Meest gestelde vragen

Voor wie is homeopathie geschikt?

Voor iedereen - mens en dier - van pasgeborenen tot hoogbejaarden! Kinderen reageren vaak wat sneller en gemakkelijker dan ouderen. Ze krijgen ook gemakkelijker hoge koorts en komen eerder van hun griep af dan ouderen. Bovendien is hun lichaam meestal minder belast met medicijnen en schadelijke stoffen. Toch zijn ook ouderen heel goed te behandelen met prachtige resultaten.

Hoe verschilt homeopathie van een andere natuurlijke geneeswijze?

Veel verwarring bestaat er over wat nu eigenlijk allemaal homeopathisch genoemd mag worden. Zo wordt de fytotherapie (= kruidengeneeskunde), vaak ten onrechte homeopathie genoemd. In de fytotherapie worden onder meer gedroogde kruiden toegepast om bijvoorbeeld organen te versterken of ontgiftingsprocessen aan te zetten. Natuurgeneeskunde adviseert naast fytotherapie ook op het gebied van voeding, supplementen en leefwijze.
In de homeopathie gaat het om de geneeskundige toepassing van middelen, waarvan de eigenschappen overeenkomen met het klachtenbeeld van een cliënt. Bovendien maakt men in de homeopathie niet alleen gebruik van plantaardige middelen maar ook van middelen vervaardigd uit dierlijk of mineraal materiaal. Deze worden op een heel nauwkeurige wijze bereid – gepotentieerd – waardoor ze bij een juiste toepassing en dosering, een veel sterker geneeskrachtig effect hebben dan de oorspronkelijke stof.

Waarom ´klassieke´ homeopathie?

Homeopathie wordt ´klassiek´ genoemd om een onderscheid te maken met ´klinische´ homeopathie en ´complex´homeopathie.
In de ´klinische´ homeopathie geeft men homeopathische middelen voor afzonderlijke klachten: een middel voor hoofdpijn, een middel bij het krijgen van tanden, etc… Deze middelen zijn vaak op de zelfzorgmarkt verkrijgbaar.
In de ´complex´homeopathie worden verschillende homeopathische middelen met affiniteit tot bepaalde klachten samengevoegd: voor hooikoorts wordt vb. een mengsel van middelen in één flesje gegeven.
Bij ´klassieke´ homeopathie wordt een homeopathisch middel op een totaal symptomenbeeld voorgeschreven en wordt de hele mens in ogenschouw genomen.
De ervaring heeft geleerd dat de resultaten optimaal zijn als ´klassieke´ homeopathie wordt toegepast, ´klassiek´ zoals deze oorspronkelijk ontwikkeld was door Samuel Hahnemann.

 Hoe wordt een homeopathisch middel bereid?

Om een homeopathisch geneesmiddel te maken nemen we 1 deel van de oorspronkelijke stof. Dit vermengen we met 99 delen water of alcohol. De oorspronkelijke stof wordt dus 100 keer verdund. Dit mengsel wordt 10 keer krachtig geschud. Nu krijgen we een zogenaamde C1-potentie. De op deze manier verkregen geneesmiddelen noemen we potentie omdat ze de kracht, de potentie, hebben om een ziek persoon beter te maken, mits deskundig voorgeschreven. Dit verdunnen en schudden, wordt potentiëren genoemd. Het zorgt ervoor dat stoffen die in een normale dosering schadelijk zijn, nu verdwijnen. De genezende stimulans neemt juist toe en is krachtiger geworden.
Nemen we nu 1 deel van de C1 en mengen dat vervolgens weer met 99 delen water of alcohol en schudden het daarna op dezelfde wijze dan ontstaat een C2. Dit principe kunnen we eindeloos herhalen tot zo hoog als we willen: C100, C 1000 etc.…
Er zijn ook andere verdunningen mogelijk: een LM-potentie wordt bijvoorbeeld anders bereid. Eerst wordt er een C3-potentie gemaakt die dan steeds met een factor 50.000 verdund wordt.
Homeopathische middelen worden getest op mensen, uiteraard in een veilige dosering.
Dierproeven zijn dus niet nodig! 

Hoe kan zo een kleine dosis geneesmiddel toch lichamelijk effect hebben?

Hoewel we nog steeds niet precies weten hoe homeopathische geneesmiddelen werken, is er onomstotelijk bewijs dat homeopathische medicijnen actief zijn en genezend effect hebben. Homeopathische geneesmiddelen blijken ook te werken bij baby´s en dieren (honden, katten, paarden en koeien) bij wie het placebo-effect (je geneest omdat je gelooft dat je een goed medicijn hebt) niet kan optreden.
Daarnaast zijn er natuurlijk de gedocumenteerde resultaten van duizenden artsen die homeopathische geneesmiddelen voorschrijven of van hun miljoenen patiënten die homeopathie gebruiken. Deze resultaten laten zien dat die kleine, op het individu afgestemde doses heel effectief zijn voor de gezondheid.
Het is belangrijk te weten dat die kleine doses natuurlijk alleen hun werk kunnen doen als dat middel precies past bij de ziektetoestand de patiënt. Het gaat er dus om dat de arts het juiste middel kiest. Als het verkeerde middel wordt gekozen, gebeurt er niets. Als het goede middel gekozen wordt, gedraagt het middel zich als katalysator van het eigen afweersysteem van de persoon in kwestie. Zodat de persoon uiteindelijk op eigen kracht geneest.

