persoon als geheel. Als eerste wordt de vitaliteit van een persoon aangetast, mogelijk door blootstelling aan slecht weer, gebrek aan slaap, voortdurende spanning of andere factoren. Duurt deze onevenwichtigheid voort, dan “lokaliseren”symptomen zich op bepaalde plaatsen zoals de amandelen, de nekspieren of de maag. Deze “lokalisatie”wordt meestal beschouwd als “de ziekte”. Voor homeopaten is dit echter het “resultaat” van de ziekte. De echte ziekte, het uit balans zijn, bestond voor de lokalisatie. Ziekte toont zich met signalen en symptomen op mentaal, emotioneel en/of lichamelijk niveau. Het is een staat van disharmonie waarbij het vermogen tot aanpassen ontbreekt en de vrijheid om onze creativiteit tot uitdrukking te brengen beperkt is. De aanwezigheid en intensiteit van symptomen staan dus in verband met het vermogen of het onvermogen van het lichaam om zich aan te passen aan veranderingen in de omgeving.

Vatbaarheid voor ziekte.

Ieder individu reageert anders op dezelfde situatie, zelfs dezelfde bacteriën. Het ene kind, blootgesteld aan nat, koud weer ondervindt geen enkele hinder, een ander kind is een dag verkouden, een derde kind voelt zich een paar dagen niet lekker, en het volgend kind ontwikkelt bronchitis. Deze verschillende reacties zijn het gevolg van ieders individuele vatbaarheid of reactie op een externe “factor”. De “kwaliteit”van iemands vatbaarheid wordt beïnvloed door veel factoren, waaronder dieet, de aan- of afwezigheid van stress en congenitale (aangeboren) aanleg. Binnen de orthodoxe – allopathische – geneeskunst worden geneesmiddelen gebruikt om bacteriën te doden of ontstekingen te remmen, dus, anders gezegd, om de symptomen weg te nemen. Het doel van een homeopathisch middel is om de vitaliteit te stimuleren, de weerstand van het lichaam tegen ziekte te vergroten, evenals het vermogen om zichzelf te genezen. Homeopathie behandelt de vatbaarheid van de persoon en hierin ligt het cruciale verschil met de orthodoxe medicinale behandeling.

Betekenis van ziekte

Omdat ieder persoon anders reageert op externe prikkels en ook andere klachten laat zien, vertellen deze klachten ook iets over jou als persoon.

Iedereen weet dat als je zenuwachtig bent, je vaak pijn in je buik krijgt, aan de diaree gaat of hoofdpijn krijgt. Op deze manier “verteld” jouw lichaam aan jou dat er iets niet goed gaat. In dit geval maak je je te druk. Gelukkig gaat het na het examen of een andere spannende bezigheid vanzelf weer over. Blijft de situatie echter bestaan, zonder dat je er zelf bewust van bent, dan blijven ook de lichamelijke klachten bestaan en deze zullen in veel gevallen ook heviger worden, of er komen meer klachten bij.

Regulier gezien gaan we deze klachten aanpakken. Dit heet symptoombestrijding. Vanuit de homeopathie gaan we op zoek naar de oorzaak en pakken de klacht vanuit die kern aan. Vandaar dat in de meeste gevallen de homeopathische ondersteuning ook tijdelijk is omdat het probleem bij de kern wordt aangepakt en opgelost.