Consult

Een eerste consult bij een klassiek homeopaat duurt al snel anderhalf uur.
Dit lijkt lang, maar een klassiek homeopaat vraagt u niet alleen uitgebreid naar de klacht waarmee u komt, maar ook naar andere klachten, slaap- en voedingsvoorkeuren en naar de manier waarop u leeft, denkt en doet.
Op dit totaalbeeld wordt vervolgens een passend homeopathisch middel voorgeschreven. Zo kan het dus gebeuren dat twee mensen met hoofdpijn allebei een verschillend homeopathisch geneesmiddel voorgeschreven krijgen.Het vervolgconsult, na vier tot zes weken, duurt ongeveer een uur. In dat uur wordt gekeken hoe het met u en uw klachten gesteld is en of een verdere behandeling noodzakelijk is.
Het totaal aantal consulten hangt af van de aard van uw klachten.Het eerste consult is een belangrijk startpunt. Dit vraaggesprek duurt on­geveer 1 à 1½  uur en daarin komen uitvoerig het klachtenpatroon, het klachtenverloop en de ziektegeschiedenis aan bod.

Na het eerste consult zal ik de gegevens uit­werken en het juiste geneesmiddel erbij zoeken. We bespreken samen de wijze van inname en de datum van het vervolg consult.

Het vervolg consult is om de werking van het geneesmiddel na te gaan. Het duurt meestal een half uur tot een uur. Het vervolg consult is net zo belangrijk als het eerste. Er wordt een diepgrondige analyse gemaakt van de periode nadat het medicijn is ingenomen. Het hele verhaal van de patiënt wordt weer doorgenomen en gekeken of er veranderingen hebben plaats gevonden.

Wat kun je na inname verwachten?
 
Daarbij is het belangrijk om te weten of de klacht acuut is of chronisch. Dit is bepalend voor de snelheid van werking van het middel.
 
Acuut: het middel kan in acute situaties in minuten werken!
 
Neem een oorontsteking, het kind komt huilend van de pijn binnen, na het juiste middel kan echt in 5 minuten de pijn weg zijn! Natuurlijk is er dan nog wel roodheid in het oor, maar de pijn is weg en de genezing op gang.
 
Het is een fabeltje dat homeopathie langzaam werkt.
 
Chronisch: klachten die jaren bestaan vragen doorgaans meer tijd, van een week tot maanden.

In mijn praktijk maak ik ook gebruik van aanvullende therapieën die ik in kan zetten. In principe maak ik een keuze uit de mogelijk­heden, die in mijn visie de meeste kans van slagen heeft. Daarbij kunnen natuurlijk ook de persoonlijke voorkeuren van de patiënt een rol spelen.