Kan homeopathie snel verbetering geven of duurt het altijd lang?

Bij acute aandoeningen zoals een acute middenoorontsteking of koorts, werken homeopathische geneesmiddelen normaal gesproken snel. Bij chronische aandoeningen werken homeopathische middelen meteen maar een totale genezing duurt beduidend langer.
In tegenstelling tot reguliere geneesmiddelen die meteen werken maar vaak alleen de symptomen bestrijden, mobiliseren en versterken homeopathische middelen de bestaande genezende krachten die er van nature al zijn. De zieke geneest dan echt en de ziekte verdwijnt volledig.

 Wanneer kan ik homeopathie gebruiken?

Homeopathie is heel goed zelf toe te passen bij kleine ongemakken of lichte verwondingen, blessures en acute ziekten (zoals griep en infectieziekten). Hiervoor verzorg ik regelmatig cursussen (link naar workshops). De grote kracht van de homeopathie ligt vooral in de behandeling van chronische aandoeningen. Voorbeelden zijn luchtwegaandoeningen, gewrichtsklachten, ontstekingen, huidaandoeningen, allergieën, maagdarmstoornissen, hoofdpijnen, slaapproblemen, maar ook klachten van psychische aard. Uiteraard zijn niet alle ziekten homeopathisch te genezen, maar in de praktijk blijkt dat er in zo'n 70% van de gevallen een duidelijke verbetering van de klachten optreedt. Als er een passend geneesmiddel gevonden wordt, zal in ieder geval de kwaliteit van leven verbeteren. Mensen voelen zich beter, ze zitten 'beter in hun vel'

Kan ik door klassieke homeopathie van mijn ziekte genezen?
Of u kunt genezen kan geen mens u vertellen of beloven. Wat u wel kunt doen is goed nagaan welke manier van behandelen goed voor u voelt.
Met klassieke homeopathie kunnen we het zelfgenezend vermogen ondersteunen, en de middelen kunnen u helpen uw reactievermogen te vergroten, uw immuunsysteem te verbeteren, en zo goed als mogelijk is weer in balans te komen. Daarbij zijn prachtige resultaten en genezingen zeker mogelijk.

Is klassieke homeopathie alleen voor lichamelijke klachten?
Nee, klassieke homeopathie is ook heel goed in te zetten bij psychische problemen en psychiatrische problematiek. Kinderen met emotionele problemen, ontwikkeling- en leerstoornissen, gedragsproblemen, onvoldoende weerbaarheid of juist agressief gedrag, kunnen zeker baat hebben bij klassieke homeopathie. Ook kan het van veel waarde zijn voor kinderen/volwassenen met depressiviteit, angst of dwangstoornissen, eetstoornissen, emotionele trauma’s, rouwverwerkingproblematiek, e.d.

Ik heb wel vaker homeopathische middeltjes gebruikt van de drogist of apotheek. Deze middelen helpen niet bij mij. Dan helpt klassieke homeopathie toch ook niet?  Ieder mens is uniek en in de klassieke homeopathie zoek je naar het middel dat het meest past bij het individu. De middelen die je in de winkel koopt zijn vaak de zogenaamde complexmiddelen. Een complexmiddel bestaat uit meerdere homeopathische middelen passend bij een klacht. Bijvoorbeeld tegen buikpijn. Niet al deze middelen zijn nodig en bij lang gebruik kan het juist nieuwe klachten veroorzaken. In de Klassieke homeopathie ga je op zoek naar de oorzaak van de klachten. Die oorzaak kan bij iedereen anders zijn. Daarnaast hebben mensen verschillende karakters. Het middel wordt gezocht op het totaalbeeld van symptomen op fysiek en emotioneel gebied. Als een middel niet passend is dan zal het u dus niet helpen.

Kan homeopathie samen met een reguliere behandeling?

Ik werk vanuit de visie dat de reguliere gezondheidszorg en natuurlijke geneeswijzen elkaar kunnen aanvullen. Er zijn natuurlijk veel aandoeningen waarbij mensen niet zomaar zonder gewone medicijnen kunnen, bijvoorbeeld bij suikerziekte en een te langzame schildklier. Pijnstillers, ontstekingsremmers, middelen tegen hoge bloeddruk of astma kunnen niet zomaar worden verminderd of gestopt. Als homeopathie eenmaal aanslaat, kan er wellicht geminderd worden met gewone middelen. Het verminderen of staken van reguliere medicatie vindt in alle gevallen plaats in overleg met de behandelend huisarts of specialist. U heeft geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig om naar de klassiek homeopaat te gaan.